Wat is een calorie?

Wat is een calorie?

Je hoort het vaak. Let op de calorieën. Waarom? Wat is een calorie en hoeveel calorieën verbrand je per dag?  We leggen het uit.

Wat is een calorie?
Calorie is een ander woord voor energie. Bij voeding en diëten wordt de term “calorieën” gebruikt om uit te drukken hoeveel energie voeding bevat. Calorie is officieel vervangen door Joule maar wordt nog vaak gebruikt, je ziet op verpakking daarom soms Kcal of kJ staan. KJ staat voor kilo Joule en is dus ook een manier om de hoeveelheid energie aan te geven. Eén kilocalorie is gelijk aan 4,2 kilo Joule.

Waarom heb je calorieën nodig?
Calorieën leveren energie en energie heb je nodig om te functioneren. Alles wat je doet kost namelijk energie: werken, sporten en zelfs slapen. Voedsel levert calorieën en dus energie, waarbij de belangrijkste bronnen van energie koolhydraten, eiwitten en vetten zijn.

1 gram koolhydraten levert ongeveer 4 kcal = 16,8 kJ
1 gram vet levert ongeveer 9 kcal = 37,8 kJ
1 gram eiwit levert ongeveer 4 kcal = 16,8 kJ

Wanneer verbrand je calorieën?
Twee derde van alle energie die je verbrandt, verbrand je in rusttoestand. Je lichaam verbrandt energie om te ademen, om je lichaamstemperatuur op peil te houden, voor de spijsverterings- en stofwisselingsprocessen en zelfs tijdens het slapen. Sport en beweging zijn ook van invloed op de hoeveelheid energie die je verbrandt. Sport je veel dan verbrand je meer calorieën. Sport je niet dan heeft je lichaam ook minder energie nodig.

Daarnaast spelen geslacht, leeftijd en lengte ook een rol. Hoe ouder je wordt, hoe trager de stofwisseling. Je hebt dan minder energie nodig. Mannen verbranden meer calorieën dan vrouwen. Dat komt omdat mannen meer spiermassa hebben. Spieren verbranden meer energie.

Hoeveel calorieën verbrand je?
Hoeveel calorieën je verbrandt per dag is afhankelijk van een aantal factoren. Vrouwen tussen de 31 en 50 jaar verbranden gemiddeld tussen de 2000 en 2300 calorieën per dag. Als je te veel calorieën binnenkrijgt wordt alles wat je niet verbrandt opgeslagen als lichaamsvet. Dit kan er voor zorgen dat je in gewicht aankomt.

Wat is een goed gewicht?
Wil je weten of je een gezond gewicht hebt, dan kun je je BMI uitrekenen. BMI staat voor Body Mass Index. Het is een indicatie die aangeeft of je een gezond gewicht hebt of te zwaar bent.
Een BMI tussen de 18,5 en 24,9 staat voor een gezond gewicht.
Een BMI tussen de 25 en 29,9 staat voor overgewicht en bij een BMI van boven de 30 heb je obesitas.

Op de site van Flinndal Gezond Gewicht  kun je gemakkelijk en snel je BMI uitrekenen. Klik hier om  naar de BMI-meter te gaan.


Lees ook:

Als je wilt afvallen, let je op de producten die je eet, maar wat je drinkt wordt vaak vergeten. Welke dranken kun je het beste drinken als je op dieet bent en welke niet? Lees meer

Met welke activiteiten verbrand je veel calorieën? We geven een top 5. Lees meer

Geef een reactie op: Wat is een calorie?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.