Nederlanders houden van wandelen en dit zijn de voordelen


Wandelen

Wandelen is populair onder de Nederlanders. Zo blijkt uit een recent bericht van Wandelnet dat maar liefst 10,5 miljoen Nederlanders wandelen voor het plezier. En in welk seizoen is het nu mooier om te wandelen, dan in de herfst! De mooie kleurenpracht, de geur van gevallen bladeren en de paddenstoelen die uit de grond schieten zorgen voor een wandeling waarin van alles te ontdekken is.


Nederlandse Beweegrichtlijnen

We weten allemaal dat bewegen goed voor ons is. In Nederland heeft de Gezondheidsraad een advies voor beweging opgesteld. Volgens dit advies zouden volwassenen 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning moeten doen, verspreid over meerdere dagen. Minstens een half uur stevig wandelen valt hier ook onder. Daarbij adviseren zij ook om minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen zoals krachttraining. Ouderen doen er goed aan om ook balansoefeningen te doen. Ook wordt benadrukt om veel stil zitten te voorkomen.


Wat doet een stevige wandeling voor je gezondheid?

Bewegen heeft voordelen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.


Fysiek

Wandelen versterkt de botten en spieren en vermindert de kans op een hoge bloeddruk. Het helpt om op gewicht te blijven of bij het afvallen, stimuleert de spijsvertering en verbetert de conditie. Het helpt sneller in slaap te vallen, is goed voor de motoriek en verbetert het evenwichtsgevoel. Ook vermindert het de kans op vallen (vooral bij ouderen).

Mentaal

Een stevige wandeling zorgt voor afleiding en het leeg maken van je hoofd. Even een frisse neus halen helpt dus om te ontspannen en geeft je tegelijkertijd meer energie. Ook komt het stofje endorfine vrij dat zorgt voor een ‘geluksgevoel’. En niet onbelangrijk, bewegen is ook goed voor je geheugen en cognitieve functies.


Bovendien is wandelen niet blessure gevoelig en daarom geschikt voor jong en oud. Het enige wat je nodig hebt zijn goede wandelschoenen.


Hoeveel stappen?

Het advies is om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Dit advies komt van de Japanse arts Dr. Yoshiro Hatano. Hij toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Daarom besloot hij om de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen, zodat mensen een goede richtlijn hebben. Met een stappenteller kun je makkelijk bijhouden hoeveel je dagelijks loopt. Ook hebben veel smartphones tegenwoordig een mogelijkheid om het aantal stappen bij te houden.

Tip: wandel samen met iemand of in een groepje. Dit is niet alleen heel gezellig, maar heeft ook een positief effect op je humeur. Ook wandelen met muziek op of met de hond maken het leuk. Kies regelmatig voor een nieuwe route om het afwisselend te houden en nieuwe dingen te ontdekken.


Lees ook:

Veel mensen houden van gezelschap. Iemand om mee te praten en activiteiten mee te ondernemen. Maar door dingen alleen te ondernemen kun je juist ook volop genieten. Wat zijn de voordelen? Lees meer

Op vrijdag 15 maart is het de Internationale dag van de Slaap. Deze dag vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint en is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gevolgen van een slechte nachtrust. Wij geven je 5 tips voor een goede nachtrust. Lees meer

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zitten het nieuwe roken is geworden. Het advies is daarom om dagelijks minimaal 10.000 stappen te zetten. Waar komt dit aantal vandaan? En hoe gaat het jou lukken om dagelijks die 10.000 stappen te halen? Lees meer

Geef een reactie op: Nederlanders houden van wandelen en dit zijn de voordelen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

05 september 2018 door: martin keurntjes
ik wandel sinds twee jaar elke zondag morgen 2/3 uur via de knwb ze zetten diverse routes uit in de omgeving vaak prima geregeld ook voor je lichaam en geest werkt wandelen ontspannen en geeft een frisse blik.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.