Waar zijn vezels goed voor?

Wat doen vezels

Vezels zijn er in verschillende soorten, wat doen ze en hoeveel heb je dagelijks nodig?

Waarom heb je vezels nodig?

Vezels zijn belangrijk voor de darmen. Vezels die niet door de darmen kunnen worden afgebroken worden ook wel niet-fermenteerbare vezels genoemd. Ze werken als het ware als een spons en houden zo vocht vast waardoor ontlasting zacht blijft. Vezels die wel worden afgebroken worden fermenteerbare vezels genoemd. Deze vezels werken als voeding voor de goede bacteriën in de darm.

Hoeveel voedingsvezels heb je nodig?

Volgens het Voedingscentrum is het voor een volwassene goed om 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt 90% van de mensen dit niet te halen. Gemiddeld krijgen we slechts 19 gram per dag binnen. Vezels horen bij een gezond en gevarieerd eetpatroon. Wil je voldoende vezels eten per dag? Let er dan op dat je niet te veel geraffineerde producten eet. Geraffineerde producten zijn bijvoorbeeld graanproducten zoals witte pasta, witbrood en rijst. Je herkent deze producten vaak aan hun witte kleur. Bijvoorbeeld bij witte rijst zijn de kiem en zemelen verwijderd waar net de meeste vitaminen en mineralen in zitten. Ga dus eerder voor zilvervliesrijst of volkorenpasta.

Het verschil tussen verteerbare en niet verteerbare vezels

Voedingsvezels heb je in verschillende soorten en maten. Het zijn stofjes die voornamelijk uit koolhydraten komen en vaak niet verteerd worden in de dunne darm. Omdat ze niet verteerd kunnen worden leveren ze geen voedingsstoffen en dus ook geen energie.

Wist je dat vezelrijke voeding in 30 uur door de darmen is verwerkt? Dit kan verschillen met niet-vezelrijke voeding zoals vlees, dat er soms drie dagen over doet?

De vezels in Flinndal Vezel Complex

Als je moeite hebt om dagelijks aan voldoende vezelinname te komen dan is er Flinndal Vezel Complex met maar liefst drie verschillende soorten vezels; appel- haver- en tarwevezels. Appel- en havervezels zijn vezels die wel door de darm kan worden afgebroken. Ze zijn verteerbaar en dus van belang voor een goede darmflora vanaf een inname van zes gram per dag. Tarwevezel is een onverteerbare vezel die de natuurlijke stoelgang bevordert, ook vanaf een inname van zes gram vezel per dag.


Lees ook:

In de praktijk blijkt dat een product met het etiket volkoren niet altijd 100% volkoren is. Wanneer mag een product volgens de wetgeving volkoren worden genoemd? Wij hebben het voor je uitgezocht. Lees meer

Voedingsvezels zijn nodig voor een gezonde spijsvertering en een goede darmwerking. Om dit gunstige effect te verkrijgen is het belangrijk om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen. Lees meer

Vanaf 6 gram per dag hebben vezels een gunstige invloed op de stoelgang, maar meer is beter, want vezels zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Welke groenten kun je eten om je vezelinname te verhogen? Lees meer

Geef een reactie op: Waar zijn vezels goed voor?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.