Stress van je ziekte? Of ziekte door je stress?

Stress van je ziekte? Of ziekte door je stress? (gezondNU)

Vermijd stress, ontspan! Hoe vaak horen wij dit advies wel niet? Te vaak. Alsof iemand kiest voor vallende kinderen, relatiestress, een onverkoopbaar huis of een ontslag. Stress is – helaas, helaas – niet te vermijden.

Toch schuilt in dit advies meer waarheid dan tot voor kort werd aangenomen. Steeds meer wetenschappers ontdekken dat er een directe link bestaat tussen stress en ziekte. Simpel gezegd: stress kan auto-imuunziektes als psoriasis, crohn, ms of reuma verergeren.

De Nijmeegse hoogleraar dr. Andrea Evers is één van die artsen die onderzoek doet naar de relatie tussen stress en ziekte. In het tijdschrift gezondNU legt ze exact uit wat die link is. “Er is een logische verbinding in het lichaam tussen je immuunsysteem en stressreacties. Wij zien dat vaak als twee verschillende dingen, maar ze beïnvloeden elkaar.”

Hoewel een sterfgeval of echtscheiding zeer stressvol is, zijn deze juist niet schadelijk voor een ziekte vertelt Andrea Evers. Wat wel? Dagelijkse, kleine stressvolle gebeurtenissen. “De ruzie met je baas, het kwijtraken van je huissleutel, vergeten boodschappen te doen … Het blijkt dat mensen die gedurende een maand veel van dit soort stress hebben, daarvan invloed ondervinden op hun ziektebeloop.”

Andrea Evers heeft ook goed nieuws. “Belangrijker dan het soort en de hoeveelheid stress, is het belangrijk hoe je met de stress omgaat. Heb je chronische stress die dagelijks terugkeert, bijvoorbeeld ruzie met je baas of partner, dan heeft dat waarschijnlijk behoorlijk impact op je leven.”

Wat te doen? Gewoon terug naar het eerste, oude advies: kalmte kan ons redden. Heel moeilijk, maar nu het toch vakantie is, is het een goede periode om dat eens te oefenen.

(Maar tja, die regen hè? En die lekkende tent …)

Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. Het hele artikel met Andrea Evers staat in gezondNU 8, nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl


Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog
.


Lees ook:

Niet kunnen inslapen en om het uur wakker worden. Slaapproblemen maken je niet alleen doodmoe. Lees meer

Yoga nidra, meer uitleg over deze vorm van yoga en voor wie dit geschikt is. Gastbijdrage van gezondNU. Lees meer

Kerst zorgt bij veel mensen voor stress. Hier lees je waarom dat is en hoe je een stressvrije kerst kan beleven. Tips voor een kerst zonder stress. Lees meer

Geef een reactie op: Stress van je ziekte? Of ziekte door je stress?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.