Pizza een bron van vitamine C?

vitamine_c.jpg

De laatste tijd val ik bij het kijken van programma’s als Tros Radar van de ene verbazing in de andere. 

Er lijkt een ware hetze gaande tegen voedingssupplementen. Ook de Consumentenbond en het Voedingscentrum doen een duit in het zakje. Ik hoor uitspraken voorbij komen als “zelfs in pizza zit vitamine C”*, waarmee men aan wil geven dat het echt niet nodig is om je voeding aan te vullen met extra vitamine C. Of ik lees dat “alleen ouderen en zwangere vrouwen extra vitamine D resp. foliumzuur nodig hebben”**. 

Maar wat is het doel hiervan? De consument beschermen tegen misleiding? Als voedingsdeskundige ben ik het niet eens met de stelling die de programma's innemen en dit licht ik graag toe.

Slechts 1% tot 14% haalt de aanbeveling voor groente

Uit de voedselconsumptiepeilingen van het RIVM blijkt dat slechts 1% tot 14% van de Nederlandse bevolking de aanbeveling voor groente haalt (afhankelijk van de leeftijdsgroep)¹. En maar 3% tot 26% van de Nederlandershaalt de aanbeveling voor fruit¹.

Onduidelijk is of dit feit op zich leidt tot gezondheidsnadelen. Wel duidelijk is dat de voeding van een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E en magnesium, kalium en zink bevat dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad of andere autoriteiten¹.

Soms extra behoefte aan extra vitaminen

Ook is (al jaren geleden) wetenschappelijk aangetoond dat bijvoorbeeld rokers extra behoefte hebben aan vitamine C, mensen die alcohol gebruiken extra behoefte hebben aan vitamine B1 en ook dat allerlei factoren als stress en pilgebruik een impact hebben op de opname en werking van vitaminen en mineralen in je lijf.

Voedingssupplementen zijn een aanvulling op je voeding

Verder wordt in de laatste uitzending van Tros Radar gedaan alsof vitamineleveranciers adviseren om fruit voortaan te laten staan en in plaats daarvan een vitaminetablet te nemen. Dit is niet het geval. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de voeding (zoals dat ook de verpakking vermeld staat). Voor wie niet elke dag aan de aanbeveling van 2 stuks fruit en 2 ons groenten komt. En volgens de laatste voedselconsumptiepeilingen, is dat een grote groep mensen.

Een aanvulling van gezonde voeding met de juiste voedingssupplementen kan zelfs gezondheidswinst en kostenbesparingen in de gezondheidszorg opleveren². Mijn mening is dat voedingssupplementen de extra's bieden die ieder mens af en toe nodig heeft.

Inge Hendriks

Voedingsdeskundige Flinndal


**In artikel “Betere weerstand uit een potje?” in de Consumentengids van oktober.

¹ van Rossum CTM, Fransen HP, et al (2011); Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years

² Philipson TJ, Snider JT, [..], Goldman DP. Impact of oral nutritional supplementation on hospital outcomes. Am J Manag Care 2013; 19(2):121-8

Inge voedingsdeskundige Flinndal

Heb jij een vraag over voeding? Laat het me weten via voedingsdeskundige@flinndal.nl.

Wie ben ik?

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.


Lees ook:

Welk supplement is favoriet onder de Nederlanders? Om deze vraag te beantwoorden introduceerde supplementinfo.nl een ‘Supplement van het Jaar’ verkiezing tijdens de Nationale GezondheidsBeurs 2017. Lees meer

Uit onderzoek blijkt dat mensen het hele jaar voedingssupplementen gebruiken voor een gezond gevoel. Belangrijke peilers zijn ingrediënten en samenstelling. Lees meer

Vitaminen en mineralen helpen je lichaam in goede gezondheid te houden en soms heb je extra vitaminen nodig. Waarom is Flinndal Multi de beste multivitamine. Lees meer

Geef een reactie op: Pizza een bron van vitamine C?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.