Goed nieuws: Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen


Bewegen

De Nederlander is actief! Volgens een rapport van de Europese Commissie doet 80% van de Nederlanders wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen. Dat is het meeste van alle Europeanen, waar het gemiddelde op 44% ligt. Goed nieuws dus, want bewegen is gezond!


Het onderzoek

In 2017 is bij ruim 28.000 Europeanen van 15 jaar en ouder onderzocht hoe regelmatig zij bewegen. Aan dit onderzoek deden ook 1040 Nederlanders mee. Hiervan gaf 80% aan wekelijks aan beweging te doen. Het Europese gemiddelde ligt op 44%, bijna de helft minder. Hoogleraar psychofysiologie Eco de Geus van de Vrije Universiteit in Amsterdam stelt dat het hoge percentage in Nederland aan de goede infrastructuur ligt. We hebben in Nederland veel fiets- en voetpaden liggen waardoor het makkelijk is om erop uit te trekken.

Ook zijn in Nederland veel mensen lid van een sportvereniging. Nergens in Europa zijn zoveel mensen lid als in Nederland, namelijk 27% tegenover 12% gemiddeld in Europa. Sporten bij een vereniging wordt met name gedaan voor de gezelligheid en het plezier; dit is dan ook de belangrijkste reden voor Nederlanders om te sporten. In andere landen wordt vooral het verbeteren van de gezondheid als reden genoemd voor het sporten.


Bewegen en sporten

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen bewegen en sporten. Ook wat sporten betreft scoort Nederland goed; 56% tegenover het gemiddelde van 40% in Europa. Alleen Zweden, Denemarken en Finland doen het op dit gebied beter.


Onze aanbevelingen


Een kleine kanttekening

Zoals bij elk onderzoek kan er een kleine kanttekening worden geplaatst bij de resultaten. Mensen vullen in dit soort onderzoeken namelijk zelf een vragenlijst in. Dit is niet altijd betrouwbaar, omdat ze zelf aangeven hoe lang ze tuinieren of wandelen met de hond. Het is logisch dat je dit niet op de minuut bijhoudt en waardoor mensen een schatting geven. Dit kan de resultaten beïnvloeden.


Veel bewegen = ook veel zitten

Opvallend is dat in landen waar veel wordt bewogen, mensen ook vaker zitten. Zo zijn Nederland, Zweden en Denemarken zowel de beweeg- als de zitkampioen van Europa. Dit komt waarschijnlijk doordat veel mensen zittend werk doen. Hoe het vele bewegen zich verhoudt tot veel stil zitten, kan in vervolgonderzoek worden bekeken.

Wil je tips om meer te bewegen? Lees dan verder.


Bron


Lees ook:

Bewegen is gezond! Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je geestelijke balans. Even lekker uitwaaien door een wandeling op het strand of een uurtje sporten na je werk. Lees meer

Wanneer je beweegt, gebruik je onder andere je gewrichten, spieren en botten. Wij hebben vier belangrijke voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten op een rijtje gezet, zodat jij de volgende wandel- of fietstocht goed van start kunt gaan! Lees meer

Bewegen is gezond! Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je geestelijke balans. Juist als je het druk hebt is het daarom goed om regelmatig te sporten en te bewegen. Lees meer

Geef een reactie op: Goed nieuws: Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.