Zo kun je minderen met suiker


Suiker

Een schep suiker herkent iedereen als suiker. Maar er zijn ook producten die geen suiker bevatten, maar die je lichaam wel ziet als suiker. gezondNU vertelt welke producten dat zijn en hoe je de inname van suiker omlaag kunt brengen.

We krijgen meer suiker binnen dan we denken, dat weet iedereen. En dus minderen we braaf de schepjes suiker in de koffie en de yoghurt. Maar is dat genoeg? En we starten met de hamvraag: heb je suiker nodig?


Heb je suiker nodig?

In je lichaam worden alle vetten, eiwitten en koolhydraten die je binnenkrijgt afgebroken en uiteindelijk omgezet in glucose, ook wel suiker. Je lichaam gebruikt deze glucose als energie om te bewegen, maar ook voor bijvoorbeeld de energie die je nodig hebt als je slaapt, om je hart te laten kloppen en je organen te laten werken. In je lichaam zorgen snelle suikers (uit koek bijvoorbeeld) voor een snellere stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Er ontstaat een jojo-effect dat je denkt alleen maar te kunnen stillen met … zoetigheid.

Een constante hunkering naar eten, bij voorkeur iets zoets, ook al heb je niet echt honger, duidt op schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je kunt ook last hebben van schommelingen in je energieniveau en hoofdpijn als je even niets eet.


Het smaakt niet als suiker, maar is wel suiker

Naast de scheppen suiker in de koffie en thee zijn er veel producten die zich gedragen als suiker. Dit is het eten dat bestaat uit koolhydraten zoals witte rijst, pasta, brood en aardappels. Ze bevatten koolhydraten die in het lichaam worden omgezet in suiker.

Moet je in je suiker-minder-missie ook koolhydraten van je menu strepen? Nee. Je lichaam heeft koolhydraten nodig. Ze vormen een belangrijke bron van energie en zitten vol vezels, vitaminen en mineralen.

Omdat koolhydraten een grote invloed hebben op de bloedsuikerwaarden, is het goed om te kiezen voor de goede, ook wel langzame koolhydraten. Die zorgen ervoor dat je bloedsuikerwaarden stabiel en laag blijven. Hiermee voorkom je suikerpieken en (diepe) dalen. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn onder andere havermout, de meeste groenten, fruit, peulvruchten, volkorenpasta zoals spaghetti, zilvervliesrijst en volkorenbrood.


Hoe minder ik met suiker?

Kun je eten zonder suiker? Helemaal suikervrij eten is eigenlijk niet mogelijk, maar minderen kan altijd. Drink thee en koffie zonder suiker, stop met frisdrank en laat snoep staan. Kies in plaats van koek en snoep noten; die bevatten veel eiwitten en vetten waar je lichaam actief mee aan de slag gaat. Ook kwark is een goed alternatief. Let bij het lezen van etiketten niet alleen op het woord suiker. Dextrose, glucose-fructosestroop, glucosestroop en melasse zijn enkele woorden die ook neerkomen op suikers. En wil je tóch per se zoet? Ga dan voor pure chocolade. Let wel: kies voor de puurste vorm. Pure chocola met het liefst 85 procent cacao is het gezondst.


Meer lezen? Kijk op www.gezondnu.nl

blog_afbeeldingen_gn_6ed6e4bf.jpg
Lees ook:

Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn legt in gezondNU 8 uit waarom die ruzie tussen onszelf en de weegschaal zo hoog oploopt. Lees meer

Het klinkt mooi: je bent mooi zoals je bent. Maar daar denkt de Nederlandse vrouw totaal anders over. Als zij naakt voor de spiegel staat, voelt zij zich ontevreden en beschaamd. Vier op de tien vrouwen voelt zich te dik als ze naakt is en zestien procent voelt zich minderwaardig in vergelijking met anderen, blijkt uit het Blootonderzoek 2014 van gezondNU. Lees meer

Welk signaal geef je aan je kind als je jezelf te dik vindt? In gezondNU 7, een thema-editie over slank zijn met beleid, een opvallend artikel over fenomeen lijnende moeders én hun kinderen. Lees meer

Geef een reactie op: Zo kun je minderen met suiker

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

06 april 2017 door: haidy
Ik eet weinig suiker omdat ik alergie heb voor suiker en ik wil graag 5kilo afvallen

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring