Feit of fabel: spelt is gezonder dan tarwe


Doseringen

In winkels verschijnen steeds meer producten met het stempel spelt. Doordat spelt een oergraan is, zou het gezonder en voedzamer zijn dan normale graanproducten. Is dit een feit of fabel? Wij geven het antwoord op deze vraag.


Wat is spelt?

Spelt is een oud gewas dat al eeuwenlang geteeld en gebruikt wordt door de bakker. Bekend is dat het al 7000 jaar voor Christus werd verbouwd. Spelt (en ook tarwe) valt onder de categorie granen, net als bijvoorbeeld rijst en mais.

Spelt heeft 3 kaften om de korrel en tarwe 1 kaft. Hierdoor blijft bij het oogsten van spelt de kaft zitten en moet deze eerst gepeld worden om bij de korrels te komen. Bij gewone tarwe is dit niet nodig, omdat de korrels bij het oogsten meteen al uit de kaft komen. Dit in combinatie met een grotere opbrengst van gewone tarwe op een even groot landbouwgrond, heeft ervoor gezorgd dat gewone tarwe steeds meer de voorkeur kreeg. Kortom, de opbrengst van gewone tarwe is groter, en de kosten lager.


Keuze voor spelt of tarwe

Brood wordt altijd gemaakt met graan. De hoeveelheid voedingsstoffen hangt af van welk deel van de graankorrel is gebruikt. Elke graankorrel bestaat namelijk uit drie onderdelen: de meelkern (binnenste deel), de kiem (buitenste deel) en de zemel. De meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels zitten in de kiem. Dit geldt voor spelt en voor tarwe.

Om brood te maken worden de graankorrels gemalen. Wanneer de gehele korrel wordt vermalen, inclusief de kiem, blijven de belangrijke voedingsstoffen behouden. Dit wordt volkorenmeel genoemd. Wanneer alleen het binnenste gedeelte van de korrel wordt gebruikt, ontstaat bloem. Bloem bevat hierdoor logischerwijs minder voedingsstoffen dan volkorenmeel.


Conclusie

Dat spelt gezonder is dan tarwe kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat spelt een hoger gehalte aan voedingsstoffen zou bevatten dan tarwe. Wil je een gezonde keuze maken met producten die uit graan bestaan? Kies dan voor producten die gemaakt zijn op basis van volkorenmeel, omdat dit meel de meeste voedingsstoffen bevat. Ook kan de toevoeging van zaden, pitten en noten het gehalte aan voedingsstoffen in het brood verhogen. Bij eigen voorkeur kan dit een volkoren spelt product zijn of een volkoren tarwe product.

Bron: Voedingscentrum
Lees ook:

Witbrood of bruinbrood, wat is beter? Is bruinbrood altijd gezonder en wat zijn de verschillen? Lees het hier. Lees meer

Bananenbrood is heel gemakkelijk om zelf te maken en is suikervrij, lactosevrij en glutenvrij! Een lekker recept voor iedereen die een keer iets anders dan brood wil eten. Lees meer

Met mooi weer ga je er vaak op uit. Even fietsen, wandelen of naar het strand. Een lekkere, gezonde sandwich mag dan niet ontbreken. Lees meer

Geef een reactie op: Feit of fabel: spelt is gezonder dan tarwe

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

03 november 2016 door: Els
Ik eet speltbrood omdat ik zo weinig mogelijk gluten wil binnenkrijgen i.v.m. Glutenvrij dieet.
02 november 2016 door: Lies
Volgens mij gaat het niet om de voedingswaarde,maar om de gluten!
02 november 2016 door: Jan van den Biggelaar
Dat spelt misschien net zo gezond is dan tarwe, kan best zijn maar wat wel heel belangrijk is dat spelt door veel coeliakie patienten zonde klachten te eten is omdat de gluten anders zijn samengesteld dan tarwe.
02 november 2016 door: Marijke van Eijck
Dit is ERG informatief voor mij!Bedankt!

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring