Het effect van koffie


blog_koffie_4d3f0781.jpg

Veel mensen starten hun dag met een kop koffie om op gang te komen. Dat heeft alles te maken met cafeïne, een stof in koffie, die je overigens ook vindt in thee, frisdrank en energiedranken. Waar komt cafeïne vandaan, wat is het effect en hoeveel kopjes mag je per dag drinken? Wij vertellen je alles wat je moet weten over koffie.


Waar komt cafeïne vandaan?

Cafeïne is oorspronkelijk een witte en bittere stof die veel te vinden is in planten, zaden of vruchten. Midden-Amerika, de Cariben, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn gebieden waar cafeïne veel wordt verbouwd. Cafeïne komt oorspronkelijk uit Ethiopië en wordt voornamelijk gemaakt van de koffieplanten Coffea Arabica en Coffea Robusta. Andere bronnen van cafeïne zijn cacaobladeren of de kolanoot.


Welk effect heeft cafeïne?

Koffie bevat de stimulerende stof cafeïne dat binnen drie minuten al in het bloed wordt opgenomen en zorgt voor een licht oppeppend effect. Niet voor niks nemen heel veel mensen ’s ochtends een kop koffie om een beetje wakker te worden. Je voelt je minder vermoeid en krijgt een betere concentratie. Na ongeveer 2,5 uur is het effect van cafeïne het grootst en wordt dan weer langzaam door het lichaam afgebroken.


Hoeveel kopjes koffie per dag?

Koffie zonder suiker past prima in een gezond eetpatroon volgens de Schijf van Vijf. Hoeveel cafeïne er in koffie zit, hangt onder andere af van het soort, de sterkte en de grootte van je kopje. Het advies is om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken, omdat er dan geen negatieve effecten zijn. Dit komt neer op ongeveer 400 milligram cafeïne per dag. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en jongeren gelden weer andere adviezen.


Kan je teveel koffie drinken?

Het drinken van meer kopjes koffie, betekent niet per se dat je hier ook meer effect van merkt. Bovendien kan het drinken van meer dan 4 kopjes koffie per dag, zorgen voor negatieve effecten zoals rusteloosheid, slaapproblemen of hoofdpijn. Neem je cafeïne voor extra energie? Dan zijn er ook andere bronnen om je lekker energiek te voelen. Naast een gezonde leefstijl dragen voedingsstoffen zoals het vitamine B-complex en vitamine C bijvoorbeeld ook bij aan de energiehuishouding en ondersteunen je energieniveau.


Hoe zit het met cafestol?

Naast cafeïne bevat koffie ook cafestol. Dit is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. De hoeveelheid cafestol in koffie wordt vooral bepaald door de manier van koffie zetten. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol in de koffie zit. Koffie gezet met een papieren filter bevat het minste cafestol. Kookkoffie en koffie gezet met een caféttiere bevatten het meeste cafestol, en staan daarom ook niet in de Schijf van Vijf.


Wist je dat?

Koffie meestal een mix is van de twee koffiesoorten? Namelijk Coffea Arabica en Coffea Robusta. Het verschil tussen deze twee bonen zit in de smaak en het cafeïne gehalte. De robustabonen hebben een pittige smaak en bevatten soms 70% meer cafeïne dan de arabicabonen.

Sommige merken hebben ook een goud-, zilver- of roodmerk. Het verschil tussen deze merken is dat goudmerk vaak 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen en roodmerk uit 70% ariabicabonenen en 30% robustabonen.
Lees ook:

Zin in een ijskoude koffie? Dit recept is een gezonde optie voor de ijskoude koffie met ijs of slagroom. Met amandelroom en superfoods, de kokosbloesemsuiker, dadels en vanillepoeder geef je makkelijk een zoete twist aan jouw koffie. Kijk snel op ons blog voor het recept. Lees meer

Gebruik leuke apps voor gezonde voeding, voldoende beweging of een gezond gewicht. We geven een top vijf van gezonde en leuke gratis apps. Lees meer

Slijtage en virussen is iets dat we accepteren maar probeer virussen juist te voorkomen. Waarom? Lees de uitleg van topatleet Gert-Jan Liefers. Lees meer

Geef een reactie op: Het effect van koffie

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

02 augustus 2017 door: wilma wouters
ik drink al jaren erg veel koffie, zwart, senseo pads, maar heb nog geen klachten hiervan ondervonden. Ik hoop maar dat dat zo blijft, want ik ben verslaafd aan een lekker bakje koffie. Zou niet zonder willen. Mvg wilma .

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.