Ecologisch of biologisch?

biologisch.jpg


In de supermarkt, bij de slager, bij de groenteboer en zelfs bij de bakker hebben we steeds vaker de keuze voor biologische of ecologische producten. Het zijn beide termen die aangeven dat een product met oog op het milieu en duurzaamheid is geproduceerd. Wat is biologisch en ecologisch en wat is het verschil?


Wat is biologisch?

Bij biologische producten worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, antibiotica of genetische modificatie gebruikt. In de landbouw worden natuurlijke vijanden ingezet zoals de sluipwesp om de gewassen te beschermen.

In de veeteelt hebben dieren hebben meer ruimte, eten zelf ook biologisch voer, kunnen altijd naar buiten en mogen langer leven. Ook wordt antibiotica alleen toegediend als de dieren ziek zijn.

Biologisch is een beschermde term. Producenten mogen dit alleen op het etiket zetten als de etenswaren aan bepaalde eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door het onafhankelijk instituut Skal.


Wat is ecologisch?

Bij ecologische producten wordt er rekening gehouden met het gehele ecologische systeem. Het is milieuvriendelijk en zo min mogelijk belastend of vervuilend voor het milieu. Zo wordt er niet gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen omdat de giftige stoffen lastig afbreekbaar zijn. Kunstmest wordt niet gebruikt omdat voor de productie hiervan energie nodig is. Er zit dus een grote overlap met biologische producten.


Wat is het verschil?

Er is één klein verschil. Bij biologisch wordt er rekening gehouden met relatie tussen mens, milieu en gezondheid. Bij ecologisch wordt rekening gehouden met het gehele ecologische systeem (mens, dier, milieu, bodem, water en lucht). Alles wat schade kan veroorzaken aan dit systeem wordt vermeden.

Als iets ecologisch is, is het ook altijd biologisch. Omgekeerd is dit niet altijd zo. Wordt voor de ontginning van een biologisch product een ecosysteem is de war gestuurd? Dan is het niet ecologisch.


Is het gezonder?

Biologische producten moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als andere etenswaren. Hoewel sommige mensen voor biologische of ecologische producten kiezen omdat het gezonder is, is dit niet bewezen. Er zitten evenveel vitaminen en mineralen in als de ‘normale etenswaren’. Er is dus nog veel onderzoek nodig om dit te bewijzen.

Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar wel natuurlijke bestrijdingsmiddelen. De keurmerken staan nog steeds een groot aantal pesticiden toe, die vaak wel sneller worden afgebroken dan chemische bestrijdingsmiddelen. Wanneer je veel waarde hecht aan dierenwelzijn en graag goed zorgt voor moeder aarde is biologisch of ecologisch een goede keuze.


Hoe herken je een biologisch of ecologisch product?

Sinds 2012 hebben alle verpakte, biologische producten die in de Europese Unie geproduceerd zijn een Europees Biologisch keurmerk. Dat is een logo in de vorm van een blaadje dat twaalf sterren bevat. Op onverpakte biologische producten is dit logo niet verplicht.

Ook als een product het woord biologisch, organic, eko, eco of bio bevat, moet het voldoen aan de voorwaarden die aan biologische voeding gesteld worden.

Er zijn nog twee keurmerken die voor biologisch staan, namelijk EKO en Demeter. Deze producten zijn biologisch, maar zetten vaak net een stapje extra voor duurzaamheid of dierenwelzijn.


eco_bio_demeter_d7f94883.jpg

Logo’s zoals Beter Leven Kenmerk, Fair Trade, Milieukeur of Max Havelaar vertellen iets over de mate waarin er rekening is gehouden met duurzaamheid, eerlijke handel of dierenwelzijn. Maar deze keurmerken garanderen niet dat een product biologisch is. Lees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Ecologisch of biologisch?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring