Antioxidanten: de bewakers van ons lichaam

blog_afbeeldingen_antioxidanten_547f42b7.jpg

De laatste jaren wordt er steeds vaker gesproken over antioxidanten zoals vitamine C, E en bètacaroteen. Ze worden gezien als de bewakers van ons lichaam, omdat ze ons beschermen tegen vrije radicalen. Wat zijn antioxidanten en hoe beschermen ze ons tegen de vrije radicalen?

Wat zijn antioxidanten?

Er zijn verschillende soorten antioxidanten. Antioxidant is namelijk een verzamelnaam voor bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine E, bètacartoon, zink en seleen. Je vindt ze in veel soorten groenten en fruit, maar ook in kruiden en granen.

Wat betekent antioxidant?

Letterlijk betekent antioxidant ‘tegen oxidatie’. Oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof, zoals het roesten van ijzer. Dit gebeurt ook bij een appel. Wanneer je deze doorsnijdt, ontstaan binnen enkele minuten bruine plekken. Dat is de invloed van zuurstof.

In ons lichaam heeft zuurstof ook invloed. We krijgen tijdens het eten verschillende voedingsstoffen binnen zoals eiwitten, suikers en koolhydraten. Bij het verbranden van deze voedingsstoffen (stofwisseling) wordt zuurstof verbruikt. Hierdoor ontstaan vrije radicalen.

Wat doen vrije radicalen?

Vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan de lichaamscellen. Je wilt dit natuurlijk voorkomen, maar ook het krijgen van rimpels kan worden gezien als een schade aan de lichaamscellen. Dit hoort bij het proces van het ouder worden. Het is dan ook niet erg om een bepaalde hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam te hebben.

In een grote hoeveelheid kunnen vrije radicalen wel schadelijk zijn. Daarom is het zo belangrijk om de hoeveelheid vrije radicalen te beperken door gezond te leven.

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten proberen de lichaamscellen te beschermen tegen bijvoorbeeld veroudering, door de vrije radicalen op te ruimen. Als we het voorbeeld van de appel nog eens nemen kun je denken aan citroensap. De vitamine C in het sap beschermt de appel tegen verkleuring. Antioxidanten, zoals vitamine C, E, zink, selenium en mangaan, beschermen gezonde lichaamscellen tegen vrije radicalen.

Multi

Wat kun je doen tegen vrije radicalen?

Je kunt de hoeveelheid vrije radicalen beperken door goed voor jezelf te zorgen. Rook niet, laat producten met vet en suiker staan en drink niet teveel alcohol. Door te kiezen voor gezonde producten krijg je voldoende antioxidanten binnen.

Je vindt antioxidanten in bijvoorbeeld veel soorten groenten (brocolli, rode bieten, rode paprika), fruit (bramen, kiwi’s, bessen) en kruiden (gember, kurkuma, vanille). Lukt het je niet elke dag gezond te eten, dan is een aanvulling met één van de Flinndal Multi’s of bijvoorbeeld Flinndal Vitamine C Forte een goed idee!
Lees ook:

Kurkuma wordt in landen zoals India en China al eeuwenlang gebruikt als een medicijn. In Nederland kennen we het vooral als een kruid dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld rijst op smaak te brengen. Hoog tijd dus om de voordelen van dit kruid op een rijtje te zetten. Lees meer

In de Ultra bessen mix vind je gojibessen, cranberry’s en moerbeien. Dit maakt het een krachtige mix en een gezonde keuze. De smaken van deze drie besjes vullen elkaar goed aan en ze zitten ook nog eens boordevol voedingsstoffen! Lees meer

Spirulina is een blauwgroene zoetwater alg en bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten. Ook staat spirulina bekend als antioxidant en wordt daarom veel gebruikt tijdens het detoxen. Lees meer

Geef een reactie op: Antioxidanten: de bewakers van ons lichaam

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.