2016: Het jaar van de peulvrucht


Echinacea

Dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationale jaar van de peulvrucht. Ook vind je peulvruchten tegenwoordig in de Schijf van Vijf, die maart dit jaar werd gepresenteerd door het Voedingscentrum. Wat maakt peulvruchten zo’n goede toevoeging aan een maaltijd?


Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten groeien aan planten uit de vlinderbloemenfamilie. Het zijn eigenlijk zaden of zaden met hun omhulsel. Je hebt ze in allerlei vormen, kleuren en smaken. Voorbeelden zijn bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, kikkererwten (ook wel bekend uit hummus of fallafel), linzen, sojabonen en kidneybonen.

Er is ook een groep ‘groene peulvruchten’ zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband, maar deze worden door het Voedingscentrum gerekend tot de groente, omdat ze daar qua gezondheidseffecten het meest op lijken.


Waarom zijn peulvruchten zo gezond?

Peulvruchten vind je in de nieuwe Schijf van Vijf in het vak met zuivel, ei, vlees en vis. Ze bevatten veel eiwitten, waardoor ze een goede vleesvervanger zijn met weinig calorieën. Verder bevatten ze veel vezels en zijn ze een bron van B-vitaminen, ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Van peulvruchten is bekend dat ze het ‘slechte’ cholesterol (LDL) kunnen verlagen.


Hoe eet je peulvruchten?

Peulvruchten kun je vers, uit blik, uit pot of gedroogd kopen. De meeste (gedroogde) peulvruchten kun je beter niet rauw eten, omdat ze van nature de gifstof lectine bevatten. Dit stofje vind je trouwens in alle planten en dieren, maar in hoge mate in noten en peulvruchten. Het kan de werking van onze darmen verstoren. Door peulvruchten goed te bereiden, zorg je ervoor dat de hoeveelheid lectine sterk verminderd wordt en een kleine hoeveelheid lectine kan geen kwaad. Bij gedroogde peulvruchten kun je dit doen door ze eerst even te weken en vervolgens minimaal 10 minuten te koken.

De peulvruchten uit de diepvries, pot of blik zijn al verhit waardoor je ze eigenlijk meteen kunt gebruiken. Spoel ze wel eerst even af onder de kraan, voordat je ze toevoegt aan de maaltijd.


Recepten met peulvruchten

Peulvruchten kun je op veel manieren bereiden. Zo ken je vast wel dé soep voor in de winter: erwtensoep (of snert). Deze wordt gemaakt van kikkererwten. Ook is soep van linzen, chili con carne of een salade met zwarte bonen en mango erg lekker. Hieronder vind je alvast drie lekkere en eenvoudige recepten met peulvruchten.


Kikkererwten in tomatensaus

Kikkererwten in tomatensaus

Naar recept »


Lauwwarme-linzensalade

Kikkererwten in tomatensaus

Naar recept »


Gezonde Chili con carne

Kikkererwten in tomatensaus

Naar recept »

Lees ook:

Er wordt veel gezegd en geschreven over sport en voeding. Door deze wildgroei aan informatie is het lastig om te bepalen welke informatie juist is of niet. Wanneer heb je bijvoorbeeld extra eiwitten, koolhydraten of vetten nodig? Lees meer

Elke vegetariër is anders. Sommige vegetariërs eten bijvoorbeeld wel vis en anderen af en toe een stukje (biologisch) vlees. Daarnaast bestaat er ook een groep mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruikt. Bij welke groep hoor jij? Lees meer

Ken je de kleine en gespikkelde zaadjes in de kleuren bruin, grijs-zwart en wit die een beetje lijken op maanzaad? Welke voedingsstoffen vind je in deze zaadjes en hoe gebruik je ze in de keuken? Wij leggen het voor je uit. Lees meer

Geef een reactie op: 2016: Het jaar van de peulvrucht

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring