Wat is een voedselallergie?

allergie.jpg

Iedereen kent wel iemand met een voedselallergie. De één kan niet tegen soja en een ander wordt ziek van het eten van gluten of schelpdieren. Wat zijn allergenen en hoe ontstaat een allergie?


Wat zijn allergenen?

Voedselallergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Ze komen het lichaam binnen via voeding, bijvoorbeeld via eiwitten in melk of in pinda’s. Dit zijn eiwitten die het lichaam nodig heeft en zitten in vrijwel alle levensmiddelen. Bij sommige mensen kan een bepaald eiwit zorgen voor een heftige reactie. Het lichaam maakt antistoffen aan waardoor de stof histamine vrijkomt. Dit stofje zorgt voor de klachten, oftewel, de allergische reactie.


Welke klachten kunnen ontstaan?

De klachten die allergieën kunnen veroorzaken variëren van roodheid of jeuk aan de huid, traanogen, misselijkheid, diarree, zweten of een lage bloeddruk. De klachten verschillen uiteraard per persoon, want iedereen reageert anders. Om klachten te voorkomen, is het verstandig om bepaalde producten niet meer te eten.


Heb ik een voedselallergie?

Wanneer je een voedselallergie vermoedt, kan dit aangetoond worden via verschillende onderzoeken. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. Als blijkt dat je een voedselallergie hebt, kun je advies over voeding inwinnen bij een diëtist.


Voedingsintolerantie

Naast een voedselallergie bestaat er ook een voedingsintolerantie. Dit is geen allergie, maar wel een reactie op voeding. Een intolerantie kan ontstaan door een tekort aan een bepaald enzym. Als je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent, maak je te weinig lactase aan (een enzym dat voor de vertering van melksuiker zorgt) en wordt niet alle lactose in het lichaam verteerd. Dit kan zorgen voor diarree of buikpijn. Voedingsmiddelen die intolerantieklachten veroorzaken worden geen allergenen genoemd.


Hoe weet je of een product allergenen bevat?

De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken duidelijk vermeld moeten worden bij een product. Dit zijn:

Gluten, ei, vis, pinda, noten, soja, melk (lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet (E-nummer E220 t/m E228) en lupine.


Allergenen bij Flinndal

Bij elk product vind je een bijsluiter. Hier staat of een product allergenen bevat.

Inge voedingsdeskundige Flinndal 


Lees ook:

De laatste tijd komt soja zo nu en dan in het nieuws. Kun je verse sojabonen bijvoorbeeld eten of moet je deze eerst bereiden? En hoe gezond is soja? Lees meer

Zo’n 10 jaar geleden werden sojaproducten in Nederland bijna uitsluitend door vegetariërs gegeten. Tegenwoordig waarderen ook veel niet-vegetariërs sojaproducten. Lees meer

Geef een reactie op: Wat is een voedselallergie?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.