Stop piekeren ǀ 5 tips om te ontspannen

Stop piekeren ǀ 5 tips om te ontspannen

Als we piekeren draaien onze gedachten steeds rondjes. We komen continue uit op hetzelfde punt zonder tot een oplossing te komen.

Wat is piekeren
Piekeren draagt nergens aan bij en is dus hartstikke nutteloos. Het is ook iets anders dan nadenken. Als je nadenkt bekijk je een situatie of probleem van verschillende kanten. Bij piekeren is dat niet zo. Je vindt vaak geen oplossing en op den duur gaat het gepaard met negatieve gevoelens. Het kan je bang en angstig maken. Probeer piekeren dus te voorkomen of meteen een halt toe te roepen.

5 tips om piekeren te voorkomen of te verhelpen
Het lijkt soms lastig maar het is zeker mogelijk, stoppen met piekeren. We geven alvast 5 tips om je op weg te helpen.

Tip 1:
Stop met doemdenken en denk aan de positieve dingen. Denk bijvoorbeeld aan minimaal vijf positieve punten die je op een dag hebt gedaan of hebt bereikt. Deze positieve punten mogen kleine dingen zijn zoals op de fiets boodschappen halen in plaats van met de auto of lekker en gezond eten klaarmaken voor het hele gezin.

Tip 2:
Denk aan de toekomst. Er wordt veel gepiekerd over zaken of situaties die in het verleden zijn gebeurt. Probeer ze los te laten door te denken hoe je zo’n situatie de volgende keer wilt aanpakken. Piekeren over het verleden heeft geen zin want je kunt ze immers niet meer terugdraaien.

Tip 3:
Zoek afleiding. Zoals bij veel dingen werkt afleiding heel goed. Maak je hoofd leeg door te gaan sporten, tv te kijken, boek te lezen of doe wat yoga oefeningen.

Tip 4:
Praat met iemand. Bel een vriend of vriendin of bespreek het met je partner. Dat zijn juist personen aan wie je je verhaal kwijt kunt en dat kan een opluchting zijn.

Tip 5:
Maak tijd vrij om te piekeren. Als dezelfde gedachten steeds terugkomen maak dan tien minuten tijd vrij om te piekeren. Zet een wekker en zorg ervoor dat je daarna wat leuks gaat doen of afleiding zoekt. Pieker over situaties waar iets aan te doen is, denk er dan eens er echt goed over na en probeer een oplossing te vinden.


Lees ook:

Koningin Beatrix heeft tijdens haar taak als koningin een druk bestaan gehad. Hoog tijd dus voor vrije tijd. Want vrije tijd is voor iedereen belangrijk en gezond. Het zijn momenten voor jezelf die helpen je hoofd leeg te maken en te ontstressen. Lees meer

Kerst zorgt bij veel mensen voor stress. Hier lees je waarom dat is en hoe je een stressvrije kerst kan beleven. Tips voor een kerst zonder stress. Lees meer

Niet kunnen inslapen en om het uur wakker worden. Slaapproblemen maken je niet alleen doodmoe. Lees meer

Geef een reactie op: Stop piekeren ǀ 5 tips om te ontspannen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.