Alles wat je wilt weten over paddenstoelen


paddenstoel.jpg

Ga je tijdens de herfst het bos in? Grote kans dat je paddenstoelen tegenkomt. Ze leven namelijk onder andere van gevallen bladeren en daarom zie je ze veel onder bomen. Niet elke soort groeit onder bomen en daarom kun je ze ook in de lente of zomer tegenkom op bomen of in graslanden. De winter is meestal te koud voor paddenstoelen, ze houden van een warm en vochtig klimaat.


Geadviseerd wordt de paddenstoelen uit het bos niet te eten. De giftige soorten zijn lastig te onderscheiden van de soorten die niet giftig zijn en dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is overigens vaak verboden om paddenstoelen te plukken, omdat ze eigendom zijn van de eigenaar van de grond. Houd het daarom bij kijken of fotograferen en laat ze veilig in de grond staan.


Geen groente

Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Ze planten zichzelf namelijk voort via hun sporen. In de supermarkt vind je ze wel bij de groenteafdeling.


Hoe gezond zijn paddenstoelen

Paddenstoelen bestaan voor het grootste deel (95%) uit water. Maar bevatten ook voedingsstoffen zoals vitamine B2, K, foliumzuur en eiwitten. Er zit weinig verschil in de voedingswaarde van de voedingsstoffen van de verschillende soorten, dus de ene soort is niet perse gezonder dan de andere. Wanneer je van plan bent om champignons te eten, gaat het dus vooral om de smaak.


De smaken van verschillende champignons

Tegenwoordig worden er veel verschillende champignons gegeten zoals portobello ’s, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en de witte en kastanje champignon.


Witte champignon

Laten we beginnen met de meest gegeten paddenstoel: de witte champignon. Deze is zoals de naam al zegt wit met een ronde, vlezige hoed met een neutrale smaak.


Kastanje champignon

De kastanje champignon is het broertje van de witte champignon. Deze lichtbruine variant heeft een meer nootachtige smaak, met iets steviger vruchtvlees en bevat minder vocht. Doordat deze paddenstoel minder vocht bevat, slinkt deze ook minder tijdens het bereiden.


Oesterzwam

De oesterzwam is te herkennen aan de platte, oester- of waaiervormige hoed met een klein en stug steeltje. Ze staan bekend om hun zachte en vlezige structuur. De oesterzwam wordt veel gebruikt bij vleessauzen of soep.


Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbroos heeft een milde nootachtige smaak. Je herkent deze paddenstoel aan de steel die varieert van 3 tot 23 centimeter. Het is een veelzijdige paddenstoel die voor veel recepten gebruikt kan worden. Belangrijk bij deze champignon om deze dezelfde dag te eten.


Portobello ’s

De portobello is een herkenbare paddenstoel. Deze heeft namelijk een bruine hoed van 7 tot 15 centimeter, een grote champignon dus. De portobello bevat – in tegenstelling tot veel andere champignonsoorten - weinig vocht en heeft een vlezige structuur. De neutrale smaak zorgt ervoor dat deze champignon goed combineert met andere ingrediënten. En omdat de portobello zo groot is, is het een handige champignon om te vullen of te grillen.


Truffel

De duurste paddenstoel is de truffel. Deze exclusieve paddenstoel groeit alleen in het wild op zeer specifieke plekken en onder zeer specifieke omstandigheden onder de grond. We kunnen ze hierdoor niet of lastig verbouwen. De krachtige smaak en de geur maken het een erg populaire paddenstoel om toe te voegen aan gerechten of om sauzen mee op smaak te brengen.


Geurvangers

Paddenstoelen nemen snel geurtjes op. Bewaar ze daarom niet in de buurt van sterk ruikende groenten zoals prei, ui en knoflook. Ook fruit kun je beter niet naast paddenstoelen leggen, omdat ze een natuurlijke stof afgeven waardoor de paddenstoelen sneller verouderen. Verder kun je ze het beste borstelen met een speciaal paddenstoelenborsteltje of met een keukenpapiertje. Houd ze niet onder de kraan want dat zorgt ervoor dat de smaak sterk vermindert.

Paddenstoelen kun je beter niet rauw eten. Ze bevatten van nature de gifstof agaritine. Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.


Paddenstoelensoep

Na het lezen over al die paddenstoelen wordt het tijd om eens een lekker paddenstoelen recept te maken. Paddenstoelensoep is een heerlijk gerecht en snel te maken. We hebben onze eigen draai gegeven aan het paddenstoelensoep recept van Jamie Oliver.Of probeer onze beroemde paddenstoelenpannenkoek.

Paddenstoelensoep voor 4 personen

  • 2 uien
  • olijfolie
  • 1 bouillonblokje (kippen- of groente-)
  • ½ bosje verse tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 600 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt (zoals kastanjechampignons, portobello's en oesterzwammen)
  • 100 ml kookroom of crème fraîche
  • Peterselie
  • peper en zout

1. Pel de ui, halveer deze en snijd ze in ringen. Bak de uien een paar minuten in een pan met 2 eetlepels olijfolie. Eventueel kunt u er nog 2 sjalotjes aan toevoegen. Verkruimel een bouillonblokje in de pan erbij en knijp met een knoflookpers de knoflook er boven uit. Voeg tot slot een beetje tijm en peper en zout toe.

2. Bak de baddenstoelen op hoog vuur met 1 lepel olijfolie. Voeg wat peper en zout toe en voeg alles bij de uien. Houd ongeveer 100 gram apart voor de garnering. Giet er vervolgens 1 liter kokend water bij en laat alles ongeveer 10 minuten koken.

3. Pureer de soep en 50 ml room met de staafmixer, breng eventueel nog op smaak met peper en zout en garneer met de rest van de room, paddenstoelen en peterselie.


Lees ook:

In de herfst- en wintermaanden ben je eerder vatbaar voor virussen. Een goed moment om extra aandacht te besteden aan je weerstand. Wat is een verminderde weerstand en hoe kan jij aan je weerstand werken? Lees meer

Gebruik leuke apps voor gezonde voeding, voldoende beweging of een gezond gewicht. We geven een top vijf van gezonde en leuke gratis apps. Lees meer

Slijtage en virussen is iets dat we accepteren maar probeer virussen juist te voorkomen. Waarom? Lees de uitleg van topatleet Gert-Jan Liefers. Lees meer

Geef een reactie op: Alles wat je wilt weten over paddenstoelen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.