Terug naar overzicht

Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten

Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten
Flinndal
8-7-2016
2 Reacties

Salade

Een salade wordt gezien als gezond en caloriearm. Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Het aantal calorieën loopt snel op als je naast groenten ook kaas, bacon en een romige dressing toevoegt. Wil je een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips.


De basis

Allereerst de basis. Deze is meestal van sla zoals ijsbergsla, rucola of veldsla maar je kunt ook verschillende soorten sla door elkaar gebruiken. Geen liefhebber van sla? Dan kun je ook fruit zoals mango, groenten zoals spinazie of reepjes wortel of witte kool gebruiken als basis voor je salade. Eigenlijk kun je als je let op de calorieën hier geen fouten maken. Salade, groenten en fruit zijn namelijk allemaal gezond, zitten boordevol goede voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. De meeste fouten worden gemaakt bij de volgende stappen.


Tip 1. Kies de juiste koolhydraten

Wanneer een salade gegeten wordt als maaltijd, wordt er vaak pasta aan toegevoegd. Op zich is hier niks mis mee, maar wanneer gebruik wordt gemaakt van witte pasta of rijst krijg je verteerbare koolhydraten binnen. Dit worden ook wel ‘slechte koolhydraten’ genoemd, omdat ze door het lichaam snel worden omgezet in glucose (suiker). Ook geldt dat als je ze niet gelijk verbrandt (door sporten of bewegen) ze worden opgeslagen als vet. Dit wil je voorkomen.

Kies daarom voor producten met onverteerbare koolhydraten (goede koolhydraten) die je vindt in volkoren producten zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst, couscous, bulgur of quinoa. In bulgur en quinoa vind je ook nog eens veel eiwitten en andere voedingsstoffen. Een gezonde keuze!


Tip 2. Niet teveel vlees, vis of kaas

Een salade is gebaseerd op een hoofdingrediënt zoals zalm, tonijn, kip, biefstuk, mozzarella of feta. Vooral kaas zoals brie, geitenkaas of feta leveren veel calorieën dus probeer deze met mate te gebruiken. Onze tip is om voor één hoofdingrediënt te kiezen. Dus niet geitenkaas én bacon, of kip en mozzarella. Bij vlees is het belangrijk om de bereiding in de gaten te houden. Gebakken of gerookte kip is al een gezondere keuze dan gefrituurde kip.


Tip 3. Maak zelf je dressing

De dressing maakt de salade nét iets lekkerder (maar vaak ook vetter). Een romige dressing bevat meestal mayonaise wat veel calorieën bevat. Ook dressings uit een potje of een zakje bevatten veel suiker, vet en calorieën. Een gezonde dressing maak je zelf op basis van azijn en olie. Gebruik 1 deel azijn en 3 delen olie naar smaak zoals olijfolie, sesamolie of walnootolie. De dressing breng je op smaak met ui, kruiden, honing, mosterd of wat chilipeper. Wil je toch een wat romige dressing? Voeg dan een beetje magere yoghurt toe of een halve avocado.


Tip 4. Vervang croutons door noten, zaden of pitten

De finishing touch van een salade is een lekkere bite zoals croutons of noten. Croutons uit een zakje lijken onschuldig, maar bevatten vaak veel calorieën doordat het een bewerkt product is. Je kunt ze ook makkelijk zelf maken door wat wit brood te bakken in een droge koekenpan. Een gezonder alternatief is het toevoegen van pitten zoals pompoenpitten of pijnboompitten of noten zoals walnoten, pecannoten of amandelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je kiest voor de ongezouten variant.

Heb je tips of een recept voor een gezonde salade? Deel ze hieronder in een reactie.

Aanbevolen producten

WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
4,4 sterren
(7)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten "
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Bert Klok, geplaatst op 6-2-2019
Goede tips. Ben veel wijzer geworden.
Reactie van B. van Neijenhoff, geplaatst op 3-8-2016
Goed artikel over een gezonde salade, ik heb er bruikbare tips uit kunnen halen en ga ze toepassen.