Bananenbrood recept


bananen.jpg


Ben je op zoek naar een lekker recept voor een ontbijt of tussendoortje? Dan is het de moeite waard om zelf een bananenbrood te maken. Bananenbrood is heel gemakkelijk om zelf te maken en is suikervrij, lactosevrij en glutenvrij! Een lekker recept voor iedereen die een keer iets anders dan brood wil eten.


Waarom bananenbrood maken?

Als je op internet zoekt naar bananenbrood dan kom je een heleboel recepten tegen. Hoewel de naam heel gezond klinkt, moet je wel goed kijken naar de ingrediënten. Soms wordt er veel suiker en kokosolie gebruikt die het recept minder gezond maken. Omdat het soms best verwarrend is welke ingrediënten er wel en niet gezond zijn, geven we van de hoofdingrediënten voor bananenbrood eerst een korte uitleg.


Bananen

Bananenbrood is gezond omdat het rijpe bananen bevat. Bananen bevatten voedingsvezels die zorgen voor een gelijkmatige opname van de koolhydraten. Daarnaast vind je in bananen vitamine A, bètacaroteen en kalium. Bananen hoef je nooit meer weg te gooien als ze te rijp worden want dan zijn ze juist perfect voor een bananenbrood! Eigenlijk geldt voor de bananen hoe rijper hoe beter. De smaak van de banaan wordt dan zoeter.

Amandelmeel

Amandelmeel wordt ook veel gebruikt in recepten voor bananenbrood. Dit meel is gemaakt van gemalen (blanke) amandelen. Amandelmeel is licht verteerbaar. Ook bevat amandelmeel minder koolhydraten dan tarwemeel. Net als kokosmeel krijg je van amandelmeel snel een verzadigd gevoel. Amandelen bevatten veel goede onverzadigde vetten en vitamine E. Het is glutenvrij en heeft een neutrale smaak.

Kokosmeel

In veel variaties wordt er gebruik gemaakt van kokosmeel. Zoals de naam al zegt, is kokosmeel gemaakt van kokos. Het voordeel van kokosmeel is dat het weinig koolhydraten bevat en dus heel geschikt is voor mensen die op hun suikerspiegel letten. Kokosmeel smaakt niet naar kokos, het smaakt juist eerder zoet. Ook is kokosmeel glutenvrij en het is zeer geschikt om cake van te maken. Kokosmeel koop je in een biologische winkel. De prijs van kokosmeel is duurder dan gewone meel maar je hebt er ook een stuk minder van nodig. Daarnaast vind je in kokosmeel vitamine C, B1, koper, mangaan en ijzer. Let er wel op dat je niet teveel kokosmeel gebruikt. Kokosmeel staat er namelijk om bekend dat het veel verzadigde vetten bevat en dat is niet goed voor het cholesterolgehalte. Eet daarom niet te grote stukken bananenbrood als je gebruik maakt van kokosmeel en kokosolie.

Eieren

Er is nog vaak onduidelijkheid of eieren nou wel of niet gezond zijn. In eieren vind je vitamine A, B2, B12, D en de mineralen ijzer, selenium en fosfor. Ook bevat eiwit veel essentiële aminozuren. Aan de andere kant bevatten eieren redelijk veel cholesterol. Eieren horen bij een gevarieerd voedingspatroon. Let er dus alleen op dat je er niet te veel van eet.


Bananenbrood recept

Hier vind je een recept voor bananenbrood zonder suiker en gluten. Ook bevat het geen melkproducten dus het recept is ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Het leuke van bananenbrood is dat je er veel variaties van kan maken. In dit recept gebruiken we bijvoorbeeld pecannoten en rozijnen maar je kunt pecannoten ook vervangen door walnoten, dadels of vijgen.


Ingrediënten voor 1 bananenbrood:

  • 4 grote rijpe bananen
  • 4 grote eieren
  • 90 ml (plantaardige) olijfolie of 120 ml kokosolie (vloeibaar dus warm het op in een pannetje)
  • 175 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gram pecannoten
  • 100 gram rozijnen
  • 1 tl vanille extract (zonder suiker)
  • Snufje himalayzout (of zeezout)

Hoe bereid je een bananenbrood:

  1. Zet de oven aan en verwarm deze voor op 175 graden.
  2. Pureer de bananen (prakken met een vork kan ook) samen met de eieren en de olijfolie. Gebruik je liever kokosolie? Schep wat kokosolie in een pan en laat deze zachtjes smelten (tot je 120 ml hebt) en voeg de gesmolten kokosolie toe.
  3. Doe het amandelmeel, vanille-extract, zout en bakpoeder samen in een kom en voeg het samen met het bananenbeslag.
  4. Roer het beslag tot het een glad geheel is.
  5. Doe de pecannoten in een keukenmachine en mix deze tot het gewenste formaat (hoe fijn of grof je het wilt is aan jezelf, wat je zelf het lekkerste vindt).
  6. Schep vervolgens de pecannoten en rozijnen door het beslag.
  7. Leg in de bakvorm keukenpapier of vet het een beetje in met kokosolie (zo voorkom je dat het brood niet aan de vorm blijft plakken).
  8. Doe vervolgens het bananenbrood nog 45 – 50 minuten in de oven.
  9. Laat het rustig afkoelen.

Let er wel op dat het bananenbrood niet opstijft, gebruik daarom niet een te grote bakvorm.


Bananenbrood variatietips:

- Zoals we al eerder hebben aangegeven kun je de pecannoten ook vervangen door walnoten of pistachenoten.
- Als je niet van rozijnen houdt kun je die weglaten of vervangen door dadels, abrikozen of vijgen.
- Voeg een theelepel koekkruiden, kaneel of kerrie toe voor extra smaak.
- Als je van kokos houdt, voeg dan kokosrasp toe aan het beslag, maar citroenrasp of sinaasappelrasp kan natuurlijk ook.
- Geen fan van amandelmeel? Vervang dit dan voor 100 gram kokosmeel*.
- Houd je van zoet? Kies dan voor een gezondere suikervariant dus kokosbloesemsuiker of agavesiroop (2 eetlepels).

Het banenbrood kan je afdekken met wat zilverfolie en hoeft niet in de koelkast. Het blijft ongeveer een week houdbaar.

Eet smakelijk.


kurkuma.jpg

* Dit bananenbrood bevat in totaal 100 gram verzadigd vet wanneer je gebruik maakt van kokosolie en kokosmeel. Let er op dat je niet te grote stukken neemt in een keer.

Een ander alternatief voor brood of bananenbrood is het maken van een smoothie. De lekkerste ontbijtsmoothies hebben we hier voor je op een rijtje gezet.



Lees ook:

Groenten leveren weinig calorieën en bevatten veel voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. In ons blog vind je vijf typische herfstgroenten en leggen we uit waarom ze zo gezond zijn. Lees meer

Er zijn verschillende fruitsoorten die eiwitten bevatten. Welke zijn dit en kan fruit gerekend worden tot eiwitrijk voedsel? Lees meer

Vis is gezond en licht verteerbaar en dus heel geschikt als voorgerecht. Wat dacht je van kabeljauw met pompoensaus en een topping van zeekraal. Een recept dat makkelijk te maken is en eruit ziet als een culinair hoogstandje! We leggen je precies uit hoe je het maakt. Lees meer

Geef een reactie op: Bananenbrood recept

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

03 augustus 2016 door: Marijke
Vervanging van suiker door 'gezonde suiker' die net zoveel sacharose bevat als 'gewone suiker'. Beter is echte groene stevia te gebruiken.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.