Wat is cholesterol precies

Wat is cholesterol precies


Is cholesterol nu wel of niet goed? Een te hoog cholesterol kan gevaarlijk zijn, maar je lichaam heeft cholesterol nodig om te functioneren. Hoe zit het precies?


2 soorten cholesterol

Om te beginnen zijn er twee soorten cholesterol. Het goede en het slechte cholesterol. Het goede cholesterol wordt aangeduid als HDL en het slechte cholesterol als LDL. Het goede cholesterol (HDL) bestaat uit veel eiwitten en weinig vet. Dit in tegenstelling tot het slechte cholesterol (LDL). Dit cholesterol bestaat uit weinig eiwitten en veel vet.


cholesterol

Waarom hebben we cholesterol nodig?

Cholesterol hebben we nodig. Elke cel in het lichaam gebruikt cholesterol voor de opbouw van de celwand. Ook heeft het invloed op de aanmaak van een aantal hormonen. Cholesterol bestaat als het ware uit kleine deeltjes die zich door de bloedbaan bewegen met behulp van eiwitmoleculen. Deze eiwitmoleculen noemen we ook wel lipoproteïnen. HDL staat voor Hoge Dichtheid Lipoproteïne (veel eiwitten, weinig vet). LDL voor Lage Dichtheid Lipoproteïne (weinig eiwitten, veel vet).


Wat doen HDL en LDL?

HDL voert het cholesterol af naar de lever. Daar wordt het afgebroken en uitgescheiden. HDL heeft dus een cholesterolopruimende werking. LDL transporteert cholesterol door het gehele lichaam en kan zich onderweg afzetten aan de aderwand (plaques). Voor een gezond cholesterolgehalte is het dus belangrijk om zo min mogelijk LDL en zo veel mogelijk HDL cholesterol in je bloed te hebben.


Hoe zorg je voor ‘goed’ cholesterol?

Cholesterol wordt voor een groot deel door je lichaam zelf gemaakt. Een klein deel krijg je binnen via voeding. Verzadigde vetten verhogen het slechte cholesterol. Verzadigde vetten vind je veel in dierlijke producten zoals margarine, boter, melk, kaas, rood vlees en eieren. Let daarom op hoeveel verzadigd vet je eet. Eet bijvoorbeeld niet meer dan drie eieren per week.

Onverzadigd vet verhoogt juist het goede cholesterol. Als je een hoog HDL gehalte (goed cholesterol) hebt dan wordt er ook slecht cholesterol (LDL) afgebroken. Daarom adviseert de Gezondheidsraad twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer vette vis. In vis zitten veel onverzadigde vetten. Vooral in vette vis zoals makreel, paling en haring.


Flinndal Cholesterol bestellen?

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw cholesterolgehalte op een goed peil houdt door een gezonde levensstijl. Eén tablet Flinndal Cholesterol bevat 800 mg plantensterolen, een krachtige maar verantwoorde dosering. En precies de hoeveelheid waarover de Europese Unie oordeelt dat het helpt voor het behoud van een goed cholesterolgehalte in je bloed. De plantensterolen in Flinndal Cholesterol worden gewonnen uit soja. Meer informatie vind je op de productpagina, waar je Flinndal Cholesterol ook kunt bestellen. 


afbeeldingen_middel_inge_d2fda42d.jpg

Wie ben ik?

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.Lees ook:

Uit een recent onderzoek blijkt dat de inname van plantaardige eiwitten het cholesterolgehalte kan verlagen. Wij hebben de belangrijkste resultaten van dit onderzoek voor je samengevat. Lees meer

Je hart is een essentieel onderdeel van je lichaam. Wat kun je doen om je hart goed te houden? 'Hartstikke gezond voor je hart'. Lees meer

Eieren zouden slecht zijn voor het cholesterolgehalte. Hoe zit het nou echt? Lees meer over de invloed van eieren op het cholesterolgehalte. Lees meer

Geef een reactie op: Wat is cholesterol precies

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.