Terug naar overzicht

Is vasten als detox gezond?

Is vasten als detox gezond?
Flinndal
11-5-2017
1 Reactie

Detox

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen zoals bewerkte voeding, sigarettenrook of luchtvervuiling. Je lichaam probeert dit zoveel mogelijk zelf te reinigen, maar als we een tijdje iets teveel buiten het boekje hebben geleefd, is een detox een goed idee. Sommige mensen kiezen er dan voor om een tijdje niks te eten of alleen te leven op sapjes, maar is dit eigenlijk wel gezond? Hoe kun je verantwoord detoxen?


Reiniging van het lichaam

Detoxen betekent “het lichaam reinigen” van giftige stoffen zoals sigarettenrook of bewerkte voeding met daarin kunstmatige toevoegingen en resten van pesticiden. Hiervoor gebruikt ons lichaam de lever, galblaas en nieren. Maar als we aan teveel giftige stoffen worden blootgesteld, kan ons lichaam dit niet meer verwerken en heeft ze hulp nodig. De giftige stoffen worden opgeslagen in onze organen en vetweefsel. Hier kunnen ze soms wel jaren blijven zitten. Om deze giftige stoffen weer op te ruimen is af en toe een detox moment verstandig. Bijvoorbeeld door af en toe een periode geen alcohol of vette dingen te nuttigen, maar juist water, groenten en fruit.


Vasten of leven op sapjes

Waar je tegenwoordig vaak over leest zijn de zogenaamde sapkuren, ook wel sapvasten, waarbij je een week lang alleen maar sapjes drinkt of alleen een beetje groenten eet. Op zich is het natuurlijk prima om je lichaam te ondersteunen bij het ontgiften en reinigen, door zo min mogelijk voeding te eten of te drinken. Maar er kleeft zeker ook een aantal nadelen aan zo’n strenge kuur.

Je lichaam krijgt namelijk lang niet genoeg energie binnen waardoor je niet alleen je vetvoorraden ziet slinken, maar ook je spierweefsel. En dat laatste is uiteraard niet de bedoeling. Verder kun je door onthouding van voeding last krijgen van bijverschijnselen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte adem. En ten slotte bestaat een groot deel van het gewichtsverlies uit vocht. Zodra je weer gewoon gaat eten zal je gewicht weer toenemen.

En misschien wel het belangrijkste nadeel: een strenge detox kuur kan een nadelig effect op de darmen hebben. Als je de darmen laxeert of spoelt, dan beschadig je ook de darmflora. Dat zijn de bacteriën in de darm die meehelpen bij de spijsvertering en die je weerstand ondersteunen. Die moet je niet wegspoelen, maar juist proberen binnen te houden!


Hoe kun je verantwoord detoxen?

Bij Flinndal zien we detoxen als een periode van gezond eten en drinken en tijd vrij maken voor jezelf. Hierbij geven we een aantal richtlijnen die je kunt volgen tijdens een detox. Deze kun je zo lang volgen als je zelf wilt, maar we adviseren om dit sowieso 1 week vol te houden.

  1. Kies een periode dat je het relatief rustig hebt op het werk en met sociale afspraken.
  2. Laat alle ‘lege’ calorieën staan. Geen suiker, snoep, koek, gebak, wit brood en snacks.
  3. Eet grote hoeveelheden groenten en fruit, bij elke maaltijd. Streef naar minstens drie stuks fruit en 300 tot 400 gram groenten per dag.
  4. Drink veel water. Laat alcohol, koffie en zwarte thee staan.
  5. Gebruik geen pakjes en zakjes, maar maak je eten klaar met verse, onbewerkte producten en verse kruiden.
  6. Tussendoor eet je rauwkost, fruit, versgeperst groente- of fruitsap, ongezouten noten of gedroogd fruit.
  7. Neem je rust, doe meditatie-oefeningen of yoga. Maak er een ontspannen week van!

Flinndal Detox
Om je lichaam wat extra te ondersteunen kun je Flinndal Detox gebruiken. Een tablet bevat de plantaardige ingrediënten Mariadistel, Jeneverbes en de algen Chlorella en Spirulina. Flinndal Detox kan als dagelijkse ondersteuning van de lever en nieren gebruikt worden. Neem naar behoefte 1 tot 2 tabletten per dag. Ook als je een paar dagen een kuur wilt doen, is Flinndal Detox een goede aanvulling.

Zo blijf gezond en gevarieerd eten en krijg je daarnaast de ondersteuning die je nodig hebt voor je lever en nieren uit natuurlijke, plantaardige ingrediënten.


Flinndal Detox bekijken »


Aanbevolen producten

Detox
Detox
4,5 sterren
(35)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,7 sterren
(3)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,1 sterren
(80)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(78)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,6 sterren
(15)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,5 sterren
(16)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(8)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,5 sterren
(176)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(121)
Vanaf € 6,95
Bekijk product

Lees ook

4 fascinerende weetjes over vitaminen

4 fascinerende weetjes over vitaminen

Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen in het behoud van een goede gezondheid. Hoewel de meeste mensen wel weten dat vitaminen belangrijk zijn, zijn er enkele verrassende feiten die je misschien nog niet kent.

Lees meer Lees meer
Vitamine D en het immuunsysteem

Vitamine D en het immuunsysteem

In deze blog gaan we dieper in op de connectie tussen vitamine D en het immuunsysteem, waarom het zo belangrijk is, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
Jouw gids voor een stralende huid en glanzend haar

Jouw gids voor een stralende huid en glanzend haar

De herfst en winter kunnen een uitdaging vormen voor je huid en haar. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je huid en haar gezond en stralend te houden, zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Is vasten als detox gezond?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Hans, geplaatst op 7-6-2017
Ikzelf doe elk half jaar de volledige darm-lever en galblaasreiniging beschreven door Dr. Moritz. Bevalt heel goed.