Invloed van stress op de spijsvertering

Je hebt vast wel eens last gehad van een slechte eetlust door bijvoorbeeld zenuwen. Of de neiging naar chocola of snacks als je een baaldag hebt. Maar ook stress kan invloed hebben op je eetlust en spijsvertering. Hoe komt dit?
Wat is de spijsvertering?
Alles wat je gedurende de dag eet en drinkt, gaat door het spijsverteringskanaal. Dit kanaal begint bij de mond en eindigt bij de endeldarm. Onderweg wordt het voedsel verteerd en afgebroken tot bruikbare stoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen, vezels of vetten. Deze voedingsstoffen worden bijvoorbeeld omgezet in energie of bouwstoffen zodat je lichaam goed kan functioneren. Alle onverteerbare voedselresten verlaten het lichaam in de vorm van ontlasting. En de afvalstoffen worden in het lichaam uitgescheiden door de lever en nieren via urine.
Invloed van stress op de spijsvertering
De spijsvertering speelt dus een centrale rol in je lichaam. Niet alleen goede voeding is belangrijk, maar ook een goede geestelijke balans. Het spijsverteringskanaal staat namelijk in contact met andere delen van het lichaam die belangrijk zijn voor onze emoties, zoals hormonen en de hersenen. Dit verklaart ook waarom emoties zoals stress van invloed zijn op het functioneren van de spijsvertering.
Voor stress is de oorzaak hiervan terug te vinden in de oertijd. Om te overleven moesten mensen in acute situaties (zoals het tegenkomen van een roofdier) snel kunnen reageren. Het lichaam gaat hierdoor in een ‘fight or flight’ modus. Deze primaire reactie zorgt er voor dat we in gevaarlijke situaties alert zijn en een verstandige keuze kunnen maken: vechten of vluchten.
Het gevolg is dat je lichaam de spijsvertering tijdelijk op de tweede plaats zet, totdat het ‘gevaar’ geweken is. Deze reactie gebruikt het lichaam nog steeds als we stress ervaren. Vooral bij langdurige stress kan dit gevolgen hebben voor je spijsvertering, omdat het lichaam dan niet de kans krijgt om te herstellen en te ontspannen. Hierdoor kan je te maken krijgen met bijvoorbeeld een verminderde eetlust, diarree of obstipatie.
Problemen met de spijsvertering?
Heb je problemen met de spijsvertering? Dan is het belangrijk hiervan de oorzaak te achterhalen. Naast een goede geestelijke balans is ook goede voeding met voldoende voedingsvezels belangrijk. Lees meer over het stimuleren van de stoelgang.
Wist je dat?
Stressvolle situaties niet alleen invloed hebben op de spijsvertering. Je kunt bijvoorbeeld ook meer gaan zweten of sneller gaan ademhalen zodat je meer zuurstof binnenkrijgt.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

5 vragen over omega 3
Wist je dat omega 3 goed is voor het hart, de hersenen, ogen en bloeddruk? Het lichaam is helaas niet of slechts in beperkte mate in staat omega 3 vetzuren zelf aan te maken. Meer weten over omega 3? In dit blogartikel behandelen wij 5 meestgestelde vragen over omega 3.
Lees meer Lees meer
Zo houd jij je goede voornemens vol! 5 tips
Goede voornemens: elk jaar zijn ze er weer. Vaak komen de doelen van vorig jaar ook dit jaar weer naar voren. Want tsjah, het volhouden van de goede voornemens is helaas niet gelukt. Daarom hebben wij onze 5 tips genoteerd om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden!
Lees meer Lees meer
De kracht van antioxidanten
Ze beschermen je lichaam tegen schade en veroudering en zijn daarom belangrijk in je voeding: antioxidanten. Maar wat zijn het precies en wat betekent de term ORAC eigenlijk?
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


