Waarom knort je maag?
Komt er bij jou ook af en toe een knorrend geluid uit je buik? Dan kan dit een teken zijn dat je honger hebt, maar dit is niet altijd het geval. Waarom knort je maag? Lees snel verder voor het antwoord.
De spijsvertering
Alles wat je gedurende de dag eet en drinkt, gaat door het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringskanaal bestaat uit verschillende organen zoals de mond, slokdarm, maag en de darmen die samenwerken om ons voedsel te verteren. Het voedsel wordt in dit kanaal afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen, vezels of vetten. Deze voedingsstoffen gaan onder andere via het bloed naar de plek in het lichaam waar zij nodig zijn.
Alle onverteerbare voedselresten verlaten het lichaam in de vorm van ontlasting. En de afvalstoffen worden in het lichaam uitgescheiden door de lever en nieren via urine.
Het knorren van de maag
Het knorren van de maag is een teken van een gezonde spijsvertering. Je lichaam is dan namelijk hard aan het werk om het voedsel te kneden en te verwerken. Het knorrende geluid, wat in medische term borborygmie wordt genoemd, wordt veroorzaakt doordat vloeistoffen en gassen in je maag en darmen worden verplaatst. Wanneer de maag leeg is, is deze hol en hierdoor hoor je dit als een soort geknor.
Het knorrende geluid hoeft overigens niet perse te komen vanuit de maag, maar kan ook komen door de darmen. Het is bovendien niet altijd een teken dat je honger hebt. Het geluid kan niet alleen voor het eten ontstaan, maar ook daarna. En wanneer je regelmatig eet, raakt je lichaam er aan gewend om op vaste tijden voedsel binnen te krijgen. Je maag bereidt zich dan vast voor en komt al in beweging waardoor deze gaat knorren.
Knort jouw maag vaak? Dan is dit dus eigenlijk een teken van een goede spijsvertering.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Boerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meerWat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meer