Terug naar overzicht

6 alternatieven voor aardappelen, rijst en pasta

6 alternatieven voor aardappelen, rijst en pasta
Flinndal
20-1-2016
2 Reacties

quinoa.jpg


In Nederland staan aardappelen, rijst en pasta regelmatig op het menu. Ze vormen een basis voor een stevige maaltijd zoals een stamppot of een groentegerecht. Hoe leuk is het om eens te variëren in de keuken en te kiezen voor de onbekendere en toch gezonde alternatieven? Wij geven 6 voorbeelden.


1. Bulgur

Bulgur komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het zijn tarwekorrels en dus een graanproduct. Voordat bulgur in de winkel komt te liggen worden de korrels gestoomd, gedroogd en gemalen. Het is een gezond alternatief, omdat het rijk is aan vezels, mineralen zoals fosfor, natrium, kalium, ijzer, zink en magnesium en de vitaminen B1, B2, B6 en B11.

Bulgur is makkelijk te bereiden. Je kookt het in water en kunt het vervolgens toevoegen aan salades of groentegerechten. Je kunt het zelfs koud eten en bijvoorbeeld door pap roeren bij het ontbijt. Het heeft een licht nootachtige smaak.


Zoete aardappel

2. Quinoa

Quinoa komt uit Zuid-Amerika. Het zijn zaden en is hierdoor glutenvrij. Het bevat vrij veel eiwit, ruim 16%. Bovendien is de samenstelling van de eiwitten bijna net zo compleet als die van vlees of eieren. Het is daarom een goed alternatief voor mensen die weinig of geen vlees eten, maar ook als alternatief voor rijst of pasta is quinoa ideaal. Het bevat naast eiwitten veel vezels, vitamine B1, B2 en E en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Quinoa kun je net als bulgur koken in water en vervolgens toevoegen aan salades,  groentegerechten of koud eten in de ochtend bij het ontbijt. Het heeft een nootachtige smaak.


3. Couscous

Couscous is een graanproduct. Het bestaat uit durum tarwe en water die met elkaar worden gemengd. De plakkerige bolletjes die hierdoor ontstaan worden met messen uit elkaar gehaald, gedroogd, gekoeld en gezeefd.

Couscous is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Couscous laat je kort wellen in kokend water, zodat de bolletjes het water opnemen. Het is lekker bij vis, vlees of in een salade met bijvoorbeeld falafel (balletjes van kikkererwten) en koriander. Je kunt bij couscous, net als bij rijst en pasta, het beste kiezen voor de volkorenvariant.


Zoete aardappel

4. Zoete aardappel (bataat)

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Bataat kan op dezelfde manier bereid worden als de normale aardappel. Zoete aardappels zijn soms rond, soms langwerpig en ook de kleur kan variëren van lichtgeel tot paars. De smaak is eigenlijk niet te vergelijken met de normale aardappel, maar toch is de bataat een ideaal product voor in stamppotjes. De zoete aardappel smaakt, zoals de naam al zegt zoet en is lekker bij pikantere gerechten.

Zoete aardappel is rijk aan bètacaroteen dat door je lichaam omgezet kan worden in vitamine A. Daarnaast bevat het veel vitamine C. Ook bevat het vitamine B1, B2, B6, B11 en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Je kunt zoete aardappel koken, in de oven bereiden, toevoegen aan stamppotjes, pureren of eten als patat.  


5. Knolselderij

Knolselderij is een variant van selderij en heeft een pittige en verfijnde selderijsmaak. Het is een groente die erg geschikt is als een puree bij verschillende stamppotten. Het bevat weinig calorieën, maar veel vezels. Verder bevat het vitamine B1, B2, B6, B11, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, mangaan en magnesium.  

Knolselderij wordt ook toegevoegd aan de bekende waldorfsalade, die ook wel met bleekselderij wordt gemaakt, en is daarnaast een heerlijke groente om soep van te maken!


6. Pastinaak

Tot de komst van de aardappel in de 16e eeuw was pastinaak een belangrijke voedselbron. Het heeft een zoetige anijsachtige smaak en werd daarom voordat suiker ontdekt was, gebruikt als zoetstof in bijvoorbeeld koekjes. Tegenwoordig valt pastinaak helaas onder de vergeten groenten. Zonde, want het is heel lekker in een stamppot, als puree bij een groentegerecht of als patat.

Pastinaak is een wortelgewas en bevat veel vezels, vitamine A, B1, B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor en ijzer.


Variëren in de keuken

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg gezonde alternatieven voor aardappelen, rijst en pasta. Naast de genoemde zes voorbeelden zijn er natuurlijk nog meer voedingsmiddelen waarmee je kunt variëren zoals pompoen, schorseneren of aardperen. Probeer bij de volgende keer dat je gaat koken eens te experimenteren in de keuken en ontdekt wat je lekker vindt.

Naar recepten >>


Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"6 alternatieven voor aardappelen, rijst en pasta"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Tonny Bongers-Roeterink, geplaatst op 3-2-2016
Van deze vreemde soorten nooit gehoord, ga toch in de supermarkets kijken en kopen(!) en uitproberen. Bekijk regelmatig jullie mails met adviezen. Ga zo door. Groeten Ton
Antwoord van Anna, gegeven op 3-2-2016
Wat leuk dat u deze alternatieven een keer wilt proberen. Heel veel plezier met het maken van nieuwe gerechten!
Reactie van hvisser, geplaatst op 3-2-2016
leuk ;om over na te denken