Terug naar overzicht

Pasta, is het gezond of niet?

Pasta, is het gezond of niet?
Flinndal
18-7-2014
2 Reacties

Pasta, is het gezond of niet?

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel zoals macaroni, spaghetti of vermicelli. Of pasta echt uit Italië komt is niet bekend, maar het is wel een belangrijk onderdeel uit de Italiaanse keuken. Pasta is gemakkelijk klaar te maken en het smaakt heerlijk. Maar hoe gezond is het precies?


Wat is pasta?

Pasta wordt gemaakt van deeg, bloem, water en eieren. De eieren zorgen ervoor dat het deeg zachter en elastischer wordt. Traditionele pasta wordt gemaakt van de zogenoemde durumtarwe. Dit is een tarwe met een grote en harde korrel waardoor het veel gluten bevat en het niet geschikt is voor mensen met coeliakie of glutenallergie. Maar deze grote hoeveelheid gluten maakt het meel lekker stevig en voorkomt een plakkerige pasta zoals bij veel andere granen wel het geval is. Grof gemalen durumtarwe wordt ook wel gries of semolina genoemd.

In Nederland worden de meeste pasta’s echter van tarwebloem gemaakt. Bloem bevat alleen de binnenkant van de graankorrel terwijl in het buitenste deel juist de meeste vezels zitten. Een graankorrel bestaat namelijk uit 3 onderdelen: de meelkern (binnenste deel), de kiem (buitenste deel) en de zemel. De meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels zitten in de kiem. Dit geldt voor spelt en tarwe. Zoals gezegd, worden de meeste pasta’s gemaakt van tarwebloem; de binnenkant van de graankorrel. Deze pasta’s bevatten dus minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld volkorenpasta, waarbij de gehele korrel wordt gebruikt. De belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen, blijven hierdoor behouden.

Kies voor volkorenpasta

Volkorenpasta bevat dus belangrijke voedingsstoffen, maar het heeft nog een ander voordeel. Volkorenpasta bevat veel complexe of onverteerbare koolhydraten en deze koolhydraten zijn moeilijk door het lichaam af te breken. Omdat je lichaam langer de tijd nodig heeft om de volkorenpasta af te breken wordt de energie die daarbij vrijkomt gelijkmatig verdeelt en daardoor blijft je bloedsuikerspiegel constanter en blijf je langer verzadigd. In witte pasta van bijvoorbeeld tarwebloem zitten vooral enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen en bevatten bovendien minder voedingsstoffen, waardoor je sneller trek krijgt.

Lees meer over koolhydraten >>

Maakt pasta dik?

Koolhydraten staan bekend als dikmakers. Dit is niet altijd terecht. Zoals hierboven al genoemd bestaan er verschillende soorten koolhydraten, die ook een andere werking op ons lichaam hebben. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron van het menselijk lichaam. We gebruiken ze wanneer we sporten, bewegen, denken of slapen. Bij een gezond voedingspatroon bestaat minimaal 40% van je voeding uit koolhydraten, aldus het Voedingscentrum.

In pasta vind je zetmeel, een vorm van koolhydraten, wat omgezet wordt naar glucose (suiker). Dit hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Het klopt dat als we teveel koolhydraten eten, dit wordt opgeslagen als vet. Dit geldt helemaal voor de enkelvoudige koolhydraten die je bijvoorbeeld vindt in producten die suiker bevatten, zoals snoep of frisdrank. Als het lichaam deze niet meteen kan verbranden, wordt het opgeslagen als vet.

Pasta maakt dus niet perse dik, mits je er geen enorme hoeveelheden van eet en daardoor meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt. De inname van koolhydraten moet dus in balans zijn. Wij adviseren bovendien om altijd te kiezen voor de volkorenvariant, omdat dit past in een gezond voedingspatroon en beter verzadigt.

Pas op met sauzen

Nu je weet dat pasta niet perse dik maakt, is het wel goed om nog te benoemen dat ook de saus die je gebruikt ongemerkt aardig wat calorieën kan bevatten. Sauzen kun je namelijk zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Probeer sauzen uit pakjes of met boter en room te voorkomen. Maak zelf een lekkere pastasaus van bijvoorbeeld tomaten, zongedroogde tomaten, basilicum, paprika, uitjes, knoflook en champignons. Dan weet je zeker dat je een verantwoorde en gezonde maaltijd op tafel hebt staan.

Tip: Pas ook op met kaas over de pasta, een beetje kaas is natuurlijk lekker, maar zoals bij alles geldt: teveel is nooit goed.

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,6 sterren
(35)
Vanaf € 7,53
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,6 sterren
(82)
Vanaf € 6,43
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,8 sterren
(12)
Vanaf € 1,99
Bekijk product
Vitamine C 500 mg
Vitamine C 500 mg
5 sterren
(3)
Vanaf € 9,84
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,8 sterren
(25)
Vanaf € 6,28
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,7 sterren
(16)
Vanaf € 8,81
Bekijk product
Multi Vitaal
Multi Vitaal
4,8 sterren
(31)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,6 sterren
(114)
Vanaf € 7,67
Bekijk product
Ashwagandha
Ashwagandha
4,6 sterren
(14)
Vanaf € 12,67
Bekijk product

Lees ook

5 tips voor een goede nachtrust

5 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer fit en vol energie aan de nieuwe dag kunt beginnen en het is van belang voor je weerstand. Ook is je concentratie en geheugen beter wanneer je goed bent uitgerust. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een verstoorde nachtrust gaat vaak samen met piekeren en stress. Maar wat kan je hieraan doen?

Lees meer Lees meer
Geef je weerstand een boost

Geef je weerstand een boost

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. En zeker ook in het najaar. Maar op dit moment, nu we in deze gekke tijd leven, is het zorgen voor je weerstand misschien wel meer van belang dan ooit. Daarom zorgen we allemaal net dat beetje extra voor ons lijf. We houden afstand en blijven veel thuis, maar vergeet je ook je weerstand niet? Hoe kun je je weerstand een goede boost geven? Het Flinndal Weerstandpakket helpt je hierbij!

Lees meer Lees meer
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Pasta, is het gezond of niet?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Meisjedatvanpastahoudt, geplaatst op 2-10-2017
Ik hou heel erg van volkoren pasta het is zo lekker! Koud of warm, met of zonder saus!
Reactie van B. van Neijenhoff, geplaatst op 3-2-2016
Nuttige informatie. Ik eet graag pasta en ben nu beter geinformeerd om de juiste keuze te kunnen maken.