Kinderen en voeding

Gezonde voeding is zeker voor kinderen van belang, omdat het boordevol voedingsstoffen zit voor de ontwikkeling en bijvoorbeeld de weerstand. Daarom is het belangrijk je kindje al op een jonge leeftijd kennis te laten maken met een gevarieerd aanbod van groenten en fruit. Dit zal je kind helpen ook op latere leeftijd de goede keuzes te maken. Hieronder vind je een paar tips die hierbij kunnen helpen.

Varieer met voeding

De Gezondheidsraad adviseert om zoveel mogelijk gevarieerd te eten. Dit betekent lekker vaak afwisselen met groenten en fruit. Elke soort groente of fruit bevat namelijk verschillende vitaminen en mineralen. Door elke keer iets anders op tafel te zetten, krijgt je kindje de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen die het nodig heeft om te groeien!

Geef een goed voorbeeld

Een kind groenten of fruit laten eten is soms een strijd. Want pannenkoeken, patat of pizza zijn natuurlijk veel lekkerder. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind voldoende groenten en fruit binnenkrijgt?
Jij bent als ouder een groot voorbeeld voor je kinderen. Veel van wat kinderen leren, doen ze door te kijken naar anderen. Als je kind ziet dat jij elke dag gezond eet dan zullen zij dit zien als normaal en dit overnemen. Betrek je kind daarom bij het koken en vertel waar producten vandaan komen. Zo leert je kind spelenderwijs over gezonde voeding. Zorg ook voor een gevarieerde voeding.

Aan tafel eten

Eten is een sociale gebeurtenis. Het is hét moment op de dag waarop je echt de tijd neemt voor elkaar en de dag doorspreekt. Je kind kan vertellen hoe het op school was of wat hij of zij allemaal beleefd heeft die dag. Dit gaat natuurlijk veel beter aan tafel, dan met een bord eten op de bank. Neem daarom ook de tijd voor het eten. Je kind zal dit waarderen en zal zich bewuster worden van wat hij eet.

Lust ik niet..

Geen enkel kind lust meteen alles. Maar soms kan ‘lust ik niet...’ echt een probleem worden. Laat kinderen al jong kennismaken met verschillende smaken. Hoe meer smaken ze leren kennen tijdens de eerste jaren, hoe meer ze later lusten. En bedenk dat dwingen niet helpt. Zet een nieuwe smaak gewoon vaker op tafel. De regel is dat een kind gemiddeld 10 keer proberen nodig heeft om aan een nieuwe smaak te wennen.

Eten op school

Wanneer een kind naar school gaat, kun je minder goed in de gaten houden wat hij of zij op een dag eet. Wel kun je een gezond lunchtrommeltje meegeven met daarin bijvoorbeeld fruit zoals appel of mandarijn, een rijstewafel, een krentenbol of een boterham.
Pakjes drinken bevatten vaak veel suiker. Melk of water is veel gezonder!

Bekijk producten van Flinndal voor kinderen »

Weetjes

Als fruit eten een ramp is, verstop het fruit dan eens in een lekkere shake. Pureer een kiwi, banaan, peer of perzik met een staafmixer of blender en roer er melk of yoghurt door. Voor je het weet hebben ze hun portie fruit binnen!


Wat heb ik nodig?

Het is voor kinderen belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, en daarmee voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Wanneer dit niet lukt, kan een aanvulling helpen. De meest voorkomende aanvullingen voor kinderen:

  1. Multivitamine kauwtablet
  2. Omega-3 Junior
  3. Vitamine D