Hoe goed ken jij de nieuwe Schijf van Vijf?


Maag

De introductie van de nieuwe Schijf van Vijf was vorig jaar volop in het nieuws. De Schijf van Vijf is een belangrijk hulpmiddel ontwikkeld door het Voedingscentrum. Hiermee wordt het mensen makkelijker gemaakt om te kiezen voor gezonde producten en om gevarieerd te eten. Maar weet jij wat er in deze Schijf van Vijf staat en hoe je gezond en gevarieerd kan eten?


Wij namen de proef op de som en hebben een vragenlijst uitgezet onder onze klanten, die is ingevuld door 1150 deelnemers. Hieronder volgen de opvallendste resultaten.


30% eet niet volgens Schijf van Vijf

Ruim 90% van onze klanten was op de hoogte van de introductie van de nieuwe Schijf van Vijf. Toch blijft eten volgens de Schijf van Vijf lastig. 22% van de ondervraagden kent de Schijf van Vijf niet goed genoeg om het te gebruiken of heeft geen behoefte aan de Schijf van Vijf. 30% probeert wel volgens de Schijf van Vijf te eten, maar dit lukt niet elke dag.


37% is niet op de hoogte van de aanbeveling voor fruit

Vanuit de Schijf van Vijf wordt geadviseerd om elke dag 2 stuks fruit te eten. Dit komt overeen met ongeveer 200 gram. 37% van de respondenten wist dit niet, waarvan 27% dacht dat de aanbeveling 250 gram per dag was en 10% dacht 300 gram per dag.


51% is niet op de hoogte van de aanbeveling voor groente 

Vanuit de Schijf van Vijf wordt geadviseerd om elke dag 250 gram groenten te eten. Variatie is hierbij belangrijk, omdat in elk voedingsmiddel weer andere voedingsstoffen zitten die het lichaam hard nodig heeft. Opvallend is dat 51% van de respondenten niet op de hoogte was van de aanbeveling van 250 gram groenten per dag. 34% dacht dat dit 200 gram groente per dag was en 17% dacht dat 350 gram de richtlijn was.


Slechts 42% is op de hoogte van de richtlijnen voor het eten van vis

Vis is belangrijk vanwege de nuttige omega 3 vetzuren EPA en DHA. De aanbeveling is om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals zalm of makreel. Het merendeel (58%) kent dit nieuwe advies nog niet.


63% kiest bij peulvruchten voor het verkeerde vak

Peulvruchten zijn een belangrijk voedingsmiddel en daarom wordt geadviseerd om dit elke week te eten. Maar in welk vak van de Schijf van Vijf horen de peulvruchten? 63% van onze klanten wist niet dat peulvruchten horen bij vlees, vis en eieren. In peulvruchten zitten namelijk veel eiwitten en hierdoor is het een goede vervanging voor vlees.


88% weet dat een handje noten per dag wordt aanbevolen

Nieuw in de Schijf van Vijf is het eten van dagelijks een handje ongezouten noten per dag (15 gram). Opvallend is dat 88% van onze klanten hiervan op de hoogte is. Dit vinden wij erg positief!


Andere opvallende resultaten

In de enquête hebben we van een aantal specifieke producten gevraagd of deze in de Schijf van Vijf voorkomen. Hieronder volgen de resultaten:

Product In de Schijf van Vijf? % respondenten juist beantwoord
Appelmoes Nee 88% 
Roomboter Nee 46% 
FilterkoffieJa 49% 
Gezoute amandelen Nee 86%  
Diepvriesgroente Ja 69% 
Varkenshaas Ja 63% 
Rundervink Nee 53%
(Achter)ham Nee 49%
Sukadelap Ja 63%
Mozzarella Ja 59%
48+ kaas Nee 56%
Karnemelk Ja 94%
Zwarte thee Ja 59%
Light frisdrank Nee 85%
Vruchtensap Nee 62%
Jam Nee 73%Lees ook:

Het evenwicht tussen zuren en basen in ons lichaam luistert heel nauw. Ons lichaam is constant bezig een goede balans te bereiken. Een zuurgraad die net iets hoger of iets lager ligt dan normaal kan al problemen geven. Hoe zit dat precies? Lees meer

Ons lichaam bevat ongeveer 100 biljoen bacteriën die elke dag hard aan het werk zijn. Toch komt bacterierijke voeding niet terug in de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Wordt het tijd voor een Schijf van Zes? Lees meer

Tijdens de borrel met kerst of Oud en Nieuw mogen wat nootjes natuurlijk niet ontbreken. Wat is de top 5 gezonde noten en kun je het beste voor gezouten of ongezouten noten kiezen? Lees meer

Geef een reactie op: Hoe goed ken jij de nieuwe Schijf van Vijf?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

02 februari 2017 door: H. van den Berg
ik had heel veel goed vragen beantwoord

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring