Is fruit rijk aan eiwitten?

Het is al vaak gezegd: dierlijke producten bevatten veel eiwitten. Daarom hebben mensen die vlees eten minder moeite om voldoende eiwitten binnen te krijgen dan vegetariërs (en vooral veganisten). Maar los van vlees, vis en eieren zijn er ook verschillende fruitsoorten die eiwitten bevatten. Welke zijn dit en kan fruit gerekend worden tot eiwitrijk voedsel?
Wat zijn eiwitten?
Allereerst zullen we kort uitleggen wat eiwitten precies zijn. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Eiwitten zijn een bouwsteen van weefsels en cellen. Elke cel in je lichaam bevat eiwit. Dus ook de spiercellen, cellen van organen, het zenuwstelsel en de botten.
Aminozuren
We bestaan gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit, dat wordt opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren kun je daarom ook wel zien als de bouwsteen van de eiwitten in lichaamscellen. Er zijn in totaal 22 aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn. Dit betekent dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken, maar we ze uit voeding moeten halen.
Plantaardige en dierlijke eiwitten
Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten zoals kikkererwten en linzen, noten, zeewier zoals spirulina of chlorella en paddenstoelen.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit binnen te krijgen. Sommige groepen hebben iets meer nodig, zoals kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vegetariërs of veganisten. Bij deze laatste groep ontstaat de verhoogde behoefte doordat plantaardig eiwit minder essentiële aminozuren bevat dan dierlijk eiwit. Daarom is het ook zo belangrijk om verschillende bronnen van eiwitten te eten, om zo alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.
Bovendien heeft dierlijk eiwit een hogere biologische waarde. Dit betekent dat eiwitten uit dierlijke producten meer lijken op ons lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen, waardoor ze beter door het lichaam opgenomen kunnen worden.
Tip: Ben je vegetariër? Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat voldoende verschillende aminozuren bevat.
Fruit en eiwitten
Het gehalte eiwitten in fruit is niet hoog en daarom kan fruit niet tot de eiwitrijke voeding worden gerekend. Wel zijn er een aantal fruitsoorten die eiwitten bevatten. In de onderstaande tabel vind je de hoeveelheid per 100 gram.
Fruitsoort | Gemiddelde per 100 gram |
---|---|
Avocado | 2 gram |
Banaan | 1 gram |
Mandarijn | 1 gram |
Sinaasappel | 1 gram |
Kiwi | 1 gram |
Meloen | 1 gram |
Mango | 1 gram |
Bessen | 1 gram |
Plantaardige bronnen van eiwitten
Ben je op zoek naar goede plantaardige bronnen van eiwitten? Lees dan meer hierover in één van onderstaande blogberichten:
Aanbevolen producten
Tags
EiwittenLees ook

5 feiten over hooikoorts
In de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!
Lees meer Lees meer
Eten met aandacht
Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Het is goed om met aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder!
Lees meer Lees meer
De 5-secondenregel: feit of fabel?
Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Amerikaanse studenten onderzochten of dit daadwerkelijk zo is. Ontdek het in deze blog.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van E.Smorenberg-Lang, geplaatst op 4-2-2017
nee, enkele soorten bevatten echter ongeveer 1 gram per 100 gram,dus te weinig, om eiwitrijk genoemd te kunnen worden.Lees ook


