Terug naar overzicht

Is fruit rijk aan eiwitten?

Is fruit rijk aan eiwitten?
Flinndal
26-9-2016
1 Reactie

Echinacea

Het is al vaak gezegd: dierlijke producten bevatten veel eiwitten. Daarom hebben mensen die vlees eten minder moeite om voldoende eiwitten binnen te krijgen dan vegetariërs (en vooral veganisten). Maar los van vlees, vis en eieren zijn er ook verschillende fruitsoorten die eiwitten bevatten. Welke zijn dit en kan fruit gerekend worden tot eiwitrijk voedsel?


Wat zijn eiwitten?

Allereerst zullen we kort uitleggen wat eiwitten precies zijn. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Eiwitten zijn een bouwsteen van weefsels en cellen. Elke cel in je lichaam bevat eiwit. Dus ook de spiercellen, cellen van organen, het zenuwstelsel en de botten.


Aminozuren

We bestaan gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit, dat wordt opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren kun je daarom ook wel zien als de bouwsteen van de eiwitten in lichaamscellen. Er zijn in totaal 22 aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn. Dit betekent dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken, maar we ze uit voeding moeten halen.


Plantaardige en dierlijke eiwitten

Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten zoals kikkererwten en linzen, noten, zeewier zoals spirulina of chlorella en paddenstoelen.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit binnen te krijgen. Sommige groepen hebben iets meer nodig, zoals kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vegetariërs of veganisten. Bij deze laatste groep ontstaat de verhoogde behoefte doordat plantaardig eiwit minder essentiële aminozuren bevat dan dierlijk eiwit. Daarom is het ook zo belangrijk om verschillende bronnen van eiwitten te eten, om zo alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Bovendien heeft dierlijk eiwit een hogere biologische waarde. Dit betekent dat eiwitten uit dierlijke producten meer lijken op ons lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen, waardoor ze beter door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Tip: Ben je vegetariër? Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat voldoende verschillende aminozuren bevat.


Fruit en eiwitten

Het gehalte eiwitten in fruit is niet hoog en daarom kan fruit niet tot de eiwitrijke voeding worden gerekend. Wel zijn er een aantal fruitsoorten die eiwitten bevatten. In de onderstaande tabel vind je de hoeveelheid per 100 gram.

Fruitsoort Gemiddelde per 100 gram
Avocado 2 gram
Banaan 1 gram
Mandarijn1 gram
Sinaasappel 1 gram
Kiwi 1 gram
Meloen 1 gram
Mango 1 gram
Bessen 1 gram

Plantaardige bronnen van eiwitten

Ben je op zoek naar goede plantaardige bronnen van eiwitten? Lees dan meer hierover in één van onderstaande blogberichten:


Welke groenten zijn rijk aan eiwit?

Groenten

Naar blog »


Top 5 gezonde noten

Noten

Naar blog »


Hoe gezond zijn vleesvervangers?

Vleesvervangers

Naar blog »





Aanbevolen producten

Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
5 sterren
(22)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(40)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product

Tags

Eiwitten

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Is fruit rijk aan eiwitten?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van E.Smorenberg-Lang, geplaatst op 4-2-2017
nee, enkele soorten bevatten echter ongeveer 1 gram per 100 gram,dus te weinig, om eiwitrijk genoemd te kunnen worden.