Top 10 groenten met veel antioxidanten

Dat het eten van groenten gezond is, weet iedereen. Groenten zitten namelijk vol met verschillende voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, waarvan een aantal ook als antioxidant actief zijn in het lichaam. Wat zijn antioxidanten, waarom zijn ze belangrijk en in welke 10 groenten vind je de meeste antioxidanten?
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidant is een verzamelnaam voor bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, C, E, zink, selenium, koper, ijzer en chroom.
Wat betekent antioxidant?
Letterlijk betekent antioxidant ‘tegen oxidatie’. Oxidatie (wat ‘uit elkaar vallen’ betekent) is een chemisch proces onder invloed van zuurstof, zoals het roesten van ijzer. Dit gebeurt ook bij een appel. Wanneer je deze doorsnijdt, ontstaan binnen enkele minuten bruine plekken. Dat is de invloed van zuurstof.
In ons lichaam heeft zuurstof ook invloed. We krijgen tijdens het eten verschillende voedingsstoffen binnen zoals eiwitten, suikers en koolhydraten. Bij het verbranden van deze voedingsstoffen (stofwisseling) wordt zuurstof verbruikt. Maar ook bij bijvoorbeeld lichamelijke inspanning verbruikt het lichaam een grote hoeveelheid zuurstof. Dit wordt ook wel het oxidatieproces genoemd.
Waarom zijn antioxidanten belangrijk?
Tijdens het oxidatieproces komen een soort zuurstof bevattende afvalstoffen vrij, die ook wel vrije radicalen worden genoemd. Ze horen bij het normale biologische proces in het lichaam, maar kunnen wel schade toebrengen aan lichaamscellen. Een voorbeeld hiervan is het krijgen van rimpels. Dit wordt gezien als een soort schade aan lichaamscellen wat hoort bij het ouder worden. Maar dit proces kan versneld worden wanneer in het lichaam teveel vrije radicalen aanwezig zijn.
Hoe gaan antioxidanten te werk?
Antioxidanten vallen de vrije radicalen aan en ruimen ze op. Als we het voorbeeld van de appel nog eens nemen kun je denken aan citroensap. De vitamine C in het sap beschermt de appel tegen verkleuring. In het lichaam beschermen antioxidanten zoals vitamine C, E, zink en selenium de gezonde lichaamscellen tegen vrije radicalen. Daarom is een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten belangrijk.
Wat verhoogt het aantal vrije radicalen in het lichaam?
Niet alleen het oxidatieproces zorgt voor het ontstaan van vrije radicalen. Ook sigarettenrook, UV-straling, alcohol, milieuverontreiniging, vetten en suikers verhogen de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam.
Vrije radicalen horen dus bij het normale biologische proces. Wel kun je zelf veel doen om de hoeveelheid vrije radicalen te beperken. Rook niet, smeer je in de zomer goed in met tenminste factor 30, drink niet teveel alcohol en probeer suikers en vetten zoveel mogelijk te vermijden.
Door te kiezen voor gezonde producten krijg je voldoende antioxidanten binnen. Je vindt antioxidanten in bijvoorbeeld veel soorten fruit, kruiden maar ook in groenten. Hieronder vind je een top 10 van groenten die veel antioxidanten bevatten.
- Broccoli
- Boerenkool
- Spinazie
- Spruitjes
- Tomaat
- Bietjes
- Uien
- Bloemkool
- Bladsla
- Mais
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Reactie van Leginem Schoonbeek - Martowidjojo, geplaatst op 29-8-2020
Fijn om te weten dat deze 10 soorten groeten antioxidanten hebben. Ik eet al deze groeten en ik moet meer antioxidanten gebruiken en veel eiwitten. Hartelijk dank, LegiReactie van Sandy vd brom, geplaatst op 27-12-2017
Leuk omte lezen en gezond om te weten☺Reactie van Manni, geplaatst op 4-10-2017
Al deze groenten eet ik , Avocado en mais heel weinig,Reactie van Mieke, geplaatst op 9-1-2017
Verbaasd over mais. Ik dacht dat mais vol met gif zat.Reactie van wIM DE wOLFF, geplaatst op 7-1-2017
Zeker 90 % van deze groentes eet ik vaak; Hmmmmm,..Lees ook


