7 belangrijke voedingsstoffen voor je ogen


blog_afbeeldingen_klein_oog_0a09a5e4.jpg

Je staat er bijna nooit bij stil, maar elke dag gebruiken we onze ogen. Met onze ogen maken we contact met mensen en kunnen we genieten van al het moois om ons heen. Belangrijk dus om goed voor onze ogen te zorgen. Voeding kan helpen om je ogen in goede conditie te houden, ook op latere leeftijd. Hieronder vind je een overzicht van de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ogen.


1. Vitamine A

Het netvlies heeft vitamine A nodig om licht om te kunnen zetten in elektrische signalen aan de hersenen. Hierdoor zien we overdag kleur en kunnen we in de avond zwart-wit contrasten zien.

Het lichaam kan zelf ook vitamine A aanmaken uit bètacaroteen. Dit stofje vind je plantaardige producten zoals wortels. Daarom wordt gezegd dat wortelen goed zijn voor de ogen.


2. Vitamine B2

Vitamine B2 is belangrijk voor de zuurstofvoorziening rondom en in het oog en speelt een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Zo ondersteunt het de conditie van het oog en helpt het om scherp te blijven zien. Vitamine B2 vind je onder andere in yoghurt, melk, champignons, eieren, amandelen en quinoa.


Zink

3. Zink

Zink speelt een rol bij de opname van vitamine A. Daarnaast ondersteunt zink de conditie van het oog, helpt het scherp te blijven zien (ook in het donker) en is het van belang voor het functioneren van het netvlies. Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, gemengde noten, eieren en soja.


4. Omega 3 vetzuur DHA

Het omega 3 vetzuur DHA is een belangrijk bestanddeel van het netvlies. Vanaf 250 mg per dag helpt het omega 3 vetzuur het oog in goede conditie te houden, scherp te blijven zien en is het goed voor het gezichtsvermogen.


5. Luteïne

Luteïne (een gele kleurstof) bevindt zich, net als DHA, in het netvlies van de ogen. Het behoort tot de zogenaamde carotenoïden, natuurlijke plantpigmenten die een kleur geven aan groente en fruit. Deze pigmenten kunnen de ogen beschermen. Je vind het vooral in spinazie, eieren, boerenkool, broccoli, witlof en spruitjes.


6. Vitamine C en E

Vitamine C en E zijn beide antioxidanten en belangrijk voor de ogen. Ze weren namelijk vrije radicalen af in ons lichaam en beschermen onze cellen, ook in de ogen. Vitamine C vind je bijvoorbeeld in sinaasappels, kiwi’s en paprika. Vitamine E zit onder andere in walnoten, amandelen, pinda’s en pistachenoten.Lees ook:

We werken achter de computer, kijken tv, hebben onze mobiele telefoon de hele dag bij ons en ook de tablet mag niet meer ontbreken. Hoe zorg je voor je ogen? Lees meer

Naar het effect van omega 3 op de werking van het hart, werd onlangs een interessant onderzoek uitgevoerd in opdracht van Food Supplements Europe (FSE). Wij hebben de resultaten voor je samengevat. Lees meer

UV-stralen kunnen schade aanrichten aan de ooglens, het hoorn- en netvlies en aan de oogleden. Lees meer

Geef een reactie op: 7 belangrijke voedingsstoffen voor je ogen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.