7 belangrijke voedingsstoffen voor je ogen
Je staat er bijna nooit bij stil, maar elke dag gebruiken we onze ogen. Met onze ogen maken we contact met mensen en kunnen we genieten van al het moois om ons heen. Belangrijk dus om goed voor onze ogen te zorgen. Voeding kan helpen om je ogen in goede conditie te houden, ook op latere leeftijd. Hieronder vind je een overzicht van de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ogen.
1. Vitamine A
Het netvlies heeft vitamine A nodig om licht om te kunnen zetten in elektrische signalen aan de hersenen. Hierdoor zien we overdag kleur en kunnen we in de avond zwart-wit contrasten zien.
Het lichaam kan zelf ook vitamine A aanmaken uit bètacaroteen. Dit stofje vind je plantaardige producten zoals wortels. Daarom wordt gezegd dat wortelen goed zijn voor de ogen.
2. Vitamine B2
Vitamine B2 is belangrijk voor de zuurstofvoorziening rondom en in het oog en speelt een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Zo ondersteunt het de conditie van het oog en helpt het om scherp te blijven zien. Vitamine B2 vind je onder andere in yoghurt, melk, champignons, eieren, amandelen en quinoa.

3. Zink
Zink speelt een rol bij de opname van vitamine A. Daarnaast ondersteunt zink de conditie van het oog, helpt het scherp te blijven zien (ook in het donker) en is het van belang voor het functioneren van het netvlies. Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, gemengde noten, eieren en soja.
4. Omega 3 vetzuur DHA
Het omega 3 vetzuur DHA is een belangrijk bestanddeel van het netvlies. Vanaf 250 mg per dag helpt het omega 3 vetzuur het oog in goede conditie te houden, scherp te blijven zien en is het goed voor het gezichtsvermogen.
5. Luteïne
Luteïne (een gele kleurstof) bevindt zich, net als DHA, in het netvlies van de ogen. Het behoort tot de zogenaamde carotenoïden, natuurlijke plantpigmenten die een kleur geven aan groente en fruit. Deze pigmenten kunnen de ogen beschermen. Je vind het vooral in spinazie, eieren, boerenkool, broccoli, witlof en spruitjes.
6. Vitamine C en E
Vitamine C en E zijn beide antioxidanten en belangrijk voor de ogen. Ze weren namelijk vrije radicalen af in ons lichaam en beschermen onze cellen, ook in de ogen. Vitamine C vind je bijvoorbeeld in sinaasappels, kiwi’s en paprika. Vitamine E zit onder andere in walnoten, amandelen, pinda’s en pistachenoten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

5 vragen over je bloedsuikerspiegel
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkom je grote pieken en dalen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over je bloedsuikerspiegel.
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meer
PEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meer