Terug naar overzicht

De vegan hype, 5 voordelen van veganistisch eten

De vegan hype, 5 voordelen van veganistisch eten
Flinndal
11-7-2018
0 Reacties

Vegan

Het heeft nog een beetje een geitenwollensokken imago, maar het volledig plantaardig eten zit in de lift. Gezondheid, dierenwelzijn, duurzaamheid en het milieu zijn allemaal redenen waarom we steeds vaker kiezen voor veganistisch eten. En dit beeld zie je ook steeds meer terug in verschillende supermarkten en restaurants die inspelen op de vraag naar plantaardige gerechten. Wat zijn de voordelen?


Wat is een veganist?

Allereerst nog even een korte toelichting wat een veganist precies is. Een veganist gebruikt en eet helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen kaas, honing, eieren of melk. Daarnaast gebruiken veganisten ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt of die op dieren zijn getest.


Vegan = trendy

Waar je 5 jaar geleden moest zoeken naar veganistische restaurants of producten in de supermarkt, ploppen ze nu als paddenstoelen uit de grond. Vegan eten is de trend en zal zich de komende tijd alleen maar gaan uitbreiden. Vooral onder jongeren is het een trend. De helft van alle veganisten is namelijk jonger dan 30 jaar.

De media-aandacht en documentaires over de vleesindustrie maken ons bewuster van dierenleed en de milieuproblemen die dit met zich meebrengt. Ook op social media zoals Instagram zie je bij bekende personen steeds vaker dat zij kiezen voor veganistisch eten en dit ook publiekelijk uitdragen. Dit wordt overgenomen door hun volgers die op hun beurt weer andere inspireren.


5 voordelen van veganistisch eten

100% plantaardig is hartstikke lekker. Het is vaak een kwestie van wennen, maar voor elke verandering geldt; geef het wat tijd en voor je het weet, wil je niet meer anders. Bovendien heeft het veel voordelen. Je leest ze hieronder.


1. Plantaardige voeding verteert makkelijker

Plantaardige voeding verteert makkelijker dan bijvoorbeeld vlees. Veel atleten kiezen daarom voor de veganistische levensstijl.


2. Het helpt bij een fijne lichaamsgeur

De geur van het zweet wordt sterk beïnvloed door wat je eet. Rood vlees is één van de grootste veroorzakers van vieze luchtjes. Plantaardige voeding helpt dus ook voor een fijne lichaamsgeur.


Onze aanbevelingen


3. Je BMI is lager

De BMI (Body Mass Index) is een index om te berekenen of je een gezond gewicht hebt. Het staat namelijk voor de verhouding tussen je lengte en je gewicht. De BMI mag niet als maatstaaf per individu gebruikt worden, omdat alleen gewicht en lengte hierin wordt meegenomen en niet de verhouding spier-, vet- en botweefsel of geslacht. Het geeft echter wel een goede schatting van de gezondheidsrisico van je gewicht. De BMI is bij veganisten over het algemeen lager dan mensen met een ander dieet.


4. Het is goed voor je huid

Het blijkt dat mensen die veganistisch eten, bijna zelden last hebben van acne. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen en de reden hiervan te onderzoeken, maar de kans is groot dat veganisme en weinig acne een relatie met elkaar hebben.


5. Het is beter voor het milieu

Van alle landbouwgrond wordt 76% gebruikt voor de vee-industrie. Deze landbouwgrond is nodig om het vee op te houden of als voedsel voor de dieren. Hoe meer mensen dierlijke producten gebruiken, hoe meer land nodig is om bijvoorbeeld soja te verbouwen wat als veevoer wordt gebruikt. Hierdoor worden bossen gekapt, wat weer problemen geeft voor biodiversiteit en een tekort aan CO2 opname. Ook wordt er veel water gebruikt voor de productie van dierlijke producten, bijvoorbeeld voor het drinken dat nodig is voor de dieren.


Aandachtspunten voor veganisten

Wanneer je besluit om volledig plantaardig te eten zijn er wel wat aandachtspunten wat betreft voedingsstoffen. Vitamine B12, omega 3 vetzuren, ijzer, calcium en vitamine D halen we met name of zelfs volledig uit dierlijke producten. Wij geven hieronder wat tips voor hoe je als veganist kunt letten op de inname van deze voedingsstoffen.


Vitamine B12

Vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine uit het vitamine B-complex. Ons lichaam maakt vitamine B12 niet zelf aan. Je krijgt het alleen binnen uit de voeding via dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren, vis en zuivel. Mensen die geen vlees eten zoals veganisten of vegetariërs hebben grote kans op een vitamine B12 tekort. Daarom is het verstandig voor deze groep om een aanvulling te nemen in de vorm van een voedingssupplement, bijvoorbeeld Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet.


IJzer"

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat we veel in rood vlees vinden. Als vegetariër kun je ijzer ook halen uit noten, groenten, aardappelen, volkorenbrood en bijvoorbeeld ontbijtgranen waar ijzer aan toegevoegd is. Wil je graag een aanvulling gebruiken, dan kun je kiezen voor Flinndal IJzer of Flinndal Multi Kauwtablet die geschikt is voor veganisten. Bekend is dat vitamine C ervoor zorgt dat ijzer tot wel 66 maal beter wordt opgenomen uit de voeding. Drink daarom bij de lunch of ontbijt een glas verse jus, of eet een bakje vers fruit (kiwi’s, aardbeien).


Omega 3 Plantaardig

Omega 3 vetzuren

In vette vis zitten de belangrijke omega 3 vetzuren DHA en EPA. Eet je geen vis? In sommige producten vind je het omega 3 vetzuur ALA. Je lichaam kan dit in beperkte mate omzetten in EPA en DHA. ALA vind je bijvoorbeeld in walnoten, spinazie, postelein, lijnzaadolie en chiazaad. Het is wel belangrijk om voldoende van deze producten te eten en zo de aanbevolen hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. Je kunt ook kiezen voor een aanvulling zoals Flinndal Omega-3 Plantaardig. Dit vegetarische voedingssupplement bevat 200 mg DHA en 50 mg EPA uit algen en is 100% plantaardig.


Eiwitten, calcium en vitamine D

Calcium zit vooral in zuivel producten, maar je vindt het ook in andere producten zoals zeewier of tofu. Bekijk ons blog voor alternatieve bronnen voor calcium voor meer informatie hierover. Mocht je naast je dagelijkse voeding graag een aanvulling willen gebruiken, dan kun je kiezen voor een supplement.

Vitamine Dzit vooral in vette vis (zoals zalm) en in een kleine hoeveelheid in boter. Daarom is een aanvulling met vitamine D een aanrader. Vitamine D kunnen we natuurlijk ook zelf aanmaken met behulp van zonlicht. Als je niet veel buiten komt of er weinig zon is, in de herfst of winter is een aanvulling met vitamine D een goed idee!

In vlees zitten veel eiwitten. Je kunt dit als vegetariër aanvullen met plantaardige eiwitten, maar deze zijn over het algemeen van lagere kwaliteit dan dierlijke eiwitten. Daarom is het belangrijk om iets meer eiwitten te eten dan mensen die wel vlees eten. Plantaardige eiwitten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood, zilvervliesrijst, tahoe/tofu en peulvruchten (zoals sojabonen, bruine bonen).


Aanbevolen producten

Vitamine K2
Vitamine K2
4,7 sterren
(17)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(151)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(173)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
WLS Tablet
WLS Tablet
4,7 sterren
(141)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,6 sterren
(58)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(85)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Vitamine D Vegan
Vitamine D Vegan
5 sterren
(1)
Vanaf € 7,45
Bekijk product

Lees ook

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De vegan hype, 5 voordelen van veganistisch eten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties