Terug naar overzicht

Veganistische levensstijl

Veganistische levensstijl
Anna
9-10-2014
0 Reacties
veganistische_levenstijl.jpg

Voedingsdeskundige geeft antwoord

Het is eigenlijk een onderwerp dat steeds meer besproken wordt. De veganistische leefstijl. Een leven zonder dierlijke producten is voor de één een keus en voor de ander een eis, maar waar moet je precies op letten om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen? Omdat de populariteit van veganistisch eten toeneemt en gezondheid ook een veel besproken topic is, vond ik dit een mooi onderwerp.

Wat is veganisme?

Veganistisch leven houdt in dat je helemaal geen dierlijke producten eet, drinkt of draagt. Veganisten eten bijvoorbeeld geen kaas of eieren en drinken ook geen melk. Veganisten dragen geen lederen of wollen kleding en gebruiken make-up waar geen dierproeven op gedaan zijn en zonder dierlijke toevoegingen. Er is veel ruimte binnen de beweging om zelf te bepalen hoe ver je gaat. De één houdt het bij voedingsmiddelen en de ander neemt ook kleding en cosmetica hierin mee. 

Waarom veganistisch?

Er zijn natuurlijk talloze redenen om een leven te leiden zonder dierlijke producten. De één is principieel tegen dierlijke producten en de ander heeft er gewoon niet zo gek veel behoefte aan. Het is een weloverwogen manier van leven, maar het is daarbij wel erg belangrijk om je bewust te zijn van de voedingsstoffen die je in mindere mate binnenkrijgt als je geen zuivel en vlees eet.

Eventuele tekorten

De meest voorkomende tekorten die bij veganisten eerder op de loer liggen zijn een tekort aan:

-  Vitamine B12

-  Omega-3 vetzuren

-  IJzer

-  Zink

-  Calcium

-  Vitamine D

Veganistische vervangers

De voedingsstoffen die hierboven genoemd worden zijn allemaal erg belangrijk voor de gezondheid. Je moet dus echt goed opletten zodat je zeker weet dat je ze binnenkrijgt en in de juiste hoeveelheden.

Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine krijgen we alleen uit dierlijke producten, zoals melkproducten, eieren, vlees en vis binnen. Veganisten worden vaak geadviseerd een supplement te gebruiken om vitamine B12 mee aan te vullen.

Omega-3 vetzuren

Plantaardige omega-3 vetzuren worden onder andere geleverd door avocado’s en noten. Mocht je liever een voedingssupplement gebruiken dan kun je kiezen voor een plantaardige Omega-3. Een voorbeeld hiervan is Flinndal Omega-3 Plantaardig.

IJzer

IJzer komt in grote hoeveelheden voor in soja. Als je wel eens sushi eet dan ken je misschien het gerecht ‘edamame’ wel. Dit zijn verse sojabonen in peul en 100 gram hiervan bevat maarliefst 8,6 mg ijzer! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer bedraagt 14 mg. Met 100 gram soja zit je dus al over de helft van de dagelijkse behoefte.

IJzer komt ook voor in linzen, kikkererwten, kidneybonen en andere peulvruchten. Je kunt de opname van ijzer ook verbeteren door vitamine C toe te voegen aan je maaltijd. IJzer wordt beter opgenomen in de aanwezigheid van vitamine C. Drink bijvoorbeeld een glaasje versgeperste sinaasappelsap bij de maaltijd.

Zink

Zink komt voornamelijk voor in vlees(waren), brood, noten, kaas en schelpdieren. Tarwebrood (5 sneetjes) bevat bijvoorbeeld 2,4 mg zink.

Calcium

Calcium krijg je uit voeding vooral binnen via zuivelproducten, eieren en een beetje via groenten als broccoli en sperziebonen. Een glas halfvolle melk bevat bijvoorbeeld 160 mg calcium, 2 plakken kaas (48+) 340 mg en 200 gram gekookte broccoli 120 mg. Donkergroene bladgroenten bevatten relatief veel calcium.

Vitamine D

Plantaardig voedsel bevat maar weinig van deze vitamine. Het is dus belangrijk om een voedingssupplement te gebruiken om de hoeveelheid vitamine D in het lichaam op peil te houden.

Raw Food beweging

Een andere beweging binnen voeding die steeds vaker besproken wordt is de Raw Food beweging. Mensen die ‘Raw’ eten geloven dat belangrijke voedingsstoffen verloren gaat als je voedingsmiddelen verwarmt boven 50 graden Celsius. Zij eten voornamelijk rauwkost, rauwe granen, noten, zaden en fruit. Sommigen die de Raw Food beweging nastreven eten ook bepaalde ongepasteuriseerde zuivelproducten, rauwe vis, ongekookte eieren en rauw vlees. Ook bij het volgen van het Raw Food voedingspatroon moet je goed opletten dat je voldoende eiwitten, ijzer, calcium en vitaminen als B12 binnenkrijgt.


Wie ben ik?
anna_profiel_0f2d3a9f.jpgMijn naam is Anna Visser en ik werk vanaf 2009 op de Servicedesk van Flinndal. In 2013 ben ik opgeleid tot voedingsdeskundige en dat bevalt me uitstekend! Ik vind het leuk om mijn ervaring op de Servicedesk en mijn kennis over voeding te combineren, om onze klanten zo professioneel en volledig mogelijk te adviseren.

Experimenteren met gezonde ingrediënten en iets bijzonders maken van restjes in de koelkast zijn een echte passie geworden.
Dus: gezonde eettips nodig? Ik help je graag! [email protected].Aanbevolen producten

Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(95)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(155)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(176)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,6 sterren
(58)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(113)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Zink
Zink
4,9 sterren
(24)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(33)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(173)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten?

Lees meer Lees meer
Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wist je dat je hier zelf ook invloed op hebt?

Lees meer Lees meer
Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Veganistische levensstijl"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties