Terug naar overzicht

Wat is vitamine B12?

Wat is vitamine B12?
Inge
5-2-2014
0 Reacties
blog_afbeeldingen_vita_b_21a8a9e8.jpg?width=400

Vitamine B12 is één van de vitaminen uit het vitamine B-complex en wordt niet door ons lichaam zelf aangemaakt. We halen het uit dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren en zuivel. Mensen die geen vlees eten zoals veganisten of vegetariërs hebben grote kans op een vitamine B12 tekort. Ook kan vitamine B12 snel worden afgebroken door bepaalde medicijnen, alcohol en pilgebruik.


Hoeveel vitamine B12 heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 2,8 microgram per dag voor volwassen. In 100 gram kabeljauw vind je bijvoorbeeld al 2 microgram vitamine B12 en in een glas melk 0,6 microgram. Veganisten wordt aangeraden om extra voedingssupplementen met vitamine B12 te slikken.

Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet met 1000 mcg vitamine B12 is goed opneembaar en heeft een lekkere pepermuntsmaak. Door het zuigtablet begint de opname van vitamine B12 al in de mond en kan het snel en efficiënt in het lichaam worden opgenomen. Hoewel Flinndal geen voorstander is van hoge doseringen, hebben we in dit geval toch voor 1000 mcg gekozen. Deze hoeveelheid is echt nodig voor mensen die onvoldoende intrinsic factor produceren of duidelijk aantoonbare vitamine B12 tekort hebben.


Wat is het nut van vitamine B12?

Vitamine B12 is betrokken bij een aantal processen in het lichaam:

Extra energie
Bevordert de energiestofwisseling in het lichaam, want het helpt energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt. Vitamine B12 helpt ook vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel.

Het bloed
Het draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen.

Celdeling
Speelt een rol in de celdeling, zodat weefsels gevormd kunnen worden.

Het zenuwstelsel
Vitamine B12 zorgt voor een goede werking van het  zenuwstelsel

Psychologische functies
Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de leerprestatie. Ook goed voor de gemoedstoestand.

Weerstand
Ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand..


Hoe ontstaat een vitamine B12-tekort?

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Maar als vitamine B12 niet goed wordt opgenomen, dan begint dat in de maag. De opname van vitamine B12 is namelijk afhankelijk van een eiwit dat door de maag wordt gevormd, de intrinsieke factor (Intrinsic factor). De intrinsieke factor is een onderdeel van het maagsap dat gemaakt wordt door het maagslijmvlies. Wanneer dit maagslijmvlies beschadigd is dan ontstaat er uiteindelijk een vitamine B12 tekort omdat het lichaam geen maagzuur of intrinsieke factor kan aanmaken. Bovendien is van ouderen (vanaf +/- 60 jaar) bekend dat een tekort aan vitamine B12 vaak voorkomt. Dit komt doordat de hoeveelheid van dit stofje minder wordt naarmate je ouder wordt.

Mensen die geen of weinig vlees eten, alcoholisme, bloedarmoede en ondervoeding kunnen ook een risicofactor zijn op een tekort aan vitamine B12. 

Symptomen vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort merk je niet direct, omdat het vaak gaat om ‘vage klachten’. Klachten zoals vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies, depressiviteit, verlies van eetlust of menstruatieklachten kunnen allemaal signalen zijn die wijzen op een tekort aan vitamine B12. Doordat deze klachten ook kenmerkend zijn voor andere ziektebeelden, wordt er niet snel aan een vitamine B12 tekort gedacht.

Heb je het idee dat je een vitamine B12 tekort zou kunnen hebben, dan kan een bloedtest bij de huisarts uitsluitsel geven. Is er inderdaad sprake van een tekort, dan is het is zinvol om een hoog gedoseerd vitamine B12 supplement te slikken en zo het vitamine B12 niveau in je lichaam weer op peil te brengen.


Vitamine B12-overschot

Op dit moment zijn er nog geen nadelige gevolgen bekend van overschot aan vitamine B12. Het lichaam zorgt er zelf voor dat er niet te veel vitamine B12 in het maag-darmkanaal wordt opgenomen.


Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet bestellen?

Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet is goed voor het geheugen, concentratievermogen en de gemoedstoestand. Het zuigtablet met 1000 μg vitamine B12 is goed opneembaar en heeft een natuurlijke pepermuntsmaak. Mét foliumzuur, voor extra energie bij vermoeidheid. Meer informatie of bestellen? Kijk op onze productpaginaWie ben ik?

afbeeldingen_middel_inge_d2fda42d.jpg

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal en geïnteresseerd in alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het is een enorm dynamische wetenschap, die voortdurend in beweging is. Dat maakt het zo leuk! Ik heb dan ook diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.


Aanbevolen producten

Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,6 sterren
(74)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(144)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
WLS Tablet
WLS Tablet
4,7 sterren
(100)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(143)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(139)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,8 sterren
(14)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Voordeelpakket Vegan
10% Korting
Voordeelpakket Vegan
Vanaf € 79,07
Bekijk product
Voordeelpakket Energie
10% Korting
Voordeelpakket Energie
Vanaf € 34,11
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(109)
Vanaf € 6,55
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,8 sterren
(83)
Vanaf € 7,95
Bekijk product

Lees ook

Ga voor een gezonde prostaat

Ga voor een gezonde prostaat

25% van de mannen vanaf 50 jaar ondervindt prostaatklachten, maar ook op jongere leeftijd kunnen problemen ontstaan. In deze blog geven we tips om de conditie van de prostaat op peil te houden en klachten te verminderen.

Lees meer Lees meer
Carrot cake

Carrot cake

Carrot cake is een smakelijk en populair gebak. Het wordt gemaakt met geraspte wortels, een echte vezelbom, en specerijen. Benieuwd naar het recept?

Lees meer Lees meer
Alles over collageen

Alles over collageen

Collageen maakt ons lichaam zelf aan en heeft verschillende functies. Zo zorgt het onder andere voor een stevige en elastische huid, waardoor rimpels minder snel zichtbaar worden. Maar hoe zit dat precies?

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties

Lees ook

Vitaminetest