Veganisten en vitamine B12
Gezondheid, dierenwelzijn en het klimaat, zijn allemaal redenen waarom steeds meer mensen de laatste jaren volledig of vaker plantaardig eten. Omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten, moeten veganisten er extra op letten om dagelijks voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Maar niet ieder B12-supplement is hetzelfde. Meer weten? Hieronder lichten we het toe.
Wat is veganisme?
De laatste jaren horen we steeds vaker over veganisme of plantaardig eten. Steeds meer dagelijkse producten krijgen een plantaardige variant en restaurants vullen hun menu’s aan met lekkere veganistische alternatieven. Maar wist je dat veganisme al eeuwenlang bestaat? Al bij de oude Grieken at de bekende filosoof en wiskundige, Pythagoras, geen dierlijke producten. De benaming: veganisme, ontstond pas rond de tweede wereldoorlog. Het woord is afgeleid van het Engelse woord voor groenten, vegetables.
Veganistisch eten betekent dat je geen enkele vorm van dierlijke producten eet. Behalve geen vlees of vis, eten of drinken veganisten ook geen zuivelproducten, eieren, gelatine en honing.
Plantaardig eten
De redenen om over te stappen op een volledig of gedeeltelijk plantaardige levensstijl zijn uiteenlopend. Minder of geen dierlijke producten eten kan een positief effect hebben op de gezondheid. Daarnaast draag je met een plantaardige leefstijl niet bij aan dierenleed en is je ecologische voetafdruk kleiner.
Van alle landbouwgrond wordt namelijk meer dan 75% gebruikt voor de vee-industrie. Dit om zowel de dieren te kweken, als het voedsel voor deze dieren te produceren. Al die landbouwgrond voor de vee-industrie levert problemen op voor de biodiversiteit en een teveel aan CO2-uitstoot. Daarnaast is er voor de productie van vlees een heleboel water nodig.
Vitamine B12
Eet jij (soms) plantaardig? Dan heeft dat vele voordelen! Waar je wel aan moet denken is dat je ook bepaalde tekorten kunt oplopen. Belangrijk om je daar bewust van te zijn en je over in te lezen. Zo komt bijvoorbeeld vitamine B12 enkel voor in dierlijke producten.
Vitamine B12 of cobalamine is een van de 8 B-vitamines. Het is onder andere belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, voor een goede werking van het zenuwstelsel, voor het vormen van weefsel en voor je immuunsysteem. Ons lichaam kan B12 niet zelf aanmaken. Je krijgt het binnen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren of zuivel. Zitten deze producten niet in je voedingspatroon, dan is het goed om B12 bij te slikken via een supplement.
Niet ieder B12-supplement is hetzelfde?!
Je lichaam kan niet elke vorm van een B12-supplement even goed opnemen. De meeste B12-supplementen die je vindt, bevatten cyanocobalamine. Deze vorm kom je eigenlijk niet tegen in dierlijke producten. Om deze vorm van vitamine B12 goed op te nemen moet je lichaam eerst de “cyano” verwijderen en vervolgens de cobalamine omzetten in een actieve vorm van vitamine B12.
Niet ieder lichaam kan dit efficiënt omzetten. Daarom gebruiken we voor onze B12-supplementen direct de actieve vorm: methylcobalamine. Deze vorm van B12 hoeft niet meer te worden omgezet naar een andere vorm. Het wordt gelijk in het lichaam opgenomen om daar haar functies uit te oefenen.
Assortiment Flinndal
Naast vitamine B12 moeten veganisten ook letten op tekorten van andere vitamines en mineralen. Om het je gemakkelijk te maken hebben we ze in een handig overzicht gezet. Benieuwd? Bekijk hier ons volledige assortiment.
Aanbevolen producten
Lees ook
Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?
Een gezond libido is een teken van een evenwichtige fysieke en mentale gezondheid. Maar wat gebeurt er als je libido afneemt? En hoe kun je het op natuurlijke manier weer verhogen?
Lees meer Lees meerAlles over Omega-3
Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.
Lees meer Lees meerOvernight oats met banaan
Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.
Lees meer Lees meer