Terug naar overzicht

Veganisten en vitamine B12

Veganisten en vitamine B12
Pauline
1-11-2022
0 Reacties
veganisme en vitamine B12

Gezondheid, dierenwelzijn en het klimaat, zijn allemaal redenen waarom steeds meer mensen de laatste jaren volledig of vaker plantaardig eten. Omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten, moeten veganisten er extra op letten om dagelijks voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Maar niet ieder B12-supplement is hetzelfde. Meer weten? Hieronder lichten we het toe.

Wat is veganisme?

De laatste jaren horen we steeds vaker over veganisme of plantaardig eten. Steeds meer dagelijkse producten krijgen een plantaardige variant en restaurants vullen hun menu’s aan met lekkere veganistische alternatieven. Maar wist je dat veganisme al eeuwenlang bestaat? Al bij de oude Grieken at de bekende filosoof en wiskundige, Pythagoras, geen dierlijke producten. De benaming: veganisme, ontstond pas rond de tweede wereldoorlog. Het woord is afgeleid van het Engelse woord voor groenten, vegetables.

Veganistisch eten betekent dat je geen enkele vorm van dierlijke producten eet. Behalve geen vlees of vis, eten of drinken veganisten ook geen zuivelproducten, eieren, gelatine en honing.

Plantaardig eten

De redenen om over te stappen op een volledig of gedeeltelijk plantaardige levensstijl zijn uiteenlopend. Minder of geen dierlijke producten eten kan een positief effect hebben op de gezondheid. Daarnaast draag je met een plantaardige leefstijl niet bij aan dierenleed en is je ecologische voetafdruk kleiner.

Van alle landbouwgrond wordt namelijk meer dan 75% gebruikt voor de vee-industrie. Dit om zowel de dieren te kweken, als het voedsel voor deze dieren te produceren. Al die landbouwgrond voor de vee-industrie levert problemen op voor de biodiversiteit en een teveel aan CO2-uitstoot. Daarnaast is er voor de productie van vlees een heleboel water nodig.

Vitamine B12

Eet jij (soms) plantaardig? Dan heeft dat vele voordelen! Waar je wel aan moet denken is dat je ook bepaalde tekorten kunt oplopen. Belangrijk om je daar bewust van te zijn en je over in te lezen. Zo komt bijvoorbeeld vitamine B12 enkel voor in dierlijke producten.

Vitamine B12 of cobalamine is een van de 8 B-vitamines. Het is onder andere belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, voor een goede werking van het zenuwstelsel, voor het vormen van weefsel en voor je immuunsysteem. Ons lichaam kan B12 niet zelf aanmaken. Je krijgt het binnen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren of zuivel. Zitten deze producten niet in je voedingspatroon, dan is het goed om B12 bij te slikken via een supplement.

Niet ieder B12-supplement is hetzelfde?!

Je lichaam kan niet elke vorm van een B12-supplement even goed opnemen. De meeste B12-supplementen die je vindt, bevatten cyanocobalamine. Deze vorm kom je eigenlijk niet tegen in dierlijke producten. Om deze vorm van vitamine B12 goed op te nemen moet je lichaam eerst de “cyano” verwijderen en vervolgens de cobalamine omzetten in een actieve vorm van vitamine B12.

Niet ieder lichaam kan dit efficiënt omzetten. Daarom gebruiken we voor onze B12-supplementen direct de actieve vorm: methylcobalamine. Deze vorm van B12 hoeft niet meer te worden omgezet naar een andere vorm. Het wordt gelijk in het lichaam opgenomen om daar haar functies uit te oefenen.

Assortiment Flinndal

Naast vitamine B12 moeten veganisten ook letten op tekorten van andere vitamines en mineralen. Om het je gemakkelijk te maken hebben we ze in een handig overzicht gezet. Benieuwd? Bekijk hier ons volledige assortiment.

Aanbevolen producten

Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(171)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(199)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Voordeelpakket Vegan
10% Korting
Voordeelpakket Vegan
Vanaf € 81,77
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(150)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(113)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,7 sterren
(17)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
WLS Tablet
WLS Tablet
4,8 sterren
(143)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(59)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer
Onze tips voor minder PFAS in je leven

Onze tips voor minder PFAS in je leven

PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Veganisten en vitamine B12"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties