10 alternatieven voor calcium
Calcium is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Maar liefst 99% van de calcium in je lichaam wordt opgeslagen in de botten en tanden. De overige calcium is aanwezig in het bloed. Calcium vind je met name in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Mag je geen zuivelproducten of lust je deze niet? Dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven! Wij hebben er tien voor je op een rijtje gezet.
Het belang van calcium
Allereerst is het goed om te weten wat calcium allemaal in ons lichaam doet.
Botten en tanden
Calcium is goed voor de instandhouding van normale botten. Het speelt een rol bij de botaanmaak en helpt de botten sterk te houden. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Calcium is ook van belang voor de opbouw van sterke tanden en het behoud van een sterk gebit.
Spieren en zenuwen
Calcium is van belang voor de spierfunctie en helpt de spieren sterk en soepel te houden. Calcium ondersteunt daarnaast ook de hartspier. Het is goed voor het zenuwstelsel en draagt bij aan een normale prikkeloverdracht in de zenuwen.
Bloed en celdeling
Calcium helpt bij de normale bloedstolling en is betrokken bij het celdelingsproces. Ook draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
Spijsvertering en energie
Calcium ondersteunt de functie van enzymen die in je lichaam verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering. Het helpt zo mee om de spijsvertering gezond te houden. Daarnaast bevordert het de energiestofwisseling in het lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij het vrijmaken van energie uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt.
Hoeveel calcium heb je per dag nodig?
Het advies van de Gezondheidsraad is als volgt (per dag):
- Kinderen van 1 tot 8 jaar: 500 mg tot 700 mg
- Kinderen van 9 tot 18 jaar: 1100 mg tot 1200 mg
- Volwassenen vanaf 19 jaar: 1000 mg
- Vrouwen en mannen vanaf 50 jaar: 1100 mg
- Vrouwen en mannen vanaf 70 jaar: 1200 mg
10 alternatieven voor calcium
Zoals eerder gezegd zit calcium vooral in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Mag je geen zuivel of lust je het niet? Dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven om dagelijks toch voldoende calcium binnen te krijgen.
- Gedroogde zeewier zoals wakame (100 gram): 858,5 mg calcium
- Sardientjes uit blik (100 gram): 70 mg calcium
- Tofu (100 gram): 200 mg calcium
- Peterselie (100 gram): 40 mg calcium
- Amandelen (100 gram): 250 mg calcium
- Spinazie (100 gram): 120 mg calcium
- Witte bonen, bereid (100 gram): 35 mg calcium
- Broccoli (100 gram): 105 mg calcium
- Sperziebonen (100 gram): 60 mg calcium
- Gedroogde vijgen (100 gram): 190 mg calcium
Flinndal Calcium Kauwtablet
Wil je zeker weten dat je voldoende calcium binnenkrijgt naast de dagelijkse voeding? Dan kun je ook altijd kiezen voor een voedingssupplement. Flinndal Calcium Kauwtablet bevat 300 mg calcium per tablet van het goed opneembare organische calciumcitraat. Daarnaast bevat één tablet 5 mcg vitamine D3, voor de goede opname van calcium in de botten. Geschikt bij lactose-intolerantie.
Aanbevolen producten
Lees ook
Alles over Omega-3
Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.
Lees meer Lees meerOvernight oats met banaan
Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.
Lees meer Lees meer5 vragen over koffie
In deze blog beantwoorden we de 5 meest gestelde vragen over ons geliefde bakkie troost.
Lees meer Lees meer