Bronnen van omega-3
De bekendste omega-3 vetzuren zijn EPA en DHA. Maar waar zitten deze omega-3 vetzuren allemaal in?
1 Vette vis
EPA en DHA komen bijna alleen voor in vis, schelp- en schaaldieren. Ze worden daarom ook aangeduid als visvetzuren. Je vindt ze vooral in vette vissoorten zoals sardines, ansjovis, paling, haring, makreel, zalm en forel.
2. Chiazaad
Chiazaden hebben een neutrale smaak waardoor je ze in veel gerechten kunt verwerken. Chiazaden zitten boordevol vezels en bevatten ook meer omega-3 vetzuren dan bijvoorbeeld zalm. Vooral voor mensen die geen vis eten is chiazaad een goede bron om toch aan voldoende omega 3 vetzuren te komen.
3. Lijnzaadolie
Het omega-3 vetzuur ALA komt veel voor in plantaardige producten of oliën zoals lijnzaadolie of sojaolie. Lijnzaadolie is afkomstig van de vlasplant en is rijk aan onder andere omega-3, -6 en -9.
Lijnzaadolie heeft een lekkere smaak en kan aan veel gerechten worden toegevoegd. Het lichaam zet ALA (hoewel in beperkte mate) om in de omega-3 vetzuren EPA en DHA.
4. Walnoten
Walnoten staan bekend als een product met redelijk veel calorieën. Maar ze bevatten ook veel goede voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, koper, zink, vezels en omega-3 vetten. Ook in walnoten vind je het omega-3 vetzuur ALA dat je lichaam in beperkte mate omzet in EPA en DHA.
5. Spinazie
Naast vis is omega-3 ook te vinden in groene groentes zoals spinazie. Spinazie is lekker gezond, naast omega-3 vetzuren bevat het namelijk ook ijzer, vitamine C, calcium, kalium en vitamine A.
6. Veldsla
Veldsla is een kleine bladgroente met een nootachtige smaak die, net als walnoten en lijnzaadolie het omega-3 vetzuur ALA, bevat.
7. Postelein
Postelein is een plantje dat oorspronkelijk uit India en het Midden-Oosten komt. Het heeft een licht zure en zoute smaak en je kunt het gekookt en vers eten. Deze plant bevat ALA, een stof die door het lichaam zelf in beperkte mate omgezet kan worden naar de omega-3 vetzuren EPA en DHA.
8. Peterselie
Peterselie is een bekende smaakmaker die veel gebruikt wordt in sauzen, soepen of als garnering. Peterselie bevat veel vitamine A, B en C maar ook omega-3 vetzuren, ijzer, calcium, kalium en fosfor.
Geen vis, toch omega-3
Als je geen viseter bent is het dus mogelijk om toch aan voldoende omega-3 vetzuren te komen. Er zijn meer dan genoeg bronnen waar deze onverzadigde vetten in te vinden zijn. Als je een extra aanvulling nodig hebt, dan is er ook nog Flinndal Omega-3 Forte. Voor vegetariërs hebben we Flinndal Omega-3 Plantaardig in het assortiment en voor kinderen Flinndal Omega-3 Junior. Een complete aanvulling op de voeding met EPA en DHA voor het hart en DHA voor de hersenen en de ogen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

4 fascinerende weetjes over vitaminen
Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen in het behoud van een goede gezondheid. Hoewel de meeste mensen wel weten dat vitaminen belangrijk zijn, zijn er enkele verrassende feiten die je misschien nog niet kent.
Lees meer Lees meer
Vitamine D en het immuunsysteem
In deze blog gaan we dieper in op de connectie tussen vitamine D en het immuunsysteem, waarom het zo belangrijk is, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.
Lees meer Lees meer
Jouw gids voor een stralende huid en glanzend haar
De herfst en winter kunnen een uitdaging vormen voor je huid en haar. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je huid en haar gezond en stralend te houden, zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar!
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook

