Terug naar overzicht

Alternatieven voor rood of bewerkt vlees

Alternatieven voor rood of bewerkt vlees
Flinndal
19-11-2015
0 Reacties

vlees.jpg

Eind oktober heeft een commissie van de World Health Organization (WHO) vastgesteld dat bewerkt vlees het risico op kanker kan verhogen. Uit een analyse van 800 onderzoeken naar de oorzaken van darmkanker, blijkt dat het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op darmkanker met 18 procent verhoogt. Het WHO stelt verder dat ook rood vlees mogelijk het risico op kanker kan verhogen.

Dit heeft voor veel discussie gezorgd. Want wat kun je dan nog wel eten? Wij leggen uit wat bewerkt en rood vlees is en geven een aantal alternatieven.


Wat is bewerkt vlees?

Bewerkt vlees is, zoals de naam al zegt, bewerkt. Dit kan door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van een conserveermiddel. Veel van ons vlees is bewerkt, maar het is lastig te zeggen welk stofje in vlees het risico op darmkanker verhoogt. Dit komt doordat in een pakje vleeswaren als snel meerdere hulpstoffen en E-nummers zitten, die worden toegevoegd om de houdbaarheid, smaak en kleur goed te houden.

Voorbeelden van bewerkt vlees zijn worst, bacon, salami, ham, hotdogs en paté.


Wat is rood vlees?

Onder rood vlees valt eigenlijk al het vlees van zoogdieren zoals rund, varken, schaap, geit en paard. Maar ook wild zoals hert, haas en wild zwijn vallen onder rood vlees.

Rood vlees hoeft dus niet per se ‘rood’ te zijn. Voorbeelden van rood vlees zijn biefstuk en gehakt.


50 gram per dag

De resultaten die uit de analyse van de onderzoeken zijn gekomen, gelden bij een hoeveelheid van 50 gram per dag. Dit is meer dan een gemiddelde Nederlanders dagelijks eet. We eten namelijk gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag als beleg op brood of op een cracker.

Het advies van de KWF Kankerbestrijding is om bewerkt vlees zoveel mogelijk te vermijden en niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.


Is biologisch vlees een betere keuze?

Bij biologisch vlees hebben dieren meer ruimte, eten zelf biologisch voer, kunnen altijd naar buiten en mogen langer leven. Er wordt alleen antibiotica toegediend als de dieren ziek zijn. Maar biologisch vlees wordt net als andere vleeswaren bewerkt voor de smaak, kleur en houdbaarheid. Biologisch vlees is dus een goede keuze als je het welzijn van dieren belangrijk vindt, maar valt ook onder bewerkt vlees.


Alternatieven voor vleeswaren

Het is natuurlijk niet zo dat je geen vleeswaren meer kunt gebruiken als broodbeleg. Het advies is om niet elke dag je brood te beleggen met vleeswaren. Tip: voeg verse groenten en kruiden toe aan je broodmaaltijd. Dat geeft extra smaak, bevat weinig calorieën en veel vitaminen! Alternatieven voor (bewerkt of rood) vlees op brood:

  • Vette vis zoals gerookte zalm of makreel
  • Humus, pindakaas, halvajam of appelstroop
  • Zelfgemaakte tonijnsalade met tonijn uit blik, rode ui, tomaat, paprika, een handje sla en augurk
  • Wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet
  • Een gekookt ei of een roerei met bieslook en stukjes paprika
  • (Smeer)kaas met rauwkost zoals tomaat of komkommer
  • Geprakte avocado met verse koriander en een tomaatje


Aanbevolen producten

Groenlipmossel
Groenlipmossel
4,4 sterren
(51)
Vanaf € 17,95
Bekijk product

Tags

Vlees

Lees ook

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

Lees meer Lees meer
Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

Lees meer Lees meer
Salade van watermeloen met feta en pijnboompitten

Salade van watermeloen met feta en pijnboompitten

Deze zomerse salade met watermeloen maak je in 10 minuten. Het smaakt heerlijk op een warme dag als lunch of als bijgerecht op een barbecue!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Alternatieven voor rood of bewerkt vlees"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties