Alternatieven voor rood of bewerkt vlees
Eind oktober heeft een commissie van de World Health Organization (WHO) vastgesteld dat bewerkt vlees het risico op kanker kan verhogen. Uit een analyse van 800 onderzoeken naar de oorzaken van darmkanker, blijkt dat het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op darmkanker met 18 procent verhoogt. Het WHO stelt verder dat ook rood vlees mogelijk het risico op kanker kan verhogen.
Dit heeft voor veel discussie gezorgd. Want wat kun je dan nog wel eten? Wij leggen uit wat bewerkt en rood vlees is en geven een aantal alternatieven.
Wat is bewerkt vlees?
Bewerkt vlees is, zoals de naam al zegt, bewerkt. Dit kan door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van een conserveermiddel. Veel van ons vlees is bewerkt, maar het is lastig te zeggen welk stofje in vlees het risico op darmkanker verhoogt. Dit komt doordat in een pakje vleeswaren als snel meerdere hulpstoffen en E-nummers zitten, die worden toegevoegd om de houdbaarheid, smaak en kleur goed te houden.
Voorbeelden van bewerkt vlees zijn worst, bacon, salami, ham, hotdogs en paté.
Wat is rood vlees?
Onder rood vlees valt eigenlijk al het vlees van zoogdieren zoals rund, varken, schaap, geit en paard. Maar ook wild zoals hert, haas en wild zwijn vallen onder rood vlees.
Rood vlees hoeft dus niet per se ‘rood’ te zijn. Voorbeelden van rood vlees zijn biefstuk en gehakt.
50 gram per dag
De resultaten die uit de analyse van de onderzoeken zijn gekomen, gelden bij een hoeveelheid van 50 gram per dag. Dit is meer dan een gemiddelde Nederlanders dagelijks eet. We eten namelijk gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag als beleg op brood of op een cracker.
Het advies van de KWF Kankerbestrijding is om bewerkt vlees zoveel mogelijk te vermijden en niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.
Is biologisch vlees een betere keuze?
Bij biologisch vlees hebben dieren meer ruimte, eten zelf biologisch voer, kunnen altijd naar buiten en mogen langer leven. Er wordt alleen antibiotica toegediend als de dieren ziek zijn. Maar biologisch vlees wordt net als andere vleeswaren bewerkt voor de smaak, kleur en houdbaarheid. Biologisch vlees is dus een goede keuze als je het welzijn van dieren belangrijk vindt, maar valt ook onder bewerkt vlees.
Alternatieven voor vleeswaren
Het is natuurlijk niet zo dat je geen vleeswaren meer kunt gebruiken als broodbeleg. Het advies is om niet elke dag je brood te beleggen met vleeswaren. Tip: voeg verse groenten en kruiden toe aan je broodmaaltijd. Dat geeft extra smaak, bevat weinig calorieën en veel vitaminen! Alternatieven voor (bewerkt of rood) vlees op brood:
- Vette vis zoals gerookte zalm of makreel
- Humus, pindakaas, halvajam of appelstroop
- Zelfgemaakte tonijnsalade met tonijn uit blik, rode ui, tomaat, paprika, een handje sla en augurk
- Wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet
- Een gekookt ei of een roerei met bieslook en stukjes paprika
- (Smeer)kaas met rauwkost zoals tomaat of komkommer
- Geprakte avocado met verse koriander en een tomaatje
Aanbevolen producten
Tags
VleesLees ook
Lees ook

Zo houd jij je goede voornemens vol! 5 tips
Goede voornemens: elk jaar zijn ze er weer. Vaak komen de doelen van vorig jaar ook dit jaar weer naar voren. Want tsjah, het volhouden van de goede voornemens is helaas niet gelukt. Daarom hebben wij onze 5 tips genoteerd om jouw goede voornemens dit jaar wél vol te houden!
Lees meer Lees meer
De kracht van antioxidanten
Ze beschermen je lichaam tegen schade en veroudering en zijn daarom belangrijk in je voeding: antioxidanten. Maar wat zijn het precies en wat betekent de term ORAC eigenlijk?
Lees meer Lees meer
5 tips voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weer fit en vol energie aan de nieuwe dag kunt beginnen en het is van belang voor je weerstand. Ook is je concentratie en geheugen beter wanneer je goed bent uitgerust. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een verstoorde nachtrust gaat vaak samen met piekeren en stress. Maar wat kan je hieraan doen?
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


