Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

De herfst is in volle gang en dit betekent regenachtige dagen en koudere temperaturen. Hoog tijd dus voor een voedzame maaltijd, waar je meteen lekker warm van wordt. Daarbij denken wij meteen aan een goed gevulde soep! Wat ons betreft mag soep elke dag op het menu staan; het is lekker, gemakkelijk te bereiden en voedzaam. Maar gaan er tijdens dit proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Groentesoep koken
Je verliest tijdens het koken van groenten in water aardig wat micronutriënten, zoals in wateroplosbare vitaminen en diverse mineralen. Dit kan oplopen tot wel 70% verlies van bijvoorbeeld vitamine C. Deze micronutriënten blijven wel deels achter in het kookwater, gebruik dit kookwater dan ook altijd voor je soep.
Anderzijds zijn er ook een hoop nutriënten die stabieler zijn tijdens het kookproces van je soep, denk aan vezels, in vet oplosbare vitaminen en antioxidanten.
Groentesoep blenden
Tijdens het blenden kunnen, met name in water oplosbare vitaminen, worden afgebroken door blootstelling aan lucht en mechanische actie. Naar schatting kan dit oplopen tot zo’n 15% verlies van vitamine C of B-vitaminen.
De structuur van onder andere vezels kan veranderen. Vezels kunnen breken door de mechanische actie. Dit kan leiden tot een snellere opname van koolhydraten uit groenten, wat een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken.
Behoud zoveel mogelijk voedingsstoffen
Wil je zoveel mogelijk nutriënten behouden in je geblende groentesoep Volg dan onderstaande tips:
- Kook de groenten niet te lang en gebruik altijd het kookwater in je soep.
- Blend de soep zo kort mogelijk in een afgesloten blender.
- Dek de soep altijd goed af direct na het blenden.
Zo blijf je toch genieten van je heerlijke warme soep, mét zoveel mogelijk goede voedingsstoffen!
Heerlijke soeprecepten
Op zoek naar een lekker recept voor soep, probeer dan zeker eens een van onderstaande recepten uit:
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


