Terug naar overzicht

4 fascinerende weetjes over vitaminen

4 fascinerende weetjes over vitaminen
Pauline
29-11-2023
1 Reactie
vitaminen

Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen in het behoud van een goede gezondheid. Hoewel de meeste mensen wel weten dat vitaminen belangrijk zijn, zijn er enkele verrassende feiten die je misschien nog niet kent. In deze blog gaan we dieper in op vier fascinerende weetjes over vitaminen!

1. Vitaminen kunnen in 2 groepen worden verdeeld

Vitaminen vallen onder de micronutriënten, omdat ons lichaam er slechts kleine hoeveelheden van nodig heeft. In totaal zijn er 13 verschillenden vitaminen. Deze worden, afhankelijk van hun oplosbaarheid, verdeeld in twee groepen: wateroplosbare vitaminen en vetoplosbare vitaminen.

Vetoplosbare vitaminen

In de vetoplosbare groep vallen de vitamine A, D, E en K. Deze vitaminen neemt je lichaam het beste op wanneer ze gecombineerd worden met voeding rijk aan (goede) vetten. Je vindt deze vitaminen dan ook het meest terug in vetrijke voedingsmiddelen, zoals eieren, noten, avocado’s, vlees en vis.

Wateroplosbare vitaminen

De 8 verschillende B-vitaminen en vitamine C vallen onder wateroplosbare vitaminen. Deze komen voor in het vocht van voedingsmiddelen, zoals in fruit en groenten.

2. Dit maakt vitamine D uniek

Van alle 13 vitaminen heeft vitamine D als enig deze unieke eigenschap. Vitamine D kan ons lichaam namelijk zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. Waar we bij andere vitaminen enkel afhankelijk zijn van voeding, geldt dat voor vitamine D niet. Door blootstelling van de huid aan de zon, maakt ons lichaam vitamine D aan. Daarnaast kunnen we vitamine D ook uit bepaalde voedingsmiddelen halen, zoals vette vis, vlees, eieren en verrijkte producten zoals bak- en braadolie en zuivel.

3. Een teveel aan vitaminen plas je niet altijd uit

Er bestaat soms een misvatting dat een overschot aan vitaminen simpelweg via de urine wordt uitgescheiden, maar dit geldt niet voor alle vitaminen!

De dunne darm absorbeert de micronutriënten. Krijg je te veel wateroplosbare vitaminen binnen? Dan plas je die over algemeen weer uit. Vitamine C en B-vitaminen, met uitzondering van B12, slaat je lichaam dus niet op. Een teveel aan deze vitaminen komt dan ook nauwelijks voor. Toch geldt ook voor deze vitaminen, hou je aan de Maximaal Veilige Hoeveelheid. Te veel is namelijk nooit goed.

In tegenstelling tot wateroplosbare vitaminen kunnen vetoplosbare vitaminen wél worden opgeslagen in het vetweefsel en in de lever, waardoor een overschot kan ontstaan met bijbehorende (ernstige) symptomen. Vooral vitamine A kan in grote hoeveelheden in de lever worden opgeslagen. Het is dan ook belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet te overschrijden.

4. Deze vitaminen zijn het meest populair als supplement

In de westerse wereld zijn multivitaminen en vitamine C de meest populaire supplementen om in te nemen. Vitamine D en B, vooral B11 (foliumzuur), worden ook vaak gekocht. Het is echter interessant om op te merken dat deze voorkeur verschilt in andere delen van de wereld. In Azië zijn bijvoorbeeld kruidenextracten populairder als supplement, met ginseng als koploper.

Een verantwoorde dosering

Bij Flinndal staat veiligheid voorop! Bij de dosering van onze producten houden we altijd rekening met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en de Maximaal Veilige Hoeveelheid. Wil je weten of je met jouw combinatie van Flinndal-producten een veilige hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt? Controleer het met onze Maximaal Veilig Module.

Aanbevolen producten

Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(96)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(117)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(173)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,8 sterren
(122)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(156)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(200)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(17)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(22)
Vanaf € 9,45
Bekijk product

Tags

Vitaminen

Lees ook

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

Lees meer Lees meer
Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

Lees meer Lees meer
Salade van watermeloen met feta en pijnboompitten

Salade van watermeloen met feta en pijnboompitten

Deze zomerse salade met watermeloen maak je in 10 minuten. Het smaakt heerlijk op een warme dag als lunch of als bijgerecht op een barbecue!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"4 fascinerende weetjes over vitaminen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Marijke, geplaatst op 10-1-2024
Kun je te veel vitamine B6 binnen krijgen, en wat zijn de gevolgen
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 13-1-2024
Beste Marijke, Goed dat u dit bij ons nagaat! Vitamine B6 kan het lichaam niet zelf aanmaken en moet u dus via voeding of suppletie binnen krijgen. Hiervan kunt u ook te veel binnen krijgen. Wanneer u een lange periode dagelijks te veel binnen krijgt kunnen negatieve gevolgen hebben voor het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 is 1,5 milligram per dag. Verder heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor vitamine B6 vastgesteld van dagelijks 12 milligram per dag (bij 18 jaar of ouder). Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd! Vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal