Terug naar overzicht

8 tips om gezond te gourmetten

8 tips om gezond te gourmetten
Flinndal
21-11-2014
2 Reacties

gezond gourmetten.jpg


Het is weer december. Kerst staat voor de deur en de gourmetstellen worden weer van zolder gehaald. De tafel wordt volgezet met vette vleeswaren, romige sausjes en stokbrood mét kruidenboter. Erg lekker, want je bepaalt zelf wat en hoeveel je eet.

Deze vrijheid is fijn, maar kan ook gevaarlijk zijn als de tafel vol staat vol ongezonde dingen. Wil je dit jaar het gourmetten een gezond tintje geven? Met de onderstaande 8 tips ben je in ieder geval al goed op weg.


Tip 1. Vervang je slavink door tartaar of varkenshaas

Tijdens een avondje gourmetten eet je je buik vol aan allerlei vleesproducten. Hier is niks mis mee, want vlees zit vol met eiwitten en vitaminen. Als je voor vlees gaat, kies dan wel voor de magere varianten en wissel je slavink of worstje in voor een lekker stukje tartaar, biefstuk of varkenshaas.


Tip 2. Wissel vlees af met vis

Gourmetten wordt vaak geassocieerd met het bereiden van vlees, maar vis is ook uitermate geschikt voor de gourmet. Kies dan wel voor een duurzame vis en gebruik altijd een nieuw pannetje. Het is natuurlijk zonde als je vis naar vlees smaakt.


Tip 3. Zet voldoende groente op tafel voor een verfrissende bite

Je denkt er niet zo snel aan, maar groenten zijn heerlijk om tijdens het gourmetten te eten. Je kunt champignons, ui en paprika eenvoudig bakken en in combinatie met vlees heb je een heerlijk gerecht.


Natuurlijk kun je ook wat rauwe groenten op tafel zetten zoals wortels en bleekselderij. Heerlijk als afwisseling en het zorgt voor een verfrissende bite. 


Tip 4. Verdrink niet in de sausjes

Bij gourmetten hoort standaard ook saus. Dit zijn veelal vette sausjes waarin het vlees soms verdrinkt. We snappen dat het lastig is, maar probeer dit jaar van de verschillende sausjes af te blijven of kies voor een gezonde variant zoals ketchup of curry. Rode sausjes zijn namelijk minder vet dan de witte variant. 


Tip 5. Bak in olie en niet boter

Tijdens het gourmetten gebruik je onbewust veel boter. Bedenk maar eens hoe vaak je boter gebruikt bij het bakken. Kies dit jaar voor een gezondere variant: olijfolie, wokolie of kokosolie. Dit is net zo lekker als bakken in boter. 


Tip 6. Eet je niet vol aan brood

Soms duurt het even voordat het vlees gaar is. In een mum van tijd heb je tijdens het wachten al 3 stukjes stokbrood, al dan niet met kruidenboter, naar binnen gewerkt.


Wees hier voorzichtig mee en wacht geduldig tot je vlees klaar is. Wil je toch graag wat brood eten? Wissel dan kruidenboter eens af met wat olie op smaak gebracht met knoflook of andere kruiden. Minder vet, maar erg lekker.


Tip 7. Drink met mate

Tijdens het gourmetten vloeit de drank rijkelijk. Glazen zijn constant gevuld met wijn, frisdrank of bier. Toch is het aan te raden dit te beperken tot één glas. Door de rest van de avond te kiezen voor water bespaar je al snel veel calorieën.


Tip 8. Sluit af met een gezond toetje

Net op het moment dat je denkt dat je voldoende hebt gegeten, komt het toetje op tafel. Lastig om al dat lekkers te weigeren toch? Door te kiezen voor een fruitsalade sluit jij je avond af met een gezond toetje. 


Weet jij nog lekkere en gezonde gerechten om te maken tijdens het gourmetten? Deel ze met ons!




Aanbevolen producten

WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
4,4 sterren
(7)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"8 tips om gezond te gourmetten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van M.v.d.Sande, geplaatst op 3-12-2014
vervang tip 5 door gebruik geen olie of boter,op de anti aanbaklaag hoeft u geen olie of boter te gebruiken.voordeel: geen gespat aan tafel,gezonder en veel meer smaak van de gebakken producten
Antwoord van Flinndal, gegeven op 4-12-2014
Bedankt voor de reactie. Helemaal geen olie of boter gebruiken, is inderdaad een slimme keuze als je gezond wilt gourmetten. Goede tip!
Reactie van W molendijk, geplaatst op 3-12-2014
Mooi bedacht. Groetjes wim