Waar of niet waar: E-nummers zijn slecht


Echinacea

E-nummer staan in een kwaad daglicht. Je hoort steeds vaker dat ze slecht zouden zijn voor onze gezondheid, maar is dit terecht? E-nummers zijn namelijk de best gecontroleerde stoffen die in onze voeding zitten en goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Wij leggen uit wat E-nummers zijn en vertellen je of hun slechte reputatie terecht is.


Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan producten om bepaalde eigenschappen ervan te verbeteren. Hierbij kun je denken aan kleur, smaak of houdbaarheid. Veel van de producten die we gebruiken, verliezen door de lange houdbaarheid kleur of smaak waardoor de kwaliteit achteruit kan gaan. De E-nummers zorgen ervoor dat de oorspronkelijke kwaliteit en houdbaarheid van het product worden gewaarborgd.

De E in E-nummer staat voor Europa. Een E-nummer is dan ook wel een garantie dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen heeft gecontroleerd en dat deze veilig zijn. Hierbij wordt vermeld in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan een product toegevoegd mag worden. Een E-nummer kun je daarom ook wel zien als een kwaliteitskenmerk.


Zijn E-nummers ongezond?

Hoewel E-nummers goedgekeurd zijn door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hebben bepaalde mensen wel een voedselallergie of voedselintolerantie tegen bepaalde kleurstoffen of conserveermiddelen. Voor deze groep mensen is het dus belangrijk om bepaalde E-nummers te vermijden in hun voedsel.

Er zijn verder ook een aantal E-nummers waar vraagtekens bij worden gezet, omdat ze een ongewenst effect kunnen veroorzaken. Een voorbeeld is E210 (benzoëzuur). Toch is dit E-nummer een noodzakelijke toevoeging voor stoffen die gevoelig zijn voor schimmelbederf, zoals pinda’s die in producten worden verwerkt. Het risico op een negatieve invloed van pinda’s die kunnen gaan schimmelen is hoger dan het risico op een ongewenst effect van E210. Dit laatste risico verschilt bovendien per persoon.


Zijn E-nummers nodig?

Veel mensen zijn van mening dat E-nummers niet nodig zijn in producten en kiezen om deze reden om te koken met verse producten en vermijden zakjes, pakjes en potjes. Wij vinden dit een goede ontwikkeling. Het eten van verse producten is gezonder dan te kiezen voor kant-en-klaar oplossingen waarvan vaak ook zout en suiker zijn toegevoegd.

Toch is het zo dat in sommige producten E-nummers noodzakelijk zijn. Met onze drukke leefstijl willen we bijvoorbeeld niet elke dag naar de supermarkt. Dan is het handig als een product wat langer houdbaar is. Zo vind je ook hulpstoffen in voedingssupplementen die ervoor zorgen dat de houdbaarheid gegarandeerd kan worden, of dat de tabletten niet al in de verpakking uiteen vallen. Wij kiezen hierbij altijd voor een hulpstof van natuurlijke oorsprong. Zo vind je in Flinndal Multi bijvoorbeeld het glansmiddel bijenwas (E901) en de vulstof siliciumdioxide (E551). Dit zijn voorbeelden van toevoegingen van natuurlijke oorsprong en die volledig veilig zijn voor de gezondheid.


Conclusie

E-nummers zijn hulpstoffen die onder strenge wet- en regelgeving aan producten worden toegekend en die geen gevaar opleveren voor de gezondheid. In extreme gevallen kunnen mensen die erg gevoelig zijn voor een bepaalde stof, toch een ongewenst effect ondervinden van een E-nummer, net zoals dit bijvoorbeeld ook voor soja of lactose kan gelden.

In sommige producten zijn E-nummers nodig om een product te binden of vanwege de houdbaarheid, zoals bij voedingssupplementen. Wij adviseren om indien mogelijk altijd te koken met verse producten, zodat je ook niet de onnodige toevoegen zoals zout en suiker binnenkrijgt die veel in zakjes, potjes en andere kant-en-klaarmaaltijden zit. Verder is het altijd goed om op de etiketten van producten te kijken naar welke ingrediënten er allemaal in zitten en je hier ook een beetje in te verdiepen.Lees ook:

Wanneer je gaat koken, kan je een keuze maken uit een tal van verschillende bereidingsmethodes. Maar wist je dat de manier van bereiden bepalend is voor de hoeveelheid voedingsstoffen die uiteindelijk over blijven? Lees meer

We krijgen ongemerkt dagelijks teveel zout binnen. Welke producten zijn de boosdoeners en hoe kun je je zoutinname beperken? Lees meer

Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Wil je een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips. Lees meer

Geef een reactie op: Waar of niet waar: E-nummers zijn slecht

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

05 oktober 2016 door: J.Kolkman
enige tijd terug opT.V. deconsumentenbond met een prg. over Enummers zgn deskundigen konden niet zeggen wat het was dus slecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring