Paarse aardappel gezond

Paarse aardappel gezond

In Nederland zie je ze niet veel maar ze zijn er wel: paarse aardappelen. Lekker zoet én gezond! Door de paarse kleur zijn ze een leuke blikvanger in bijna elk gerecht!

Waar komt de paarse aardappel vandaan?
Paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Peru en Bolivia en zijn heel populair in Amerika. Langzamerhand verovert de paarse aardappel steeds meer terrein. De paarse aardappel herken je – zoals de naam al zegt – aan de kleur. De schil en het vlees zijn beide paars. Er zijn verschillende soorten paarse aardappelen verkrijgbaar in Nederland zoals de vitalotte. De vitalotte is een donkerpaarse aardappel die ovaal gevormd is. Deze is zoeter dan een normale aardappel en heeft een subtiele nootachtige smaak.

Lekker gezond!
De paarse kleur ontstaat door de stof anthocyanine. Deze stof zit in de meeste planten en heeft een gunstige invloed als antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stofjes van buitenaf. Ook vitamine C en E zijn antioxidanten. Paarse aardappelen bevatten veel meer antioxidanten dan de gewone aardappel. Ook zitten ze boordevol met kalium en dit mineraal helpt onder andere de bloeddruk gezond te houden. Uit Amerikaans onderzoek van de University of Scranton Pennsylvania bleek dat de hoge bloeddruk van deelnemers die tweemaal per dag 6 tot 8 kleine aardappelen aten, met 3 tot 4 procent verlaagd werd. De paarse aardappel is dus zoet én lekker gezond!

Paarse aardappel overal voor te gebruiken
Veel mensen denken dat aardappelen vol koolhydraten en calorieën zitten. In 100 gram gekookte aardappelen zitten nog niet eens 100 calorieën. Dat valt dus hartstikke mee. Als je aardappelen frituurt of combineert met sauzen dan schiet de calorieënteller natuurlijk wel omhoog.
De paarse aardappel is zetmeelrijk en heeft een zoete smaak. Door de kleur en smaak is deze aardappel in veel gerechten te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld verwerken in een frisse salade. Zeker een blikvanger.


Lees ook:

Wij Nederlanders zijn dol op aardappelen. Je kunt ze koken, bakken, frituren, pureren, roosteren en prakken in de stamppot. Helaas is het imago van de aardappel de laatste tijd veranderd van populair naar dikmaker. Klopt dit en hoe gezond is de aardappel? Lees meer

In Nederland staan aardappelen, rijst en pasta regelmatig op het menu. Hoe leuk is het om eens te variëren in de keuken en te kiezen voor de onbekendere en toch gezonde alternatieven? Wij geven 6 voorbeelden. Lees meer

Iedereen is dol op een patatje op zijn tijd. Tegenwoordig zie je steeds meer recepten die nét iets anders zijn dan de gefrituurde aardappelfrieten die je gewend bent.In dit blog vind je drie recepten. Lees meer

Geef een reactie op: Paarse aardappel gezond

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.