Paarse aardappel gezond
In Nederland zie je ze niet veel maar ze zijn er wel: paarse aardappelen. Lekker zoet én gezond! Door de paarse kleur zijn ze een leuke blikvanger in bijna elk gerecht!
Waar komt de paarse aardappel vandaan?
Paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Peru en Bolivia en zijn heel populair in Amerika. Langzamerhand verovert de paarse aardappel steeds meer terrein. De paarse aardappel herken je – zoals de naam al zegt – aan de kleur. De schil en het vlees zijn beide paars. Er zijn verschillende soorten paarse aardappelen verkrijgbaar in Nederland zoals de vitalotte. De vitalotte is een donkerpaarse aardappel die ovaal gevormd is. Deze is zoeter dan een normale aardappel en heeft een subtiele nootachtige smaak.
Lekker gezond!
De paarse kleur ontstaat door de stof anthocyanine. Deze stof zit in de meeste planten en heeft een gunstige invloed als antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stofjes van buitenaf. Ook vitamine C en E zijn antioxidanten.
Paarse aardappelen bevatten veel meer antioxidanten dan de gewone aardappel. Ook zitten ze boordevol met kalium en dit mineraal helpt onder andere de bloeddruk gezond te houden. Uit Amerikaans onderzoek van de University of Scranton Pennsylvania bleek dat de hoge bloeddruk van deelnemers die tweemaal per dag 6 tot 8 kleine aardappelen aten, met 3 tot 4 procent verlaagd werd. De paarse aardappel is dus zoet én lekker gezond!
Paarse aardappel overal voor te gebruiken
Veel mensen denken dat aardappelen vol koolhydraten en calorieën zitten. In 100 gram gekookte aardappelen zitten nog niet eens 100 calorieën. Dat valt dus hartstikke mee. Als je aardappelen frituurt of combineert met sauzen dan schiet de calorieënteller natuurlijk wel omhoog.
De paarse aardappel is zetmeelrijk en heeft een zoete smaak. Door de kleur en smaak is deze aardappel in veel gerechten te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld verwerken in een frisse salade. Zeker een blikvanger.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
![De overgang: wat je moet weten en tips](/cloud/img/20240229_fl_social_blog_0318_4b9f4481.png?w=200&h=200&mode=crop)
De overgang: wat je moet weten en tips
In deze blog bespreken we wat de overgang precies inhoudt, welke symptomen je kunt verwachten en geven we je tips om deze fase zo soepel mogelijk te doorlopen.
Lees meer Lees meer![Hoe zit het nou echt met koolhydraten?](/cloud/img/20240613_fl_social_jul_aug_magnesium_koolhydraten_blog_570x336_0d2f11ed.png?w=200&h=200&mode=crop)
Hoe zit het nou echt met koolhydraten?
Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?
Lees meer Lees meer![Eerste hulp bij zomerperikelen](/cloud/img/20240613_fl_social_jul_aug_magnesium_zomer_perikelen_blog_570x336_fc93a3b6.png?w=200&h=200&mode=crop)
Eerste hulp bij zomerperikelen
De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook
![De overgang: wat je moet weten en tips](/cloud/img/20240229_fl_social_blog_0318_4b9f4481.png?w=300&h=200&mode=max)
![Hoe zit het nou echt met koolhydraten?](/cloud/img/20240613_fl_social_jul_aug_magnesium_koolhydraten_blog_570x336_0d2f11ed.png?w=300&h=200&mode=max)
![Eerste hulp bij zomerperikelen](/cloud/img/20240613_fl_social_jul_aug_magnesium_zomer_perikelen_blog_570x336_fc93a3b6.png?w=300&h=200&mode=max)