Paarse aardappel gezond
In Nederland zie je ze niet veel maar ze zijn er wel: paarse aardappelen. Lekker zoet én gezond! Door de paarse kleur zijn ze een leuke blikvanger in bijna elk gerecht!
Waar komt de paarse aardappel vandaan?
Paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Peru en Bolivia en zijn heel populair in Amerika. Langzamerhand verovert de paarse aardappel steeds meer terrein. De paarse aardappel herken je – zoals de naam al zegt – aan de kleur. De schil en het vlees zijn beide paars. Er zijn verschillende soorten paarse aardappelen verkrijgbaar in Nederland zoals de vitalotte. De vitalotte is een donkerpaarse aardappel die ovaal gevormd is. Deze is zoeter dan een normale aardappel en heeft een subtiele nootachtige smaak.
Lekker gezond!
De paarse kleur ontstaat door de stof anthocyanine. Deze stof zit in de meeste planten en heeft een gunstige invloed als antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stofjes van buitenaf. Ook vitamine C en E zijn antioxidanten.
Paarse aardappelen bevatten veel meer antioxidanten dan de gewone aardappel. Ook zitten ze boordevol met kalium en dit mineraal helpt onder andere de bloeddruk gezond te houden. Uit Amerikaans onderzoek van de University of Scranton Pennsylvania bleek dat de hoge bloeddruk van deelnemers die tweemaal per dag 6 tot 8 kleine aardappelen aten, met 3 tot 4 procent verlaagd werd. De paarse aardappel is dus zoet én lekker gezond!
Paarse aardappel overal voor te gebruiken
Veel mensen denken dat aardappelen vol koolhydraten en calorieën zitten. In 100 gram gekookte aardappelen zitten nog niet eens 100 calorieën. Dat valt dus hartstikke mee. Als je aardappelen frituurt of combineert met sauzen dan schiet de calorieënteller natuurlijk wel omhoog.
De paarse aardappel is zetmeelrijk en heeft een zoete smaak. Door de kleur en smaak is deze aardappel in veel gerechten te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld verwerken in een frisse salade. Zeker een blikvanger.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meerPEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meerBoerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meer