Maken aardappelen dik?
Aardappelen worden sinds 1727 erkend als voedingsmiddel
in Nederland en wij Nederlanders zijn er dol op. Je kunt ze koken, bakken, frituren, pureren, roosteren en prakken in de stamppot. Helaas is het imago van de
aardappel de laatste tijd veranderd van populair naar dikmaker. Klopt dit en
hoe gezond is de aardappel?
De aardappel en koolhydraten
Het imago van dikmaker is ontstaan vanwege de koolhydraten in de aardappel. Net als pasta’s bevatten aardappelen veel zetmeel (koolhydraten) dat omgezet wordt naar glucose (suiker). Maar dit hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Een aardappel heeft door de hoeveelheid zetmeel een hoge energiewaarde, maar levert weinig calorieën. In 100 gram aardappel zit bijvoorbeeld slechts 76 calorieën en geen vet. Ook geven ze je een voldaan gevoel. Dit komt omdat er ook veel voedingsvezels in zitten. Het aantal voedingsvezels is zelfs te vergelijken met volkorenbrood.
Rijk aan voedingsstoffen
In aardappelen zitten belangrijke vitaminen en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Ook zijn ze rijk aan kalium, vitamine C, B1 en B6. De hoeveelheid voedingsstoffen die na bereiding overblijft, hangt natuurlijk af van de manier van bereiden. Gekookte, gestoomde of in de oven gebakken aardappelen behouden de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
De aardappel als dikmaker
Wanneer je een aardappel bakt of frituurt in vet, wordt het wel een dikmaker. Denk hierbij aan chips of friet. Ter vergelijking, als je 200 gram aardappelen kookt, bevat dit ongeveer 150 calorieën. Een klein bakje friet zonder mayonaise of andere saus bevat snel al 700 calorieën. In een zak chips van 100 gram zitten ook al snel 500 calorieën.
Zolang je de aardappel op de juiste manier bereidt is het geen dikmaker, maar een gezonde keuze! De volgende keer kun je dus extra genieten van je bord met piepers.
Wist je dat?
We hebben de herfstvakantie te danken aan de aardappel. De rooiperiode van aardappels valt in de herfst en werd vroeger met de hand gedaan. Heel het gezin hielp mee om te zorgen dat alle aardappels van het land werden gehaald. Dit zorgde ervoor dat kinderen spijbelden van school. Om deze reden werd er een ‘aardappelvakantie’ ingelast, wat tegenwoordig staat voor de herfstvakantie.
Lees ook
Lees ook

5 vragen over je bloedsuikerspiegel
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkom je grote pieken en dalen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over je bloedsuikerspiegel.
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meer
PEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meer