Terug naar overzicht

Maken aardappelen dik?

Maken aardappelen dik?
Flinndal
13-8-2015
4 Reacties

blog_aardappel.jpg


Aardappelen worden sinds 1727 erkend als voedingsmiddel in Nederland en wij Nederlanders zijn er dol op. Je kunt ze koken, bakken, frituren, pureren, roosteren en prakken in de stamppot. Helaas is het imago van de aardappel de laatste tijd veranderd van populair naar dikmaker. Klopt dit en hoe gezond is de aardappel?


De aardappel en koolhydraten

Het imago van dikmaker is ontstaan vanwege de koolhydraten in de aardappel. Net als pasta’s bevatten aardappelen veel zetmeel (koolhydraten) dat omgezet wordt naar glucose (suiker). Maar dit hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Een aardappel heeft door de hoeveelheid zetmeel een hoge energiewaarde, maar levert weinig calorieën. In 100 gram aardappel zit bijvoorbeeld slechts 76 calorieën en geen vet. Ook geven ze je een voldaan gevoel. Dit komt omdat er ook veel voedingsvezels in zitten. Het aantal voedingsvezels is zelfs te vergelijken met volkorenbrood.


Rijk aan voedingsstoffen

In aardappelen zitten belangrijke vitaminen en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Ook zijn ze rijk aan kalium, vitamine C, B1 en B6. De hoeveelheid voedingsstoffen die na bereiding overblijft, hangt natuurlijk af van de manier van bereiden. Gekookte, gestoomde of in de oven gebakken aardappelen behouden de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen.


De aardappel als dikmaker

Wanneer je een aardappel bakt of frituurt in vet, wordt het wel een dikmaker. Denk hierbij aan chips of friet. Ter vergelijking, als je 200 gram aardappelen kookt, bevat dit ongeveer 150 calorieën. Een klein bakje friet zonder mayonaise of andere saus bevat snel al 700 calorieën. In een zak chips van 100 gram zitten ook al snel 500 calorieën.

Zolang je de aardappel op de juiste manier bereidt is het geen dikmaker, maar een gezonde keuze! De volgende keer kun je dus extra genieten van je bord met piepers.


Wist je dat?

We hebben de herfstvakantie te danken aan de aardappel. De rooiperiode van aardappels valt in de herfst en werd vroeger met de hand gedaan. Heel het gezin hielp mee om te zorgen dat alle aardappels van het land werden gehaald. Dit zorgde ervoor dat kinderen spijbelden van school. Om deze reden werd er een ‘aardappelvakantie’ ingelast, wat tegenwoordig staat voor de herfstvakantie.


Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Maken aardappelen dik?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van p.v.d.Ploeg, geplaatst op 5-10-2016
aardappelen zijn heel goed
Reactie van Ria, geplaatst op 7-9-2016
Ik ben 61 jaar,ben 1.67 mete lang en weeg 74 kilo. Heb nog nooit gelijnd.eet van de zeven dagen vijf dagen aard gevel groete en normale portie vlees. Een dag friet en een dag spaghetti of bami of iets dergelijks. Als je verstandig leeft zonder al te veel gekke dingen zoals snoep veel frisdrank .Valt het allemaal mee! Geef mij maar een heerlijke aardappel.
Reactie van B. van Neijenhoff, geplaatst op 3-2-2016
Goede, practische informatrie. Ik heb nu een duidelijker beeld van de aardappel en kan er nu meer van genieten.
Reactie van Borgions M, geplaatst op 2-9-2015
Eet graag aardappelen in welke kleur dan ook En word er heus niet dik van