Maken aardappelen dik?

blog_aardappel.jpg


Aardappelen worden sinds 1727 erkend als voedingsmiddel in Nederland en wij Nederlanders zijn er dol op. Je kunt ze koken, bakken, frituren, pureren, roosteren en prakken in de stamppot. Helaas is het imago van de aardappel de laatste tijd veranderd van populair naar dikmaker. Klopt dit en hoe gezond is de aardappel?


De aardappel en koolhydraten

Het imago van dikmaker is ontstaan vanwege de koolhydraten in de aardappel. Net als pasta’s bevatten aardappelen veel zetmeel (koolhydraten) dat omgezet wordt naar glucose (suiker). Maar dit hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Een aardappel heeft door de hoeveelheid zetmeel een hoge energiewaarde, maar levert weinig calorieën. In 100 gram aardappel zit bijvoorbeeld slechts 76 calorieën en geen vet. Ook geven ze je een voldaan gevoel. Dit komt omdat er ook veel voedingsvezels in zitten. Het aantal voedingsvezels is zelfs te vergelijken met volkorenbrood.


Rijk aan voedingsstoffen

In aardappelen zitten belangrijke vitaminen en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Ook zijn ze rijk aan kalium, vitamine C, B1 en B6. De hoeveelheid voedingsstoffen die na bereiding overblijft, hangt natuurlijk af van de manier van bereiden. Gekookte, gestoomde of in de oven gebakken aardappelen behouden de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen.


De aardappel als dikmaker

Wanneer je een aardappel bakt of frituurt in vet, wordt het wel een dikmaker. Denk hierbij aan chips of friet. Ter vergelijking, als je 200 gram aardappelen kookt, bevat dit ongeveer 150 calorieën. Een klein bakje friet zonder mayonaise of andere saus bevat snel al 700 calorieën. In een zak chips van 100 gram zitten ook al snel 500 calorieën.

Zolang je de aardappel op de juiste manier bereidt is het geen dikmaker, maar een gezonde keuze! De volgende keer kun je dus extra genieten van je bord met piepers.


Wist je dat?

We hebben de herfstvakantie te danken aan de aardappel. De rooiperiode van aardappels valt in de herfst en werd vroeger met de hand gedaan. Heel het gezin hielp mee om te zorgen dat alle aardappels van het land werden gehaald. Dit zorgde ervoor dat kinderen spijbelden van school. Om deze reden werd er een ‘aardappelvakantie’ ingelast, wat tegenwoordig staat voor de herfstvakantie.Lees ook:

In Nederland staan aardappelen, rijst en pasta regelmatig op het menu. Hoe leuk is het om eens te variëren in de keuken en te kiezen voor de onbekendere en toch gezonde alternatieven? Wij geven 6 voorbeelden. Lees meer

Iedereen is dol op een patatje op zijn tijd. Tegenwoordig zie je steeds meer recepten die nét iets anders zijn dan de gefrituurde aardappelfrieten die je gewend bent.In dit blog vind je drie recepten. Lees meer

Deze tortilla met chorizo en spinazie kun je na bereiding in kleine blokjes snijden en zo serveren als een tapas. Lees snel verder voor het recept. Lees meer

Geef een reactie op: Maken aardappelen dik?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

05 oktober 2016 door: p.v.d.Ploeg
aardappelen zijn heel goed
07 september 2016 door: Ria
Ik ben 61 jaar,ben 1.67 mete lang en weeg 74 kilo. Heb nog nooit gelijnd.eet van de zeven dagen vijf dagen aard gevel groete en normale portie vlees. Een dag friet en een dag spaghetti of bami of iets dergelijks. Als je verstandig leeft zonder al te veel gekke dingen zoals snoep veel frisdrank .Valt het allemaal mee! Geef mij maar een heerlijke aardappel.
03 februari 2016 door: B. van Neijenhoff
Goede, practische informatrie. Ik heb nu een duidelijker beeld van de aardappel en kan er nu meer van genieten.
02 september 2015 door: Borgions M
Eet graag aardappelen in welke kleur dan ook En word er heus niet dik van

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.