Omega 3 kan zorgkosten besparen

Omega 3 visvetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ons lichaam hard nodig heeft. De bekendste vormen hiervan zijn DHA en EPA, die onder andere een positief effect hebben op de werking van het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA per dag. Verder heeft de inname van minimaal 250 mg DHA per dag een gunstig effect op de hersenfunctie en helpt het de natuurlijke conditie van het oog te ondersteunen.
Verminderd risico op hart- en vaatziekten
Naar het effect van omega 3 op de werking van het hart, werd onlangs een interessant onderzoek uitgevoerd in opdracht van Food Supplements Europe (FSE). De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het relatieve risico op hart- of vaataandoeningen bij 55-plussers met 4,9 % afneemt wanneer zij dagelijks 1 gram EPA en DHA innemen.
Besparing zorgkosten
Dat is niet alleen goed nieuws voor iedere 55-plusser, maar ook voor de gezondheidszorg. De onderzoekers berekenden dat hierdoor ook heel wat zorgkosten bespaard kunnen worden. Een afnemend risico op aandoeningen aan hart en vaten, betekent in 5 jaar tijd namelijk zo’n 1,5 miljoen minder ziekenhuisopnames in heel Europa. Hierdoor kan er bijna 13 miljard euro bespaard worden per jaar, of 64,5 miljard in 5 jaar tijd. Dat is heel wat!
Verder verwachtten de onderzoekers dat in de komende 5 jaar zo’n 24% van alle 55-plussers zal worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hart- of vaatziekte. Omega 3 zou dit aantal aanzienlijk kunnen doen dalen.
Vette vis
Wist je dat we omega 3 van nature vooral binnenkrijgen door het eten van vis? Vooral vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring en ansjovis bevatten de meeste omega 3. De Gezondheidsraad raadt daarom aan om wekelijks één keer vis te eten, en bij voorkeur vette vis.
Aanbevolen producten
Lees ook

5 feiten over hooikoorts
In de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!
Lees meer Lees meer
Eten met aandacht
Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Het is goed om met aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder!
Lees meer Lees meer
De 5-secondenregel: feit of fabel?
Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Amerikaanse studenten onderzochten of dit daadwerkelijk zo is. Ontdek het in deze blog.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


