Voeding bewaren, weet jij hoe het moet?


Bewaren

Jaarlijks gooien we 40 kilo voedsel per persoon in de prullenbak. Dit komt neer op ongeveer € 140. We denken dat het voedsel niet meer goed is of hebben gewoonweg teveel voedsel gekocht en gebruiken het niet. Zonde toch? Koop jij bewust je boodschappen en bewaar jij voedingsmiddelen op de juiste manier? Wij geven je een korte cursus bewust omgaan met voeding.


Verschil TGT en THT

Op de meeste producten staat een TGT of THT. Vaak wordt gedacht dat producten na het verstrijken van een THT-datum niet meer goed zijn. Dit is niet altijd het geval. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar de THT-datum en de TGT-datum, wat is het verschil?


1. TGT-datum (te gebruiken tot)

Deze datum wordt op producten gezet die snel bederven zoals vlees, vis of voorgesneden groenten. Is de TGT-datum verstreken? Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.

2. THT-datum (tenminste houdbaar tot)

Deze datum wordt op producten gezet die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit zoals smaak, geur of kleur van de producten achteruit gaan, maar kan het nog wel veilig te eten zijn. Door zelf te beoordelen of een product nog goed is (door te ruiken, proeven, kijken) kun je vaak producten zoals melk, kaas of koffie nog prima gebruiken. En van oud brood, nog niet beschimmeld kun je heerlijke wentelteefjes, een tosti of croutons voor in een salade maken.


Producten zonder datum

Bij een aantal voedingsmiddelen is het niet verplicht om een houdbaarheidsdatum op de verpakking te zetten. Het gaat hierbij dan om:

  • Verse groenten (niet geschild of gesneden)
  • Vers fruit (niet geschild of gesneden)
  • Aardappelen
  • Wijn of andere dranken met meer dan 10% alcohol
  • Vers brood en banket dat op dezelfde dag wordt gegeten
  • Azijn
  • Keukenzout
  • Suiker of suikerwerk zoals snoep
  • Kauwgom

Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden door te kijken en te ruiken. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak nog een dagje langer mee. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum


Hoe lang zijn producten houdbaar?

De houdbaarheidsdatum van een product verandert zodra je de verpakking opent. Hieronder vind je 2 tabellen. In de ene tabel staat hoe lang producten houdbaar zijn wanneer ze ongeopend zijn. In de andere tabel staat hoe lang producten houdbaar zijn na het openen.

Ongeopend
Producten
Aantal dagen bewaren Vleeswaren, gerookte vis en zachte kaas
Een week Brood, cake, gebak, yoghurt, harde kaas, vruchtensap, eieren en verpakte groeten en fruit 
Maanden Droge koek, ontbijtgranen, zoet broodbeleg, zoutjes, noten, sauzen, margarine, snoep en gesteriliseerde melkproducten 
JaarBloem, droge pasta, granen, rijst, koffie, thee, water, frisdrank, potten, blikken, stroop, honing en diepvriesproducten zijn een jaar houdbaar
Onbeperkt Zout, azijn, suiker, kauwgom, wijn, sterk alcoholische dranken


Geopend
Producten
Zelfde dag Filet americain
1 dag Gemalen vlees zoals gehakt, hamburgers, tartaar  
Gesneden groenten
Voorgepakte aardappelschijfjes of krieltjes
Eiersalade, huzarensalade
Gebak met slagroom
2 dagen Vis
Rundvlees, varkensvlees en kip
Fricandeau of rosbief
Sla, andijvie, spinazie en andere bladgroenten
Restjes vlees, vis of groenten uit blik of pot
Kant-en-klaarmaaltijden, restjes warme maaltijden en soep
3 dagen Melk, chocolademelk, vla en slagroom
Geraspte kaas en plakken kaas
Appelgebak en vlaai (zonder slagroom)
Vruchtensap
Sperziebonen, wortelen en broccoli
4 dagen Karnemelk, kwark en (drink)yoghurt
Ham, kipfilet, leverkaas en boterhamworst
Zachte kaas zoals brie en camembert
7 dagen Cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees
Zachte kaas zoals jonge kaas, jong belegen of smeerkaas
Restjes vruchten uit blik of pot
Witlof en bloemkool
2 weken Belegen of oude kaas
4 weken Margarine en halvarine
3 maanden Mayonaise, frietsaus, cocktailsaus, knoflooksaus
9 maanden

Tomatenketchup, curry, barbecuesaus

Is een blik geopend, bewaar de inhoud dan in een ander bakje in de koelkast. Blik kan gaan roesten.


Producten bewaren

Het verschilt per product of deze in de koelkast of buiten de koelkast bewaard moet worden. Wij hebben hieronder een overzicht voor je gemaakt. Bekijk ook de bewaarwijzer van het Voedingscentrum

Wel in de koelkast
Niet in de koelkast
Zelfde dag Aardappelen
ChampignonsTomaat
Bladgroenten zoals sla en andijvie Komkommer
Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruitenAubergine
Prei en bleekselderij Paprika
Voorgesneden groentenCourgette
Frambozen, aardbeien, besjes Wintergroenten zoals winterpeen of knolselderij
Voorgesneden fruit Ui
Druiven Banaan
Appels Citroen
Eieren
Mandarijn
Tip: bewaar aardappelen niet bij de uien. De uien nemen vocht op uit de aardappel, waardoor ze beide eerder gaan rotten. En de aubergine, komkommer en paprika leg je niet op de fruitschaal en ook niet bij de tomaten.


De plek in de koelkast

De ideale koelkasttemperatuur is 4 graden. Hoe hoger in de koelkast, hoe warmer het is. Ook de deur is warmer, omdat deze vaak open en dicht gaat. Bewaar eten wat snel bederft zoals vlees en vis op de onderste plank in de koelkast, waar het het koudst is. Probeer zoveel mogelijk deze indeling aan te houden.

De beste bewaarplek
Producten
Bovenste plank Broodsalades en groenten of fruit in een geopende pot
Plank daaronderFrisdrank, bier, kaas
Plank daaronderRestjes
Onderste plankVlees en vis
De la Groenten zoals bladgroenten, bos en waspeen, sperziebonen, broccoli, bloemkool, gesneden groenten, rauwkost, zacht fruit, appels en peren
Bovenin de deurBoter en eieren in de doos
Plank daaronder Sauzen
Plank daaronder Zuivel zoals melk, yoghurt, vla, slagroom en sappen

Slim boodschappen doen

Voorkom dat je teveel producten koopt door eerst de koelkast, vriezer en voorraadkast te checken. Ook het maken van een boodschappenlijstje kan hierbij helpen. In de supermarkt kun je ook handig omgaan met de TGT of THT datum. Kies dan ook zorgvuldig en ga voor een product dat aansluit bij jouw planning en waarbij speling qua tijd mogelijk is, mochten je plannen onverwachts wijzigen.

Leg gekoelde producten zoals vlees, vis of diepvriesproducten als laatste in je mandje. Maak gebruik van een koeltas in de zomer om de gekoelde producten ook onderweg goed te bewaren. Eenmaal thuis is het verstandig om meteen je boodschappen op te bergen en de gekoelde producten in de vriezer of koelkast te leggen.


Wist je dat?

Producten die je eenmaal hebt ingevroren, na het ontdooien niet nogmaals kunt invriezen? Dit komt doordat na twee keer invriezen en ontdooien de kans groot is dat bacteriën in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Heb je restjes over? Kijk dan of je ze kunt bereiden en later in de week kunt eten. Anders is het advies ze toch weg te gooien.


Lees ook:

Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Wil je een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips. Lees meer

Gemiddeld moeten we per dag tussen de 4 en 8 keer naar het toilet om te plassen. Daarbij kan de kleur en geur verschillen. Wat vertelt je urine bijvoorbeeld wanneer deze troebel, wit of juist rood is? Lees meer

We willen ons graag fit voelen, strak in ons vel zitten en blaken van energie. Maar onze geestelijke gezondheid is net zo belangrijk! Wat kun je zelf doen om mentaal fit te blijven? Lees meer

Geef een reactie op: Voeding bewaren, weet jij hoe het moet?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.