Het effect van cafeïne
Even op gang komen? Dat doen veel mensen met een kop koffie. En dat heeft alles te maken met een stofje in koffie: cafeïne.
Welk effect heeft cafeïne?
Cafeïne wordt binnen drie minuten al in het bloed opgenomen en heeft een licht oppeppend effect. Niet voor niks nemen heel veel mensen ’s ochtends een kop koffie om een beetje wakker te worden. Cafeïne heeft namelijk een licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Deze stimulerende werking zorgt voor een minder vermoeid gevoel en betere concentratie en prestatie.
Na ongeveer 2,5 uur is het effect van cafeïne het grootst en daarna wordt het weer langzaam door het lichaam afgebroken.
Vaak wordt gedacht dat het drinken van koffie een vochtafdrijvend effect heeft. Dit is echter niet waar. Je verliest namelijk niet meer vocht door het drinken van koffie. Wel stimuleert cafeïne de nieren waardoor het vocht het lichaam sneller verlaat.
De ene persoon voelt het effect van cafeïne beter dan de ander. Dit verschilt per persoon is vaak afhankelijk van leeftijd, gewicht en lengte.
Waar komt cafeïne vandaan?
Cafeïne is een witte en bittere stof die veel te vinden is in planten, zaden of vruchten. Midden-Amerika, de Cariben, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn gebieden waar cafeïne veel wordt verbouwd.
Cafeïne komt oorspronkelijk uit Ethiopië en wordt voornamelijk gemaakt van de koffieplanten Coffea Arabica en Coffea Robusta. Andere bronnen van cafeïne zijn cacaobladeren of de kolanoot.
Wist je dat...
Koffie meestal een mix is van twee koffiesoorten? Namelijk Coffea Arabica en Coffea Robusta. Het verschil tussen deze twee bonen zit in de smaak en het cafeïnegehalte. De robustabonen hebben een pittige smaak en bevatten soms 70% meer cafeïne dan de arabicabonen.
Sommige koffiemerken hebben een goud-, zilver- of roodmerk. Het verschil tussen deze merken is dat goudmerk vaak 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen en roodmerk uit 70% ariabicabonenen en 30% robustabonen.
Te veel cafeïne
Het is niet zo dat als je veel cafeïne neemt het ook meer effect heeft. Te veel cafeïne kan juist zorgen voor rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn of angstgevoelens. Wat te veel cafeïne is, is ook per persoon anders.
Hoeveel cafeïne mag ik per dag?
Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag in te nemen. Dit zijn ongeveer vier cafeïne bevattende producten.
Andere bronnen voor energie
Neem je cafeïne voor extra energie? Dan zijn er ook andere bronnen om je lekker energiek te voelen. Naast een gezonde voeding en beweging helpen bijvoorbeeld voedingsstoffen zoals het vitamine B-complex en vitamine C je ook aan extra energie.
Aanbevolen producten
Tags
EnergieLees ook
Lees ook
Lasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meerHoe zit het nou echt met je bloeddruk?
Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden?
Lees meer Lees meerZo wordt vroeg opstaan een eitje
Niet iedereen springt even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.
Lees meer Lees meer