Terug naar overzicht

Het effect van cafeïne

Het effect van cafeïne
Flinndal
13-3-2014
2 Reacties
het effect van cafeïne

Even op gang komen? Dat doen veel mensen met een kop koffie. En dat heeft alles te maken met een stofje in koffie: cafeïne.

Welk effect heeft cafeïne?

Cafeïne wordt binnen drie minuten al in het bloed opgenomen en heeft een licht oppeppend effect. Niet voor niks nemen heel veel mensen ’s ochtends een kop koffie om een beetje wakker te worden. Cafeïne heeft namelijk een licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Deze stimulerende werking zorgt voor een minder vermoeid gevoel en betere concentratie en prestatie.

Na ongeveer 2,5 uur is het effect van cafeïne het grootst en daarna wordt het weer langzaam door het lichaam afgebroken.

Vaak wordt gedacht dat het drinken van koffie een vochtafdrijvend effect heeft. Dit is echter niet waar. Je verliest namelijk niet meer vocht door het drinken van koffie. Wel stimuleert cafeïne de nieren waardoor het vocht het lichaam sneller verlaat.

De ene persoon voelt het effect van cafeïne beter dan de ander. Dit verschilt per persoon is vaak afhankelijk van leeftijd, gewicht en lengte.

Waar komt cafeïne vandaan?

Cafeïne is een witte en bittere stof die veel te vinden is in planten, zaden of vruchten. Midden-Amerika, de Cariben, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn gebieden waar cafeïne veel wordt verbouwd.

Cafeïne komt oorspronkelijk uit Ethiopië en wordt voornamelijk gemaakt van de koffieplanten Coffea Arabica en Coffea Robusta. Andere bronnen van cafeïne zijn cacaobladeren of de kolanoot.

Wist je dat...

Koffie meestal een mix is van twee koffiesoorten? Namelijk Coffea Arabica en Coffea Robusta. Het verschil tussen deze twee bonen zit in de smaak en het cafeïnegehalte. De robustabonen hebben een pittige smaak en bevatten soms 70% meer cafeïne dan de arabicabonen.

Sommige koffiemerken hebben een goud-, zilver- of roodmerk. Het verschil tussen deze merken is dat goudmerk vaak 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen en roodmerk uit 70% ariabicabonenen en 30% robustabonen.

Te veel cafeïne

Het is niet zo dat als je veel cafeïne neemt het ook meer effect heeft. Te veel cafeïne kan juist zorgen voor rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn of angstgevoelens. Wat te veel cafeïne is, is ook per persoon anders.

Hoeveel cafeïne mag ik per dag?

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag in te nemen. Dit zijn ongeveer vier cafeïne bevattende producten.

Andere bronnen voor energie

Neem je cafeïne voor extra energie? Dan zijn er ook andere bronnen om je lekker energiek te voelen. Naast een gezonde voeding en beweging helpen bijvoorbeeld voedingsstoffen zoals het vitamine B-complex en vitamine C je ook aan extra energie.

Aanbevolen producten

Multi
Multi
4,7 sterren
(117)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(173)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(96)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Voordeelpakket Energie
10% Korting
Voordeelpakket Energie
Vanaf € 36,36
Bekijk product
Multi Kauwtablet
Multi Kauwtablet
4,5 sterren
(42)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,7 sterren
(61)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Astapure® Astaxanthine Complex
Astapure® Astaxanthine Complex
4,3 sterren
(15)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
4,2 sterren
(33)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(25)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Tags

Energie

Lees ook

De overgang: wat je moet weten en tips

De overgang: wat je moet weten en tips

In deze blog bespreken we wat de overgang precies inhoudt, welke symptomen je kunt verwachten en geven we je tips om deze fase zo soepel mogelijk te doorlopen.

Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

Lees meer Lees meer
Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het effect van cafeïne"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van M. Babel, geplaatst op 2-4-2014
Goede morgen, ik ben 63 jaar en zit in de overgang. Na het drinken van koffie en/of thee heb ik veel last van opvliegers. Opvliegers heb ik al 15 jaar. Maar het ergste ervan is dat ik heel veel pijn in mijn benen heb zodra ik de opvliegers voel aankomen. S'nachts is het heel erg. Zodra ik wakker wordt heb ik meteen die pijnen, een branderig gevoel, in de benen. Ik word heel gek hiervan. De pijn duurt ongeveer één minuut maar wel hevig. Is er iets hieraan te doen?
Antwoord van Flinndal, gegeven op 2-4-2014
Wat vervelend dat u zoveel last heeft van opvliegers! Wist u dat wij Flinndal Vrouw & Overgang aanbieden? Dit is een product dat helpt bij overgangsverschijnselen. Wij adviseren u om met uw arts te overleggen op welke wijze u om kunt gaan met de pijn in uw benen. Wij mogen u hier niet over adviseren, omdat wij geen medische achtergrond hebben. Flinndal.
Reactie van l de jong, geplaatst op 2-4-2014
goedendag volgens de wetenschap van de mesologie komt er veel nikkel bij kijken tijdens het brandingsproces wat weer erg belastend is voor de darmen en nieren. Het word mij dus afgeraden om cafeïne te gebruiken . M vrg L de Jong
Antwoord van Flinndal, gegeven op 2-4-2014
Beste meneer/mevrouw L. de Jong, Dank u wel voor uw reactie. In ons blogbericht over cafeïne geven wij alleen informatie over de oorsprong en effecten van cafeïne, en op welke manier dit betrokken is bij hoe energiek u zich voelt. Het is heel attent dat u ons wijst op de inzichten vanuit de mesologie, wij waarderen input van lezers altijd! Met vriendelijke groet, Flinndal