Het effect van cafeïne

het effect van cafeïne

Veel mensen starten hun dag met een kop koffie om op gang te komen. Dat heeft alles te maken met de cafeïne, een stof in koffie, die je overigens ook vindt in thee, frisdrank en energiedranken.

Welk effect heeft cafeïne
Cafeïne wordt binnen drie minuten al in het bloed opgenomen en heeft een licht oppeppend effect.
Niet voor niks nemen heel veel mensen ’s ochtends een kop koffie om een beetje wakker te worden. Cafeïne heeft namelijk een licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Deze stimulerende werking zorgt voor een minder vermoeid gevoel en betere concentratie en prestatie.
Na ongeveer 2,5 uur is het effect van cafeïne het grootst en wordt dan weer langzaam door het lichaam afgebroken.

Vaak wordt gedacht dat het drinken van koffie een vochtafdrijvend effect heeft. Dit is echter niet waar. Je verliest namelijk niet meer vocht door het drinken van koffie. Wel stimuleert cafeïne de nieren waardoor het vocht het lichaam sneller verlaat. 
De ene persoon voelt het effect van cafeïne beter dan de ander, dit verschilt per persoon is vaak afhankelijk van leeftijd, gewicht en lengte.

Waar komt cafeïne vandaan?
Cafeïne is oorspronkelijk een witte en bittere stof die veel te vinden is in planten, zaden of vruchten. Midden-Amerika, de Cariben, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika zijn gebieden waar cafeïne veel wordt verbouwd.
Cafeïne komt oorspronkelijk uit Ethiopië en wordt voornamelijk gemaakt van de koffieplanten Coffea Arabica en Coffea Robusta. Andere bronnen van cafeïne zijn cacaobladeren of de kolanoot.

Wist je dat
Koffie is meestal een mix is van de twee koffiesoorten? Namelijk Coffea Arabica en Coffea Robusta. Het verschil tussen deze twee bonen zit in de smaak en het cafeïne gehalte. De robustabonen hebben een pittige smaak en bevatten soms 70% meer cafeïne dan de arabicabonen.

Sommige merken hebben ook een goud-, zilver- of roodmerk. Het verschil tussen deze merken is dat goudmerk vaak 100% uit arabicaonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen en roodmerk uit 70% ariabicabonenen en 30% robustabonen.

Te veel cafeïne
Het is niet zo dat als je veel cafeïne neemt het ook meer effect heeft. Te veel cafeïne kan juist zorgen voor rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn of angstgevoelens. Wat te veel cafeïne is,  is ook per persoon anders.

Hoeveel cafeïne per dag
Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag in te nemen. Dit zijn ongeveer vier cafeïne bevattende producten. 

Neem je cafeïne voor extra energie? Dan zijn er ook andere bronnen om je lekker energiek te voelen. Naast een gezonde voeding en beweging helpen bijvoorbeeld voedingsstoffen zoals het vitamine B-complex en vitamine C je ook aan extra energie.


Lees ook:

Flinndal Q10 Forte heeft een nieuwe samenstelling. Nu met extra vitamine B2 en 100% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Lees meer

Voel je je moe en lusteloos. Dit kunnen tekenen van voorjaarsmoeheid zijn maar met deze handige tips kun je vermoeidheid gemakkelijk voorkomen. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Geef een reactie op: Het effect van cafeïne

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

02 april 2014 door: M. Babel
Goede morgen, ik ben 63 jaar en zit in de overgang. Na het drinken van koffie en/of thee heb ik veel last van opvliegers. Opvliegers heb ik al 15 jaar. Maar het ergste ervan is dat ik heel veel pijn in mijn benen heb zodra ik de opvliegers voel aankomen. S'nachts is het heel erg. Zodra ik wakker wordt heb ik meteen die pijnen, een branderig gevoel, in de benen. Ik word heel gek hiervan. De pijn duurt ongeveer één minuut maar wel hevig. Is er iets hieraan te doen?
02 april 2014 door: l de jong
goedendag volgens de wetenschap van de mesologie komt er veel nikkel bij kijken tijdens het brandingsproces wat weer erg belastend is voor de darmen en nieren. Het word mij dus afgeraden om cafeïne te gebruiken . M vrg L de Jong

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.