Word je dik van avocado?

Word je dik van avocado?

Flinndal
11-1-2018
2 Reacties

Minder vlees

De avocado is al enige tijd een populaire vrucht. Lekker op brood, als dip, in een salade of zelfs om een koud soepje van te maken. Bij ons op kantoor wordt dan ook geregeld een avocado gegeten tijdens de lunch, maar de vraag die ons en meer mensen bezighoudt is of het eten van avocado je dik maakt. Wij geven in dit blog antwoord op deze vraag.


Wat is een avocado?

De avocado is een groene vrucht die groeit aan een boom en een romige en zachte textuur heeft. De vrucht rijpt niet aan de boom zelf, maar pas nadat hij is geplukt. Dit verklaart ook waarom je in de winkel vaak avocado’s ziet liggen die nog moet rijpen. Een rijpe avocado herken je aan de donkere kleur van de schil en als je er zachtjes in drukt, voel je dat hij zacht is. Een avocado is erg gevoelig, zo kan het ook zomaar zijn dat je een te overrijpe avocado koopt die bruin is van binnen. Dit kan je van buiten helaas niet zien, maar hoort wel bij de natuur van deze vrucht. Om dit te voorkomen zou je een niet rijpe avocado kunnen kopen en deze pas eten als je merkt dat deze begint te rijpen. Of in de winkel niet te kiezen voor de hele zachte avocado’s, maar de avocado’s die je een beetje kunt indrukken. Maar zoals gezegd helemaal voorkomen is lastig, omdat je niet door de schil heen kunt kijken.

Er bestaan verschillende avocadorassen, maar de bekendste is de Hass. Dit zijn de kleine peervormige avocado’s met een ruwe en bobbelige schil. Dit is ook het ras dat wij in Nederland het meeste eten. De boom van deze vrucht, die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, produceert het hele jaar vruchten en is goed voor 80% van alle gecultiveerde avocado’s wereldwijd.


Is een avocado een dikmaker?

Van de avocado wordt gezegd dat het relatief veel vet en energie bevat. Een avocado bevat gemiddeld 35 gram vet. Dit is inderdaad veel, maar van deze 35 gram is maar een klein deel verzadigd vet (4 gram). Bovendien kan ons lichaam ook verzadigde vetten gebruiken als brandstof. Avocado’s bevatten gezonde omega 3 vetzuren die je ook vindt in vis, noten en zaden. Deze onverzadigde vetten zijn essentieel en kan het lichaam slechts deels zelf aanmaken. Ze helpen onder andere het hart en bloedvaten in goede te houden.

Als je te veel vet eet, zal het lichaam dit niet direct kunnen gebruiken als brandstof. Deze overtollige energie wordt dan opgeslagen als lichaamsvet, je lichaam bouwt een reserve op. In de huidige maatschappij is er voldoende voedsel aanwezig, waardoor deze reserve eigenlijk nooit wordt aangesproken. Om het overtollige vet dan kwijt te raken zal je moeten afvallen. Dit is dan ook de reden waarom het eten van teveel vet, ook van onverzadigd vet, wordt afgeraden.

Het vet uit de avocado heeft je lichaam nodig. Ook levert de avocado daarnaast veel andere gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B6, B11, C, E en de mineralen magnesium en kalium. Verder bevat het veel voedingsvezels, gemiddeld 7 gram per avocado, waardoor het een verzadigd gevoel geeft.

Een avocado past dus in een gezond voedingspatroon. Zolang jouw totale voedingspatroon gezond en gevarieerd is, hoef je de avocado niet te zien als dikmaker. Zoals bij alles geldt, variatie is belangrijk. Eet daarom niet elke dag een avocado. Andere bronnen van onverzadigd vet zijn bijvoorbeeld vette vis zoals zalm of haring en een handje ongezouten noten.


Hoe maak je avocado klaar?

Een avocado kun je eten door deze met schil in de lengte door midden te snijden. In het midden van de avocado zit een pit welke overigens ook veel goede voedingsstoffen bevat, maar deze wordt over het algemeen niet gegeten. Haal de pit met een lepel uit de avocado. Nu kun je de avocado in de schil alvast wat insnijden in blokjes en vervolgens met een lepel uit de schil lepelen. Je kunt natuurlijk ook eerst de avocado uit de schil halen met een lepel en dan op een snijplank in plakjes of blokjes snijden.


Klik hier voor een recept van een wrap met romige avocadozalm.


Wist je dat?

In Amsterdam het eerste restaurant is geopend waar het volledig om de avocado draait? The Avocado Show vind je in de buurt De Pijp en is echt een aanrader voor avocadoliefhebbers.


Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

4 x warme wintersoep

Met dit koude weer kun je iedereen wel blij maken met een kopje warme soep. En wat is er lekkerder dan een pan zelfgemaakte soep? Wij helpen je op weg met recepten van 4 simpele en lekkere wintersoepen.

Lees meer > Lees meer >

De voordelen van minder vlees eten

Het is een actueel topic; het wel of niet eten van vlees. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) roept op dat we minder vlees en andere dierlijke producten zoals melk en kaas moeten gaan eten.

Lees meer > Lees meer >

Voeding bewaren, weet jij hoe het moet?

Koop jij bewust je boodschappen en bewaar jij voedingsmiddelen op de juiste manier? Wij geven je een korte cursus bewust omgaan met voeding.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Word je dik van avocado?
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}