4x recept voor een gezonde dressing


Dressing

Een dressing in een salade, bij groenten of op een wrap geeft een gerecht vaak net iets meer smaak. Waarom zou je nog kiezen voor dressings uit een potje of zakje als je zelf een dressing geheel naar jouw smaak kan maken? Hieronder vind je 4 eenvoudige recepten die iedereen kan maken.


Citroen met honing, knoflook en tijm

Citroen als basis in een dressing doet het altijd goed. Hieronder vind je daarom twee recepten met citroen als basis. Lekker in een salade, om groenten in te dippen of om als marinade te gebruiken voor vlees of vis.

Ingrediënten
  • Een potje met een goed afsluitende deksel zoals een weckpotje
  • 1 citroen
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel honing
  • Tijm
  • 1 tot 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • Snufje zout en peper
Bereiding:

Snijd de uiteinden van 1 citroen af. Snijd de citroen in dunne plakjes en verwijder de zaadjes. Snijd de dunne plakjes weer in kleine stukjes (zo klein als jij fijn vindt). Doe de stukjes citroen in het potje. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe (behalve de olie) en schud goed. Voeg nu de olijfolie toe en schudt alles nogmaals goed door elkaar. Proef de dressing en bepaal zelf of er nog iets meer kruiden, citroen of olie aan toegevoegd moet worden. Wanneer je de dressing even laat staan, zal je merken dat de kruiden beter intrekken en de smaak sterker wordt.


Citroen met dille, peterselie en knoflook

Ingrediënten
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel dille
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 tot 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • Snufje zout en peper
Bereiding:

Doe de knoflook samen met het sap van 1 citroen in een kom. Doe vervolgens heel langzaam en beetje bij beetje de olie erbij, terwijl je krachtig klopt met een garde. Wacht steeds tot de olie is opgenomen voordat je nieuwe olie toevoegt. Je zult zien dat de dressing dikker wordt. Voeg vervolgens de kruiden en zout en peper toe en klop dit door de dressing. Laat 30 minuten staan voordat je het gebruikt.


Dressing met rode wijn en balsamico

Ingrediënten
  • 40 ml rode wijn
  • 40 ml balsamico azijn
  • 3 theelepels mosterd (dijon)
  • ½ theelepel drago
  • ½ basilicum
  • ½ theelepel oregano
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel knolfookpoeder
  • 160 ml olijfolie extra vierge
  • Snufje zout en peper
Bereiding:

Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een kom en mix het goed door elkaar. Voeg vervolgens de olie langzaam toe en blijf goed kloppen met en garde zodat de dressing 1 geheel wordt.


Dressing met Griekse yoghurt en kruiden

Ingrediënten
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 50 ml melk
  • 1 theelepel peterselie
  • ½ theelepel dille
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel uienpoeder
  • Klein beetje tijm
  • Snufje zout en peper
Bereiding:

Doe de yoghurt en melk in een kom. Klopt dit met een garde totdat het goed gemengd is. Voeg de peterselie toe en vervolgens de andere kruiden en klop alles door elkaar. Zet het geheel voor een uur (of langer) in de koelkast zodat de kruiden goed in kunnen trekken en de dressing een goede smaak krijgt. Haal de dressing uit de koelkast en klop alles nogmaals goed door voor serveren.


Varieer met ingrediënten

Het leuke van een dressing is dat je de kruiden kunt toevoegen die jij lekker vindt. Zo kun je de variant met Griekse yoghurt ook maken met bijvoorbeeld kerriepoeder, paprikapoeder en chilipoeder. Of kun je bij de dressing met citroen in plaats van tijm, rozemarijn gebruiken.

Een dressing kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast. Als het wat indikt, laat het dan een paar minuten buiten de koelkast staan en roer het geheel even goed door elkaar.



Lees ook:

Met slechts een paar ingrediënten heb jij in een handomdraai een gezonde én lekkere dip voor op brood. In dit blog vind je alvast drie gezonde smeersels om mee te beginnen. Lees meer

Met mooi weer ga je er vaak op uit. Even fietsen, wandelen of naar het strand. Een lekkere, gezonde sandwich mag dan niet ontbreken. Lees meer

Wie is er nu niet dol op sausjes? Heerlijk bij groenten, brood, vlees, vis en zelfs bij toetjes. Het is niet heel moeilijk om een gezond sausje te maken dat nóg lekkerder is. Hieronder vind je drie recepten Lees meer

Geef een reactie op: 4x recept voor een gezonde dressing

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

19 september 2016 door: A. Schouten
ik vind het de moeite waard om het uit te proberen en ga er mee aan de slag
07 september 2016 door: Tjm Heisterkamp
Fantastische dressings. Ben er blij mee!

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.