Terug naar overzicht

Is honing goed voor de weerstand?

Is honing goed voor de weerstand?
Flinndal
18-4-2016
3 Reacties
Is honing goed voor de weerstand?

Honing is lekker bij geitenkaas, in een kop thee, een glas warme melk of zelfs in een smoothie. Dit gouden goedje is niet alleen lekker vanwege de zoete smaak, maar is ook een goede suikervervanger. Bovendien wordt gezegd dat honing goed is voor de weerstand. Is dit waar?

Hoe wordt honing gemaakt?

Allereerst is het goed om het geheugen even op te frissen, want hoe wordt honing ook alweer gemaakt? Honing wordt door bijen gemaakt. Ze vliegen van bloem naar bloem en halen de zoete bestanddelen (nectar) uit de bloem. Deze nectar vermengen ze met lichaamseigen enzymen en laten dit vervolgens in de honingraten rijpen tot honing.

Bijen gebruiken de honing zelf als voeding. Imkers gebruiken het overschot aan honing voor de verkoop. Helaas zorgen onder andere bestrijdingsmiddelen ervoor dat de bijenpopulatie sterk is gedaald. Kies daarom voor onbewerkte en rauwe honing die bij voorkeur rechtstreeks van de boer of de imker komt. Je herkent goede kwaliteit honing onder andere doordat het niet vloeibaar is.


Honing als goede suikervervanger

Honing bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Daarnaast bestaat honing voor een groot deel uit fructose. Consumptie van fructose leidt tot een lagere stijging van de bloedsuikerspiegel in vergelijking met producten die veel sucrose of glucose bevatten.

In andere woorden, bij de consumptie van honing blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans in vergelijking tot bijvoorbeeld normale suiker. Doordat de bloedsuikerspiegel in balans blijft, heb je minder kans op het gevoel van een afterdinner dip. Kies wel voor een kwaliteitshoning, omdat vloeibare honing soms toch sucrose en glucose bevatten.


Honing voor de weerstand

Van honing wordt vaak beweerd dat het goed is voor de weerstand. Dit omdat honing antioxidanten bevat die zorgen voor een sterk immuunsysteem. Ook zouden de enzymen die bijen toevoegen aan de honing een bacterie- en schimmelremmende werking hebben. Helaas is hier nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Uiteraard is het wel lekker om een theelepeltje honing aan thee of een glas melk toe te voegen, ook wanneer je weerstand wat lager is. Bij keelpijn kan de zachte structuur van de honing verlichting bieden.


Geniet met mate

Wij adviseren om honing met mate te eten. Door onder andere de (goede) suikers in honing levert 100 gram 320 calorieën. Een half theelepeltje is vaak al voldoende om thee of een smoothie op smaak te brengen. Ook in een salade of op brood heb je niet veel honing nodig om het gerecht op smaak te brengen. Verder is het belangrijk om te weten dat honing niet geschikt is voor kinderen jonger dan 1 jaar.


Aanbevolen producten

Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(30)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(59)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(152)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(173)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(40)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(21)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 7,95
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Is honing goed voor de weerstand?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Dorien Hoftijzer, geplaatst op 9-11-2020
Het is beter de melk of thee af te laten koelen tot 40 graden voor er honing in te doen. Te heet dan gaan er veel goede stoffen verloren. Hartelijke groet van een imker.
Reactie van maria schrik, geplaatst op 24-3-2019
Wat een mooi/triest verhaal.
Reactie van Egbert Kruize, geplaatst op 5-5-2016
Honing is prima, honing is zeeeer prima voor de gezondheid. Wij hebben vele jaren Bijen gehad aar helaas door de landbouw gif zijn ze bij bosjes gestorven. Vaak kwamen ze nog tot bij de kas en stierven buiten op de landingsplankje. Vele soorten honing hadden wij en al heel vroeg in het jaar, week na week veranderde de smaak omdat er steeds andere bloemen gingen bloeien. Maar o de Acacia honing was zo lekker maar ook de Lindebloesem honig je at het potje er zo wat bij op. Boven alles was er soms een bijen steek en die was en is zeer goed tegen de reuma (hebt u ooit een imker met reuma gezien?) Ik haalde de raten uit de kast en droeg geen enkele beschermde kleding, wanneer de bij niet bekneld raakt zal hij het liefst niet steken. Met ontblote boven borst en buik, ze liepen gewoon over mij heen en heel rustig haalde ik de raten er uit en deed er de nieuwe weer in zonder dat ze opgewonden werden, ze staken niet. Dit kun je alleen maar doen als je niet allergisch bent voor hun gif. Ik mis ze erg, wij missen ze erg die heerlijke drukke werksters. We hadden toen meer en betere vruchten aan de bomen. Ik hoop nog ooit weer bijen te krijgen dat is mijn wens nu ik al wat ouder ben om nog eenmaal naast hun te zitten en ze zien aan en af vliegen. Bijen zijn een Gods geschenk!!!