Terug naar overzicht

Zo gezond zijn groenten en fruit in de zomer

Zo gezond zijn groenten en fruit in de zomer
Pauline
23-6-2023
0 Reacties
eten met aandacht

Fris en kleurrijk hoort bij de zomer. Het is een seizoen waarin de natuur ons een breed scala aan verse en sappige producten biedt. Daarom eten we in de zomer vaak volop maaltijdsalades, fruit en rauwkost. In deze blog vertellen we je de voordelen van zomerse groenten en fruit en lichten we enkele toppers uit, want er is nog zoveel meer dan komkommers en sla!

Tijd voor frisse salades

Het is heerlijk om zomers frisse salades te eten. Je krijgt er meteen ook zo’n gezond gevoel van. En dat klopt natuurlijk, veel groenten en fruit eten is echt een gezonde gewoonte! Daarbij is het belangrijk om volop te variëren, in verschillende soorten en kleuren. Zo krijg je zoveel mogelijk verschillende vitamines, mineralen en bioactieve stoffen binnen. In groenten en fruit vind je bijvoorbeeld de antioxidanten: bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine.

Voordelen van groenten en fruit in de zomer

  1. Bron van hydratatie: veel groenten en fruit bestaan voor een groot deel uit water. Dit helpt ons, naast water drinken, om goed gehydrateerd te blijven gedurende de warmste maanden. Komkommers, watermeloenen, tomaten en bessen zijn slechts enkele voorbeelden van vochtrijke voedingsmiddelen die ons helpen om onze waterbalans op peil te houden.
  2. Rijk aan vitaminen en mineralen: groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van essentiële vitamines en mineralen. Ze bevatten vaak veel vitamine C, wat ons immuunsysteem versterkt en ons beschermt tegen ziekten. Daarnaast bevatten ze vitamine A, dat goed is voor de ogen en verschillende B-vitaminen die essentieel zijn voor een gezonde stofwisseling. Tot slot zijn ook mineralen overvloedig aanwezig. Denk aan kalium, magnesium en calcium.
  3. Bescherming door antioxidanten: zomerfruit, zoals diverse bessen en kersen zitten boordevol antioxidanten, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in ons lichaam. Deze antioxidanten helpen ons immuunsysteem te versterken.
  4. Vezelrijk: groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van voedingsvezels, die een belangrijke rol spelen in een gezonde spijsvertering. Ze helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang.
  5. Laag in calorieën: groenten en fruit zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, maar bevatten over het algemeen weinig calorieën. Dit maakt ze tot een gezonde keuze voor snacks en maaltijden tijdens de zomer.

Kies voor variatie!

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit in de zomer, is het belangrijk om te variëren in je keuzes. Kies voor een breed scala aan kleuren, omdat verschillende kleuren vaak wijzen op verschillende voedingsstoffen. Probeer bijvoorbeeld bladgroenten zoals spinazie en andijvie, felgekleurde bessen, sappige perziken en tomaten.

Zomerse toppers van Hollandse bodem

  • Bessen: in de zomer vind je in Nederland volop bessen! Denk aan aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en vezels. Ze zijn ook laag in calorieën en bevatten weinig suiker. Bessen zijn geweldig voor het bevorderen van een gezonde huid, het verbeteren van de hersenfunctie en het ondersteunen van het immuunsysteem.
  • Tomaten: tomaten zijn een belangrijke bron van lycopeen, een krachtige antioxidant, die ook zorgt voor de mooie rode kleur. Tomaten zijn rijk aan vitamine C en bevatten veel vezels. Ze kunnen vers gegeten worden in salades of worden gebruikt om sauzen, soepen en sappen te maken.
  • Spinazie: spinazie is een bladgroente die veel voedingsstoffen bevat, waaronder vitamine K, vitamine A, ijzer en calcium. Het is ook een goede bron van antioxidanten en vezels. Spinazie kan rauw gegeten worden in salades of kort gekookt worden in verschillende gerechten.
  • Paksoi: als je eenmaal deze groente hebt ontdekt, zul je die beslist vaker kopen. Paksoi komt van oorsprong uit Azië, maar wordt tegenwoordig ook volop in Nederland geteeld. Het laat zich uitstekend combineren met gerechten uit de oosterse keuken: heerlijk in de wok met rode peper, knoflook en wat sojasaus, of door de bami. Paksoi bevat de antioxidant bètacaroteen en vitamine K.
  • Rode biet: deze aardse groente heeft misschien een beetje ouderwets imago. Maar de lichtzoete smaak komt juist het best tot zijn recht in “nieuwe” bereidingswijzen zoals roosteren in de oven of verwerkt in een salade met linzen. Koop je eigenlijk altijd voorgekookte bietjes? Probeer het dan zeker eens uit om bieten zelf te bereiden, bijvoorbeeld op de barbecue. Bieten bevatten onder andere kalium en zeaxanthine, een antioxidant.

Extra aanvulling

Als extra aanvulling op al die groenten en fruit kun je je immuunsysteem en algehele gezondheid ondersteunen met supplementen. Ontdek aan de hand van een aantal simpele vragen jouw persoonlijke vitaminebehoefte!

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(21)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(30)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(116)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(152)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Voordeelpakket Antioxidanten
10% Korting
Voordeelpakket Antioxidanten
Vanaf € 51,66
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(170)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Zo gezond zijn groenten en fruit in de zomer"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties