Zo gezond zijn groenten en fruit in de zomer
Fris en kleurrijk hoort bij de zomer. Het is een seizoen waarin de natuur ons een breed scala aan verse en sappige producten biedt. Daarom eten we in de zomer vaak volop maaltijdsalades, fruit en rauwkost. In deze blog vertellen we je de voordelen van zomerse groenten en fruit en lichten we enkele toppers uit, want er is nog zoveel meer dan komkommers en sla!
Tijd voor frisse salades
Het is heerlijk om zomers frisse salades te eten. Je krijgt er meteen ook zo’n gezond gevoel van. En dat klopt natuurlijk, veel groenten en fruit eten is echt een gezonde gewoonte! Daarbij is het belangrijk om volop te variëren, in verschillende soorten en kleuren. Zo krijg je zoveel mogelijk verschillende vitamines, mineralen en bioactieve stoffen binnen. In groenten en fruit vind je bijvoorbeeld de antioxidanten: bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine.
Voordelen van groenten en fruit in de zomer
- Bron van hydratatie: veel groenten en fruit bestaan voor een groot deel uit water. Dit helpt ons, naast water drinken, om goed gehydrateerd te blijven gedurende de warmste maanden. Komkommers, watermeloenen, tomaten en bessen zijn slechts enkele voorbeelden van vochtrijke voedingsmiddelen die ons helpen om onze waterbalans op peil te houden.
- Rijk aan vitaminen en mineralen: groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van essentiële vitamines en mineralen. Ze bevatten vaak veel vitamine C, wat ons immuunsysteem versterkt en ons beschermt tegen ziekten. Daarnaast bevatten ze vitamine A, dat goed is voor de ogen en verschillende B-vitaminen die essentieel zijn voor een gezonde stofwisseling. Tot slot zijn ook mineralen overvloedig aanwezig. Denk aan kalium, magnesium en calcium.
- Bescherming door antioxidanten: zomerfruit, zoals diverse bessen en kersen zitten boordevol antioxidanten, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in ons lichaam. Deze antioxidanten helpen ons immuunsysteem te versterken.
- Vezelrijk: groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van voedingsvezels, die een belangrijke rol spelen in een gezonde spijsvertering. Ze helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang.
- Laag in calorieën: groenten en fruit zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, maar bevatten over het algemeen weinig calorieën. Dit maakt ze tot een gezonde keuze voor snacks en maaltijden tijdens de zomer.
Kies voor variatie!
Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit in de zomer, is het belangrijk om te variëren in je keuzes. Kies voor een breed scala aan kleuren, omdat verschillende kleuren vaak wijzen op verschillende voedingsstoffen. Probeer bijvoorbeeld bladgroenten zoals spinazie en andijvie, felgekleurde bessen, sappige perziken en tomaten.
Zomerse toppers van Hollandse bodem
- Bessen: in de zomer vind je in Nederland volop bessen! Denk aan aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en vezels. Ze zijn ook laag in calorieën en bevatten weinig suiker. Bessen zijn geweldig voor het bevorderen van een gezonde huid, het verbeteren van de hersenfunctie en het ondersteunen van het immuunsysteem.
- Tomaten: tomaten zijn een belangrijke bron van lycopeen, een krachtige antioxidant, die ook zorgt voor de mooie rode kleur. Tomaten zijn rijk aan vitamine C en bevatten veel vezels. Ze kunnen vers gegeten worden in salades of worden gebruikt om sauzen, soepen en sappen te maken.
- Spinazie: spinazie is een bladgroente die veel voedingsstoffen bevat, waaronder vitamine K, vitamine A, ijzer en calcium. Het is ook een goede bron van antioxidanten en vezels. Spinazie kan rauw gegeten worden in salades of kort gekookt worden in verschillende gerechten.
- Paksoi: als je eenmaal deze groente hebt ontdekt, zul je die beslist vaker kopen. Paksoi komt van oorsprong uit Azië, maar wordt tegenwoordig ook volop in Nederland geteeld. Het laat zich uitstekend combineren met gerechten uit de oosterse keuken: heerlijk in de wok met rode peper, knoflook en wat sojasaus, of door de bami. Paksoi bevat de antioxidant bètacaroteen en vitamine K.
- Rode biet: deze aardse groente heeft misschien een beetje ouderwets imago. Maar de lichtzoete smaak komt juist het best tot zijn recht in “nieuwe” bereidingswijzen zoals roosteren in de oven of verwerkt in een salade met linzen. Koop je eigenlijk altijd voorgekookte bietjes? Probeer het dan zeker eens uit om bieten zelf te bereiden, bijvoorbeeld op de barbecue. Bieten bevatten onder andere kalium en zeaxanthine, een antioxidant.
Extra aanvulling
Als extra aanvulling op al die groenten en fruit kun je je immuunsysteem en algehele gezondheid ondersteunen met supplementen. Ontdek aan de hand van een aantal simpele vragen jouw persoonlijke vitaminebehoefte!Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meerPEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meerBoerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meer