Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?

Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?

Brood, het is al jaren populair in Nederland en het verliest – ondanks de groeiende keuze aan levensmiddelen – niets aan populariteit. Gemiddeld eten we per persoon 60 kilogram brood per jaar en dit is al 15 jaar onveranderd. Maar wat weten we eigenlijk van brood? Dat het van meel gemaakt wordt en al door de Egyptenaren werd gegeten zal geen verrassing zijn, welk brood het gezondst is en waarom wellicht wel.

tarwekorrel_6e80d0d8.jpgVolkorenbrood

Het belangrijkste bestanddeel van volkorenbrood is volkorenmeel, dit is meel gemaakt van de hele graankorrel. Vandaar de naam ‘volkoren’. Bij bruinbrood of tarwebrood worden de kiemen en de zemelen voor een deel uit het volkorenmeel gezeefd zodat er meel overblijft. Bij witbrood is de basisgrondstof bloem. Dit is het meel waarbij alle kiemen en zemelen eruit zijn gezeefd. Zonde, want de meeste mineralen, vitaminen en vezelen zitten nu juist in deze buitenste laag van de tarwekorrel.

De meest verantwoorde keuze op basis van wit, bruin en volkoren is dus volkorenbrood. In principe zitten er in alle drie varianten dezelfde voedingsstoffen, alleen is dit voor volkorenbrood meer doordat er geen kiemen en zemelen uit het meel worden gezeefd en dus volkorenmeel wordt gebruikt.

Meergranenbrood

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt meergranenbrood gemaakt van meerdere graansoorten. De meest gebruikelijke zijn gerst, tarwe, maïs, haver en rogge. Het aantal vezels, vitaminen en mineralen in meergranenbrood hangt af van de samenstelling van de granen. Naast deze samenstelling is er nog een eigenschap die de voedingswaarde bepaalt. Zo kan meergranenbrood gemaakt worden van bloem (witbrood basis), meel (bruinbrood basis) of volkorenmeel (volkorenbrood basis). Om deze reden kan meergranenbrood dezelfde voedingswaarde hebben als een witbrood ondanks dat meergranenbrood zo bruin is. De kleur blijkt dus geen houvast te beiden voor het aantal vezels.

Donker is niet beter

Zowel de naam als het donkere uiterlijk van meergranenbrood wekt de suggestie dat het gezonder is dan normaal, lichtbruin volkorenbrood. De donkere kleur van meergranenbrood wordt echter niet op natuurlijke manier verkregen, maar ontstaat door er een kleurtje aan toe te voegen. Dit gebeurt veelal met gebrand mout of een andere donkere kleurstof waarvan een kleine concentratie aan het (volkoren)meel wordt toegevoegd. Het onderstaande filmpje van de keuringsdienst van waarde maakt dit duidelijk.

Conclusie

Omdat vezels de spijsvertering stimuleren en bijdragen aan een goede stoelgang is het belangrijk te weten in welk brood de meeste vezels zitten. Als je zeker wil zijn dat je vezelrijk brood eet kun je het beste volkorenbrood kopen. Toch liever meergranen? Let er dan op of het meergranenbrood wel is gemaakt op basis van volkorenmeel.

Laat je niet misleiden door de kleur of naam van het brood, maar neem de ingrediënten als leidraad!

brood_63e88045.jpg


Lees ook:

Witbrood of bruinbrood, wat is beter? Is bruinbrood altijd gezonder en wat zijn de verschillen? Lees het hier. Lees meer

Bananenbrood is heel gemakkelijk om zelf te maken en is suikervrij, lactosevrij en glutenvrij! Een lekker recept voor iedereen die een keer iets anders dan brood wil eten. Lees meer

Met mooi weer ga je er vaak op uit. Even fietsen, wandelen of naar het strand. Een lekkere, gezonde sandwich mag dan niet ontbreken. Lees meer

Geef een reactie op: Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

15 maart 2016 door: Lijncor
Zelf ben ik dol op volkorenbrood, liefst zo grof mogelijk.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.