Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?

Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?
Flinndal
19-7-2012
2 Reacties

Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?

Brood, het is al jaren populair in Nederland en het verliest – ondanks de groeiende keuze aan levensmiddelen – niets aan populariteit. Gemiddeld eten we per persoon 60 kilogram brood per jaar en dit is al 15 jaar onveranderd. Maar wat weten we eigenlijk van brood? Dat het van meel gemaakt wordt en al door de Egyptenaren werd gegeten zal geen verrassing zijn, welk brood het gezondst is en waarom wellicht wel.


tarwekorrel_6e80d0d8.jpgVolkorenbrood

Het belangrijkste bestanddeel van volkorenbrood is volkorenmeel, dit is meel gemaakt van de hele graankorrel. Vandaar de naam ‘volkoren’. Bij bruinbrood of tarwebrood worden de kiemen en de zemelen voor een deel uit het volkorenmeel gezeefd zodat er meel overblijft. Bij witbrood is de basisgrondstof bloem. Dit is het meel waarbij alle kiemen en zemelen eruit zijn gezeefd. Zonde, want de meeste mineralen, vitaminen en vezelen zitten nu juist in deze buitenste laag van de tarwekorrel.

De meest verantwoorde keuze op basis van wit, bruin en volkoren is dus volkorenbrood. In volkorenbrood zitten de gezonde kiemen en zemelen gewoon in het meel en hierbij ook de meeste voedingsstoffen, vitaminen en voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten van een boterham, waardoor je minder snel weer trek krijgt in een snack. 


Meergranenbrood

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt meergranenbrood gemaakt van meerdere graansoorten. De meest gebruikelijke zijn gerst, tarwe, maïs, haver en rogge. Het aantal vezels, vitaminen en mineralen in meergranenbrood hangt af van de samenstelling van de granen. Naast deze samenstelling is er nog een eigenschap die de voedingswaarde bepaalt. Zo kan meergranenbrood gemaakt worden van bloem (witbrood basis), meel (bruinbrood basis) of volkorenmeel (volkorenbrood basis). Om deze reden kan meergranenbrood dezelfde voedingswaarde hebben als een witbrood ondanks dat meergranenbrood zo bruin is. De kleur blijkt dus geen houvast te beiden voor het aantal vezels.


Donker is niet beter

Zowel de naam als het donkere uiterlijk van meergranenbrood wekt de suggestie dat het gezonder is dan normaal, lichtbruin volkorenbrood. De donkere kleur van meergranenbrood wordt echter niet op natuurlijke manier verkregen, maar ontstaat door er een kleurtje aan toe te voegen. Dit gebeurt veelal met gebrand mout of een andere donkere kleurstof waarvan een kleine concentratie aan het (volkoren)meel wordt toegevoegd.


Conclusie

Omdat vezels de spijsvertering stimuleren en bijdragen aan een goede stoelgang is het belangrijk te weten in welk brood de meeste vezels zitten. Als je zeker wil zijn dat je vezelrijk brood eet kun je het beste volkorenbrood kopen. Toch liever meergranen? Let er dan op of het meergranenbrood wel is gemaakt op basis van volkorenmeel.

Laat je niet misleiden door de kleur of naam van het brood, maar neem de ingrediënten als leidraad!

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vitamine D: een must in de winter!

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is daarom extra belangrijk in de winter. Want dan moeten we de zon ontberen en maakt ons lichaam geen vitamine D aan. Waar zit het in en wie heeft extra nodig?

Lees meer Lees meer

Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?

Elke dag heb je twee stuks fruit nodig. Het is verleidelijk je dagelijkse portie fruit te persen of er een smoothie mee te maken. Het is makkelijk te consumeren en je kunt het meenemen voor onderweg. De fruitpolitie trekt hier toch even aan de bel.

Lees meer Lees meer

Recept: Hollandse bruine bonensoep

Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Volkoren of meergranen, wat is het beste brood?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van agj bos, geplaatst op 29-7-2017
volkoren.... zelf eet ik . bio zonnepit ik weet niet waar het graan weg komt.. UIT de VS van de MONSANTO velden ,((ROUNDUP))
Reactie van Lijncor, geplaatst op 15-3-2016
Zelf ben ik dol op volkorenbrood, liefst zo grof mogelijk.