Terug naar overzicht

Plantaardig eiwit kan cholesterol doen verlagen

Plantaardig eiwit kan cholesterol doen verlagen
Flinndal
13-3-2018
0 Reacties

Plantaardig eiwit cholesterol

Veel mensen krijgen te maken met een verhoogd cholesterolgehalte. Een bezoek aan de huisarts of diëtist kan je helpen om dit probleem aan te pakken. Nu blijkt uit een recent onderzoek dat de inname van plantaardige eiwitten het cholesterolgehalte kan verlagen. Wij hebben de belangrijkste resultaten van dit onderzoek voor je samengevat.


Vervang dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten

In een meta-analyse van in totaal 112 studies werd gekeken naar wat het effect is als er voor gedurende 3 weken de dierlijke eiwitten werden vervangen voor plantaardige eiwitten. Uit de resultaten blijkt dat het dagelijks vervangen van 1 tot 2 porties dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten ervoor zorgt dat het cholesterolgehalte met ongeveer 5% daalt. Hierbij gaat het voornamelijk om plantaardige eiwitten uit sojaproducten, noten en peulvruchten. Het onderzoek is gepubliceerd in ‘The Journal of American Heart Association’. De gezondheidsvoordelen zijn het grootst als plantaardige eiwitten worden gecombineerd met andere cholesterolverlagende voedingsmiddelen zoals omega 3 vetzuren of plantensterolen.


Voorgaande onderzoeken

Het was al bekend dat bepaalde individuele voedingsmiddelen of voedselgroepen een effect hebben op het verlagen van het cholesterolgehalte. Er is vervolgonderzoek nodig om het verlaagde cholesterolniveau nauwkeuriger te bepalen.


Cholesterol niet altijd slecht

Cholesterol wordt meestal gezien als een bedreiging voor de gezondheid en komt daarmee vaak onterecht in een kwaad daglicht te staan. Maar wist je dat je lichaam niet zonder cholesterol kan? Het is een bouwstof voor je cellen en hormonen, van belang voor de aanmaak van vitamine D en voor de functie van de celmembranen in het lichaam. Het wordt vooral door de lever aangemaakt en een klein deel krijgen we via voeding binnen, bijvoorbeeld uit lever, eieren en schelpdieren zoals oesters. Cholesterol is dus een heel nuttig stofje, maar als we teveel cholesterol aanmaken of binnenkrijgen uit voeding heeft dit een ongunstige invloed op de gezondheid. In deze situaties is een verlaging van het cholesterol nodig.

Je cholesterolwaarde wordt vastgesteld met behulp van een bloedonderzoek. Men kijkt vooral naar de verhouding tussen het totaal cholesterol en het gehalte HDL om vast te stellen of de cholesterolwaarden op een goed niveau zijn. Deze verhouding wordt gemeten door het totaal cholesterol te delen door het HDL. Hierbij is het belangrijk dat deze verhouding niet boven de 5 komt.


Producten van Flinndal voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte

Flinndal heeft twee producten in het assortiment die een goede ondersteuning zijn voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte. Flinndal Cholesterol bevat plantensterolen en in Flinndal Rode Gist Rijst zit het stofje monacoline K. Wij adviseren deze producten niet samen te gebruiken, maar te kiezen voor het product van jouw voorkeur.


Cholesterol

Plantensterolen als cholesterolverlager

Plantensterolen zijn vetachtige stoffen uit planten die we voornamelijk via voeding binnenkrijgen. Ze vormen een soort barrière in je darmen, waardoor er minder cholesterol wordt opgenomen in je bloed. Het cholesterol verlaat je lichaam via de ontlasting waardoor het cholesterolgehalte daalt. Om het cholesterolgehalte in je bloed goed op peil te houden heb je dagelijks 800 mg plantensterolen nodig. Je vindt plantensterolen in kleine hoeveelheden in tarwekiemen, tarwezemelen, soja en pinda’s.


Rode Gist Rijst

Monacoline K remt het totaalcholesterol

Monacoline K is een stofje dat je vindt in gefermenteerde rode rijst. Monacoline K helpt vanaf 10 mg per dag het cholesterolgehalte op peil te houden, door het LDL cholesterol en het totaalcholesterol te remmen. Monacoline K zorgt er namelijk voor dat de lever, die normaal gesproken cholesterol aanmaakt, geen seintje krijgt om dit te doen. Hierdoor wordt dus minder cholesterol aangemaakt dan normaal, wat een daling van het cholesterol, en ook het LDL-cholesterol tot gevolg heeft.

Aanbevolen producten

Rode Gist Rijst + Q10
Rode Gist Rijst + Q10
4,6 sterren
(53)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(99)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(170)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
5 sterren
(22)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(86)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,7 sterren
(17)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Plantaardig eiwit kan cholesterol doen verlagen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties